Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

touko 7, 2012

Aatos Erkko on kuollut


Aatos Erkko, 1932-2012. Kuva: Osmo Päivinen
Ministeri Aatos Erkko on kuollut 5. toukokuuta 79-vuotiaana. Hän kuoli vaikeaan sairauteen Helsingissä Eiran sairaalassa. Aatos Erkon isoisä Eero Erkko oli yksi Päivälehden perustajista vuonna 1889. Eero Erkon vaikutuksesta perustettiin myös amerikansuomalaisten kautta aikain suurin sanomalehti New Yorkin Uutiset vuonna 1905. New Yorkin Uutiset yhdistettiin Amerikan Uutisiin vuonna 1995.
Päivälehdestä tuli myöhemmin Helsingin Sanomat. Aatos seurasi jalanjälkiä journalistiselle alalle ja esimerkiksi teki Helsingin Sanomista radikaalilla uudistamisella Pohjoismaiden suurimman laatulehden.
Aatos Erkosta tuli Sanoma Osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja vuonna 1972. Hän otti hallituksen puheenjohtajuuden myös silloin, kun yhtiö fuusioitui WSOY:n kanssa ja listattiin pörssiin. 2000-luvulla Erkon huomassa SanomaWSOY lähti menestyksekkäästi eurooppalaiseen aikakauslehtibisnekseen.
Journalismissa Aatos Erkko arvosti laatua. Hän synnytti Suomeen omanlaisensa journalistikoulutuksen, Sanomien toimittajakoulun vuonna 1967, jossa on tähän mennessä koulutettu noin 300 toimittajaa. Aatos Erkko tunnettiin myös yhtenä Suomen rikkaimmista henkilöistä. Hänen nimeään kantava Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee huomattavilla lahjoituksilla korkeatasoista tutkimusta, taidetta ja kulttuuria.
- Aatos oli harmaa eminenssi. Hän ei halunnut yhteiskunnallisia tehtäviä, vaikka niitä hänelle tarjottiin. Mutta hänellä oli laaja henkilökohtainen suhdeverkosto, sanoo Sanoman hallituksen puheenjohtaja Jaakko Rauramo Helsingin Sanomissa.
- Hänen vaikutuksensa oli valtava Suomen kansainvälistymiselle ja siihen, että Suomen suhteet esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Englantiin, Saksaan, Ruotsiin ja Venäjään kehittyivät merkittävällä tavalla. Hän edisti henkilökohtaisesti koko maan asiaa.