Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

touko 10, 2012

Martti Huhtamäen blogi: Porttikielto


Nousiajoukkue Nilan Biisons Loimaalta voitti yllättäen koripallon Suomen Mestaruuden 2012.Maailman vanhimman kauppalan, nykyisen Loimaan kaupungin , koripallojoukkueen Bisonsien ottelussa Tampereen Pyrintöä vastaan sattui harvinainen välikohtaus. Tamperelaiset huomasivat katsomon etuosassa pienen lapsen kädessään taideteos, jossa apina söi banaania. Taiteilija itse jännitti kotijoukkueen voittoisaa peliä kotoaan.

 Taiteilija joutuu katsomaan kotonaan myös loppuottelut, sillä seura antoi hänelle porttikiellon. Sama koskee ilmeisesti myös Joensuuta, jossa niinikään pelataan Korisliigan voitosta. Taideteos oli yleisen käsityksen mukaan rasistinen, vaikka tamperelaisten riveissä ei ollut yhtään piirroksen kuvaamaa henkilöä, ei ainakaan kentällä.

Kun Loimaa pelasi jo päättyneessä sarjassa myös lentopalloilun mestaruudesta, rasismilta vältyttiin. Kaikki vierastyöläiset olivat ihonväriltään valkoisia eikä heille näytetty kuvaa edes mustasta makkarasta.

* * *

Herkkä rasismiin puuttuminen on tietenkin välttämätöntä. Urheilussa rasismi on kuitenkin ollut yleistä vuosikymmenten ajan. Eikä rasistinen kielenkäyttö ole urheilukirjallisuudessa loppunut vieläkään.

Otan muutaman esimerkin. Moninkertaista pitkän matkan juoksujen kultamitalimiestä Ville Ritolaa ruvettiin kutsumaan Peräseinäjoen karhuksi. Ei tainnut olla ainoa syy muuttaa Yhdysvaltoihin, mutta kyllähän tuollainen ihmissusi -nimitys loukkaisi ketä tahansa ihon väriin ja karvoitukseen katsomatta.

Presidentti Urho Kekkosen hyvää ystävää, Ville Pörhölää ruvettiin olympiavoiton jälkeen nimittelemään Röytän karhuksi. Kyllä olisi vähempikin loukkaus riittänyt, etenkin kun noina yleisurheilun kulta-aikoina karhun kaatamisesta sai jopa kaatopalkkion.

Toinen suuri heittolajien mestari oli Jonni Myyrä. Häntä hävetti tuo myyrä -nimitys niin paljon, ettei hän palannut olympiavoiton jälkeen kertaakaan kotimaahansa. Jopa suomalaiset pankit panivat hänet boikottiin.

Tuoreimpia tapauksia on mestarisuunnistaja Juhani Salmenkylän leimaaminen Pihkaniskaksi. Ei olisi sympaattista tulla leimatuksi esimerkiksi Pyörähulluksi muutaman kesäisen retken perusteella.

Jääkiekkoilussa on paljonkin omituisia, loukkaavia nimityksiä. Iso musta -nimitys loukkaa porilaista Veli-Pekka Ketolaa erityisesti siksi, että hän en valkoinen mies.

Tamperelainen maajoukkuemaalivahti Esko Niemi siirtyi TPS:n maaliin. Kun hän ei aina onnistunut vierasotteluissa yhtä hyvin kuin kotikaukalossa, Helsingin Sanomien urheilutoimittaja leimasi hänet kotikaukalon gorillaksi.

Kukaan ei saanut porttikieltoa, vaikka jotkut olisivat sellaisen ansainneet.

Mittava ongelma koskee virolaisia. Heitä ei pitäisi päästtää yhteenkään suomalaiseen urheilukatsomoon, ei myöskään taidetapahtumaan, sillä hehän kutsuvat suomalaisia poroiksi.