Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

syys 27, 2011

Kun posti ei kulje


Yhdysvaltain postilaitos on konkurssin partaalla, joka vaikuttaa myös pienien lehtien toimintaan.

Wal-Martin jälkeen Yhdysvaltain suurin työnantaja, 574 000 ihmistä työllistävä U.S. Postal Services on konkurssin partaalla. Viime vuonna valtion omistama postilaitos tuotti 8,57 miljardin dollarin tappion. Suunta on jatkunut myös tänä vuonna sillä mammuttiorganisaatiota ei ole keytty riisumaan samassa aikatalussa kuin postin määrä on vähentynyt. Suurimpana syynä kirjepostin vähentymiseen on internetin tarjoamat viestintämahdollisuudet. Maan huojuvan taloustilanteen takia ei välitöntä apuakaan ole USPS:n näköpiirissä, sillä laitosta ei ole 1980-luvun jälkeen tuettu suoraan verovaroista.

Presidentinvaalitaistelun käynnistyttyä viikonloppuna tositeholla ei pälyily Washingtonin suuntaankaan auta, sillä kongressin toimintakyky on osoittautunut nollaksi yhteisten talousasioiden ollessa kysymyksessä. Republikaanit vastustavat hampaat irvessä kaikkea julkista rahankäyttöä (spending), vaikka maan infrastuktuuri – johon vuonna 1775 perustetun postilaitoksenkin voisi laskea kuuluvaksi – kaipaisi välitöntä remonttia. Montako siltaa pitää maassa romahtaa Minneapolisin muutaman vuoden takaisen katastrofin tapaan, että asia otetaan todesta? 1930-luvun suurlamasta maa selvisi presidentti Rooseveltin läpiajaman infrastuktuuriohjelman turvin, nyt Barack Obaman voimavarat eivät näytä riittävän samaan suoritukseen. Yhdysvallat on tänä päivänä poliittisesti sairas valtio.

USPS:n taloutta on yritetty paikata jatkuvilla postimaksujen nostoilla. Muutama vuosi sitten tehty “bulk mailin” hinnannosto tappoi tuhansia pikkulehtiä ympäri maan. Muun muassa 104 vuotiaaksi elänyt perinteikäs amerikansuomalaisten lehti Raivaaja joutui lopettamaan toimintansa. Ruohonjuuritasolla palvelu on kuitenkin heikentynyt yhtäjalkaa hinnannosuun kanssa.

Maan ainoaksi suomenkieliseksi sanomalehdeksi jäänyt Amerikan Uutiset kärsii muiden tapaan heikoista postiyhteyksistä. Palautteen mukaan lukijat ovat erittäin tyytyväisiä lehden sisältöön, graafiseen asuun sekä ilmestymisfrekvenssiin. Ainoa miinus tulee lehden postituksessa, josta vastaa USPS. Viimeisin esimerkki USPS:n toimihenkilöiden taitamattomuudesta tehtävissään tuli viime lehden postituksessa kun lehtipostin vastaanottanut bulk mail-virkailija ei osannut laskea Palm Beachin piirikunnan sisäpuolelle ja sen ulkopuolelle menevien lehtien määriä yhteen! Lehteä pidäteltiin USPS:n laiturilla lähes kaksi vuorokautta, ennenkuin virkailija ymmärsi lukea yhtiönsä uuden lomakkeen oikein ja lehti laitettiin matkaan.

Tuntuu välillä siltä, että järjen käyttö USPS:n virkailijoiden piirissa on kielletty. Kömmähdyksiä voi tietysti yrittää selittää sillä, että verkoston riisuminen aiheuttaa postiglomeraatissa sisäisen tiedotus- ja koulutusongelman. Työntekijät yrittävät päteä työssään säilyttääkseen työpaikkansa kutistuvan työnantajansa palveluksessa. Epävarmana tulevaisuudestaan olevan henkilökunnan oppimiskyky ja koulutus uusiin käytäntöihin kuitenkin ontuu pahoin ja heijastuu jokapäiväisiin rutiineihin. Tilanteesta kärsivät eniten USPS:n palveluita käyttävät yritykset ja heidän asiakkaansa.

Amerikan Uutiset on ryhtynyt toimenpiteisiin parantaakseen lehtipostin kulkua. Varmin tapa saada lehti tuoreena on kuitenkin sen tilaaminen ykkösluokan kirjepostina.