Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 26, 2012

Kunniakonsuli Peter Mäkilä: Viisumihuijaukset kuuluvat maahanmuuttoviranomaisille


Kunniakonsuli Peter Mäkilän mukaan viisumiasiat kuuluvat USA:n maahanmuutovirastolle.

Kevään aikana  esiintulleet viisumihuijaukset ovat puhuttaneet Etelä-Floridan suomalaisyhteisöä.  - On ikävää, että yhteisömme saa negatiivista julkisuutta tällaisenkin toiminnan takia. Alueellamme on ollut rauhallista jo useiden vuosien ajan mutta nyt rauha on rikkoontunut, harmittelee Lake Worthin kunniakonsuli Peter Mäkilä viitaten myös suomalaisen Lepokodin joutumista vihamielisen hyökkäyksen kohteeksi.  Mäkilän mukaan viisumeihin liittyvä rikollinen toiminta ei ole Suomen valtion asia eikä hän voi ottaa asiaan kantaa.

– Viisumiasiat kuuluvat Yhdysvaltojen maahanmuuttoviranomaisille (Immigration) ja kehotan petettyjä suomalaisia ottamaan yhteyttä INS:n toimistoon, Mäkilä sanoo.  Hän kertoo tuntevansa asioiden taustat, sillä useat suomalaismatkailijat ovat ottaneet häneen yhteyttä huomattuaan tulleensa petetyiksi. Henkilökohtaisesti hän sanoo olevansa asiasta todella harmissaan. – Me emme tarvitse tällaisia henkilöitä alueellamme, Mäkilä sanoo.

Viisumihuijaukset ovat nostaneet päätään tämän sesongin aikana, jolloin Etelä-Floridaan matkustaneiden suomalaisten talvivieraiden joukko kasvoi entisestään. Ymmärrettävästi ihanteellinen ilmasto ja korkea elintaso on saanut monen suomalaisen haaveilemaan pysyvämmästäkin asumisesta alueella.  Jotkut epärehelliset suomalaiset ovat ottaneet USA:n lakia ja tapoja tuntemattomat maanmiehensä silmätikuikseen ja yrittäneet ansaita elantonsa väärin perustein tehdyillä viisumianomuksilla.

Peter Mäkilällä ei asian korjaamiseksi ole valmista reseptiä. – Olen kuitenkin kehottanut suomalaisia ottamaan aina yhteyttä hyvämaiseen ja nimenomaan viisumiasioihin perehtyneeseen lakimieheen. Heiltä saa luotettavimman palvelun, Mäkilä toteaa.

Immigration-lain mukaan viisumihakemuksen voi täyttää ja allekirjoittaa kuka tahansa toisen puolesta. Rikoksen asiasta tekee se, että hakemuksesta annetaan tahallaan väärää tietoa ja lomakkeiden täyttämisestä laskutetaan matkailijaa tietäen ettei hakemuksella ole mahdollisuuksia tulla hyväksityksi. Törkeimmät tapaukset ovat tulleet ilmi kun huijari on lähettänyt hakemuksen VisaWaiver‘illa turvin maahan saapuneelle turistille väittäen että 90 päivän viisumittomaan oleskeluun voi hakea jatkoa. Kyse on tällöin törkeästä petoksesta ja petetty matkailija on oikeutettu korvauksiin. Huijari voi saada oikeudessa kovankin tuomion.  Haaste on vireillä ainakin yhtä suomalaista “viisumitehtailijaa” vastaan.

Kieltä taitamaton turisti ei tässä tapauksessa ole ymmärtänyt, että verbi “waive” sinänsä tarkoittaa luopumista (VisaWaiver=viisumista luopuminen) eli allekirjoittamalla ennen maahan saapumistaan vihreävärisen VisaWaiver-lomakkeen hän on suostunut saapumaan maahan ilman viisumia ja lupautunut oleskelemaan Yhdysvalloissa korkeintaan 90 päivää. Tähän oleskeluun ei voi hakea jatkoa missään tilanteessa.  Vain viisumilla Yhdysvalloissa olekelevat voivat hakea jatkoa oleskeluunsa.

Amerikan Uutisten saamien tietojen mukaan haaste on vireillä ainakin yhtä suomalaista “viisumitehtailijaa” vastaan. Alueella tunnetun immigraatio-lakimiehen mukaan nyt esiin tulleet tapaukset ovat selkeitä rikoksia, joista huijari voi saada oikeudessa kovankin tuomion.