Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 4, 2012

Carl Pellonpää sai John Morton-palkinnon


Carl Pellonpään suosittu "Finland Calling - Suomi Kutsuu"-ohjelma sai arvoisensa tunnustuksen Suomestakin.

Turussa toimivan Siirtolaisuusinstituutin hallitus on myöntänyt vuoden 2012 John Morton -palkinnon amerikansuomalaiselle Carl V. Pellonpaalle. Pellonpaan tuottama "Finland Calling - Suomi kutsuu” tv-ohjelma on toiminut suomalaiskulttuurin tärkeänä yhdistäjänä ja ylläpitäjänä USA:ssa Pohjois-Michiganin alueella maaliskuusta 1962 lähtien. Finland Callingin lähetykset toteutetaan edelleen pääosin Suomen kielellä. Paikallisella TV6-kanavalla nähtävä ohjelma on myös yksi maailman vanhimmista yhtäjaksoisista tv-ohjelmista maailmassa.

Ishpemingissä (MI) asuva Carl Pellonpaa, 72, on toisen sukupolven amerikansiirtolaisia. Hänen vanhempansa lähtivät uudelle mantereelle Ähtärin ja Vaasan seuduilta 1900-luvun alkuvuosina. Pellonpaan värikkäistä elämänvaiheista julkaistiin USA:ssa vuoden 2011 lopulla omaelämäkerrallinen teos ”Suomi kutsuu a.k.a. Finland Calling” Jerry Harjun ja Pellonpaan itsensä toimittamana.

Siirtolaisuusinstituutti on jakanut John Morton -tunnustuspalkinnon vuodesta 2011 ansioituneelle suomalaisen siirtolaisuuden ja muuttoliikkeiden tutkijalle, dokumentoijalle tai muulle vaikuttajahahmolle. Ensimmäisen tunnustuspalkinnon sai porilainen toimitusjohtaja ja tuottaja Antti Välikangas. Etenkin ohjaamallaan "Ulkosuomalaisten tarinat" -tv-sarjalla (YLE) hän on jättänyt pysyvän jäljen alan tutkimukseen tuomalla siirtolaisuuden moninaiset tarinat ja kasvot tutuksi myös laajalle yleisölle.

Nimensä tunnustuspalkinto on saanut pennsylvanialaiselta poliitikolta John Mortonilta. Mortonin kerrotaan olleen ratkaisuasemassa kun USA:n itsenäistymisprosessia käytiin vuonna 1776. Mortonin oletetaan olevan suomalaisia Marttisia. Hänen oletettu isoisoisänsä, Rautalammilta kotoisin ollut Martti Marttinen muutti ison veden taakse vuonna 1654.