Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 3, 2012

Ex-hallitusedustajan näkökanta: Tarja Pollarin kirje johtaa harhaan


Tarja Pollari lähetti hiljattain Floridan Lepokodin jäsenille osoitetun kirjeen jossa pyytää jäseniä hyväksymään sääntöjen muutoksen, jonka tarkoituksena on jarruttaa Lepokodilla kaavailtua suurehkoa uudisrakennushanketta. Hyvää tarkoittaen, uskon.

Kirje kuitenkin perustuu harhaanjohtaviin tietoihin. Hän mm kirjoittaa että Lepokodin kuukausiveloituksia jouduttaisiin nostamaan nykyisestä $1,650 kuukausiveloituksesta $4,125 - $4,500 kuukaudessa. Toisin sanoen, melkein $3,000/kk korotus

Pollari kertoo että tieto perustuu hänen haltuunsa saamiin Lepokodin edustajan laskelmiin. Tällainen korotus luonnollisesti merkitsisi sitä että vain todella rikkailla olisi varaa asua Lepokodillamme. Tästä moni jäsenistä tietenkin pelästyi ja allekirjoitti Pollarin laatiman sääntöjenmuutoslähetteen.

Tarkka kirjeen lukija kuitenkin jää ihmettelemään tällaisia laskelmia. Tiedämme että nykyiset lainakorot ovat historian alhaisimpia - suurehkolla lainalla jopa alle 4%. Rakennuskustannukset ovat nykyään rakennusalan laman ansiosta tavattoman alhaisia. Näin ollen, jos minä esim. teettäisin $100,000 remontin talooni, se tulisi maksamaan vain $477/kk. Tuolla edellämainitulla $3,000 kuukausikorotuksella rakentaisin jo yli $600,000 arvoisen luksus-siiven talooni.

Voimme kai kaikki olla aivan varmoja siitä ettei Lepokodin hallitus koskaan hyväksyisi rakennussuunnitelmaa joka maksaisi $600,000 per asunto. Kun lopullinen rakennusurakka allekirjoitetaan, se aivan varmasti hinnoitellaan samaan hintaluokkaan kuin muutkin samantapaiset rakennusurakat. Kilpauttamalla.  

Miksi emme silti voi vaatia että yli $1,000,000 arvoiselle hankkeelle saadaan jäsenten hyväksyntä? Yksinkertaisesti jo senkin vuoksi että sekä Hoitokoti että Lepokoti on molemmat kiireisesti saneerattava, ja silloin kustannukset nousevat väkisin yli tuon miljoonan rajan. Ja kun jäsenistöä on peloteltu tiedoilla että nyt Lepokodilla rakennetaan palatseja, niin enemmistön hyväksyntä olisi joko mahdotonta, tai ainakin pitkän informaationtyön takana. Jonka jälkeen ehkä lainasta pitää taas maksaa yli 8%.? Hankkeella on siis kiire, ja sen pitkittäminen vain lisää sen kustannuksia.

Juha O. Mäkipää
West Palm Beach, FL
Fishkill, NY

Toimituksen huomatus:

Juha O. Mäkipää on toiminut aikaisemmin useita vuosia Finlandia Foundation Florida Chapterin edustajana Finnish American Rest Home Inc:n hallituksessa. Mäkipää teki pitkän päivätyön IBM:n palveluksessa New Yorkissa. Hänen erikoisosaamisensa on yritystalous.