Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

maalis 6, 2012

Internetissä levitetään jälleen väärää tietoa Lepokodista


Floridan julkaistu suomenkielinen nettisivu hyökkää jälleen tuoreessa kirjoituksessa  Lake Worthin Lepokotia ja sen uusrakennusprojektia vastaan. Heikolla suomenkielellä laadittu ja epätarkkuuksia sisältänyt uutinen johtaa harhaan ja antaa asiasta väärän kuvan.

Nettisivulla kirjoitetaan:  “Projektin vastustajien lakimiehen, Jay Fleisherin, antaman ohjeen mukaisesti, ei Jäsenkokousta tarvita Lepokodin sääntöjen muuttamiseksi, hieman yli 40 jäsenen allekirjoittama sääntöjen muutosehdotus riittää”.

Selvennyksenä on todettava, että Lepokodin (Finnish-American Rest Home Inc.- FARH) sääntöjä ei kirjoiteta tai säädetä Jay Fleisherin ohjeiden mukaisesti. FARH:n säännöistä ja sääntömuutoksista päättää jäsenistö virallisessa jäsenkokouksessaan, joita ovat vuosikokous, puolivuotiskokous ja ylimääräinen jäsenkokous.

Seuraavassa ote FARH:n virallisista englanninkielisistä säännöistä.

ARTICLE XIII

AMENDMENT OF BY-LAWS

1. These By-Laws may be amended by a majority of the members present and voting at the Membership meetings, or at a special meeting called for that purpose.

2. The By-Law Committee shall publish any proposed changes ten (10) days prior to said meeting by publishing as per Article X

(Article X is about Membership meetings and how the meetings will be called.)

 Vapaa suomennos ylläolevasta:

1. FARH:n sääntömuutokset voidaan hyväksi vain jäsenten virallisissa kokouksissa. Sääntömuutos vaatii paikalla olevan ja äänestyslomaketta käyttäneen jäsenistön määräenemmistön kannatuksen tullakseen hyväksytyksi.

2. Sääntökomitean on julkaistava sääntömuutosehdotukset 10 päivää ennen virallista kokousta, joiden kokoonkutsumisesta on erikseen määrätty.

 FARH:n seuraavana virallinen kokous pidetään huhtikuun viimeisenä lauantaina.

Nettisivuston uutisen mukaan joukko jäseniä on muuttanut omavaltaisesti Finnish-American Rest Homen Inc:in sääntöjä Floridan yritysrekisteriin. Toimenpide saattaa ylittää rikoksen tunnusmerkit. Uutisessa allekirjoittajaksi on mainittu “Johtokunnan jäsen Teppo Jokinen”.

Teppo Jokinen ei ole FARH:n johtokunnan (hallituksen) jäsen vaan Suomalaiset Sotaveteraanit Amerikassa-yhdistyksen nimeämä varajäsen. Varsinainen jäsen on Harry Manner.

Suomalaisen nettisivuston viimeaikainen harhaanjohtava ja provosoisa uutisointi Lepokodin asioista on aihettanut yritykselle taloudellista tappiota mm. imagonlaskuna, mikä vähentää suomeapuhuvien asukasehdokkaiden halukkuutta tulla asumaan Lepokotiin.

Vastaavanlaisessa tilanteessa New Yorkissa blogisivustoa pyörittänyt henkilö tuomittiin viime syksynä yritysjohtajan jatkuvasta mustamaalamisesta 2,5 miljoonan dollarin korvauksiin ja sivusto suljettiin. Perusteluissa tuomion langettanut tuomari totesi, että blogisivusto esiintyi “median roolissa” vaikka julkaisijalla ei ollut lainkaan toimittajatutkintoa tai -taustaa (New York Times 2011).

Sanomalehdissä juridisen vastuun uutisten sisällöstä kantaa päätoimittaja, internet-mediassa sivuston ylläpitäjä.