Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

touko 14, 2012

Suomen ajokortit muuttuvat määräaikaisiksi


Uuden lain mukaan ajokortti on uusittava Suomessa 15 vuoden välein.

Suomalaiset ajokortit muuttuvat määräaikaisiksi. Uudet henkilöautojen ajokortit on jatkossa uusittava 15 vuoden ja raskaan liikenteen kortit viiden vuoden välein. Muutos astuu voimaan 19. tammikuuta 2013.Nykyiset ajokortit ovat voimassa nykyisten sääntöjen mukaan, ellei kortin luokka muutu tai korttiin tule erityisehtoja.

 Määräaikainen kortti on hankittava esimerkiksi silloin, kun korttiin tulee merkintä silmälaseista. Jos kortin uusii pelkästään katoamisen vuoksi, on uusi kortti voimassa vanhojen ehtojen mukaan.Kortti uusitaan jättämällä poliisille hakemus ja uusi valokuva. Ajokortin hinta ei toistaiseksi ole tiedossa

Myös moottoripyörien, mopojen ja traktorien ajokortit ovat vuodesta 2013 alkaen voimassa 15 vuotta kerrallaan, kuitenkin enintään siihen saakka, kun ajokortin haltija täyttää 70 vuotta. Tämän jälkeen ajokortti on voimassa viisi vuotta kerrallaan. Kuorma- ja linja-autojen ajokortit ovat voimassa 5 vuotta ja sen jälkeen, kun ajokortin haltijan täyttää 70 vuotta, ne ovat voimassa enintään kaksi vuotta kerrallaan.

 Tammikuussa 2013 muuttuvat myös kuljettajantutkinnon ja terveydentilan seurannan vaatimukset. Henkilöajokortin opetus muuttuu kolmivaiheiseksi. Tuolloin kuljettajantutkinto suoritetaan perusvaiheen jälkeen, ja tutkinnon läpäisseet pääsevät harjoitteluvaiheeseen ja sen jälkeen syventävään vaiheeseen.

 Kaikissa korttiluokissa luovutaan 45-vuotiaiden näöntarkastusvelvollisuudesta, eikä 70 vuotta täyttäneiltä enää vaadita kirjallista todistusta ajotaidon säilymisestä. 45-vuotiailta kuorma- ja linja-autokortin haltijoilta vaaditaan kuitenkin lääkärinlausunto terveydentilasta.

 Ajokortit yhtenäistyvät koko EU:n alueella vuosina 2013 – 2033, jolloin käyttöön otetaan luottokortin kokoinen ajokortti, johon voidaan liittää mikrosiru. Noin 80 prosentilla yli 15-vuotiaista suomalaisista on jonkinlainen ajokortti, joita vuodenvaihteessa oli voimassa 3,61 miljoonaa. Eniten ajokortteja (54 prosenttia) on miehillä.