Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

maalis 18, 2012

Suomalaisetkin innostuivat St.Patrick`s Dayn viettoon


 

Vuonna 1980 perustettu Palm Beach Pipes and Drums esiintyi Lake Worthin ravintoloissa.

Suuressa "suomalaiskaupungissa" Lake Worthissa Floridassa Pyhän Patrikin päivää (St.Patrick´s Day) vietettiin perinteiseen tapaan irlantilaisen säkkipillimusiikin, vihreän oluen ja vihreiden asujen merkeissä. Iltapäivällä alkanut juhlinta yltyi kohti iltaa mentäessä ja kaikilla - myös suomalaisilla - oli hauskaa.

- Mahtava fiilinki, kiittelivät ensi kertaa Yhdysvaltoissa vierailleet pirkkalalaiset Mika ja Virve yhdestä suusta. Lake Worhin keskustaan irlantilaisjuhlan tunnun toi 12-jäseninen säkkipilliorksteri Palm Beach Pipes and Drums, joka vieraili keskustan eri ravintoloissa esiintymässä iltapäivän aikana.

Pirkkalalaiset Virve ja Mika viihtyivät Pyhän Patrikin juhlissa Lake Worthin keskustassa.

Kuten tunnettua, irlantilaisia ja suomalaisia yhdistää runsas alkoholin käyttö, peräänantamaton luonne ja luotettavuus. Kummankin kansan luonteenpiiteisiin kuuluu, että se mikä sovitaan, se myös pidetään. Ehkä juuri näistä seikosita johtuen Etelä-Floridan suomalaiset ja irlantilaiset ovat aina tulleet hyvin keskenään toimeen, niin työssä kuin arkielämässäkin. Suomalaisten on aina ollut helppo yhtyä irlantilaisuutta juhlistavan St.Patricks Day-juhlan viettoon.

Saint Patrick (St. Padraig) lienee maailman juhlituin pyhimys, jonka juhlaa vietetään 17. maaliskuuta eri puolella maapalloa asuvien irlantilaisten ja heidän ystäviensä piirissä. Perinne johtaa aina 300-luvun loppupuolelle, jolloin varakkaan englantilais-roomalaisen perheen 16-vuotias poika Patrick ryöstettiin Irlantiin orjaksi. Irlantilaiskaapparit kuljettivat perinnetiedon mukaan Patrickin Irlannin länsirannikolle, todennäköisesti Mayon seudulle. Siellä jumalan kerrotaan ilmestyneen Patrickille ja näyttäneen hänelle tien rannikolle ankkuroituun laivaan. Patrick pääsikin pakenemaan brittien pariin. Pian pakenemisen jälkeen nuorukainen matkusti Ranskan Auxerreen opiskellakseen papiksi.

Vuonna 432 Patrick palasi Irlantiin opettaakseen pakanuudessa eläneelle kansalle kristinuskoa. Opetusvälineenään hän käytti kolmiapilaa (shamrock) opettaakseen irlantilaisille kristinuskon perustan - pyhän kolminaisuuden. Patrick ehti opettaa kristinuskoa lähes 30 vuotta. Perinnetiedon mukaan hän kuoli 17.3. 461 ja hänet haudattiin Downpatrickiin.

St.Patrickin alkuperäinen väri oli sininen. Vuosisatojen mittaan apilan vihreä ja samanväriset nauhat levisivät kuitenkin yleiseen käyttöön hänen muistopäivänään 1700-luvulla. Irlannin kapinan aikana 1798 sotilaat pukeutuivat maaliskuun 17. päivänä vihreisiin uniformuihin herättääkseen huomiota ja ilmaistakseen poliittisen kantansa.

Tänä päivänä St. Patrick`s Day on irlantilaisten suurin kansallinen juhlapäivä, joka korostaa koko kansan kulttuuria ja perinnettä. Amerikkalaiset ovat ottaneet myös päivän omaksi juhlapäiväkseen ja osallistuvat juhlintaan täysin rinnoin irlantilaissukuisten siirtolaisten rinnalla.

Irlannissa, Pohjois-Irlannissa ja Newfoundlannissa päivä on virallinen pyhäpäivä. Ensimmäinen virallinen St. Patrcik-festivaali pidetiin Irlannissa 1997 kolmipäiväisenä juhlana. Tällä vuosituhannella juhla on venynyt jo nelipäiväiseksi. Downin piirikunnassa, jonka alueelle St.Patrick kerrotaan haudatun, juhlaa on vietetty peräti viikko vuodesta 2004 lähtien. Esiintyjiä viikon aikana on ollut yli 2000 ja festivaali on houkutellut yli 30 000 katsojaa.