Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

elo 25, 2011

FinnFest 2011 tarjosi jokaiselle jotakin


FinnFest 2011-tapahtuman suuri tukija ja juhlituin suomalainen oli vuoden 1952 Miss Universum Armi Kuusela-Williams (kesk.). Oikealla diplomaatin uran tehnyt Albert Williams.

San Diegossa 10.-14. elokuuta vietetty FinnFest 2011-suomalaisjuhla oli ohjelmiltaan yksi kaikkien aikojen parhaista. Tyynenmeren rannikolle oli kutsuttu Suomesta satakunta eturivin luennoitsijaa ja esiintyjää amerikansuomalaisten huippunimien lisäksi. Järjestäjien rankkaa mutta hyvintehtyä ohjelmaurakkaa ei kuitenkaan palkittu, sillä San Diegoon kertyi sangen harvalukuinen yleisö. Etenkin keskilännen ja pohjoisten osavaltioiden FinnFestin amerikansuomalaiset vakiokävijät loistivat poissaolollaan. Järjestäjien alustavan tiedon mukaan kävijämäärä oli noin 3000.

Yleisömäärään pettynyt FinnFest USA:n puheejohtaja Marianne Wargelin lupasi keskusorganisaation ottavan enemmän vastuuta juhlajärjestelyihin tulevaisuudessa. – Paikallinen mainostaminen on tärkeä asia juhlan onnistumisen kannalta. Pääsääntönämme on ollut, että kaksi kolmannesta yleisöstä on paikkakuntalaisia, Wargelin totesi.

Viihtyisän viherhotellin Town&Countryn laajalla alueella pidetty juhla viihdytti koko perhettä järjestäjien etukäteislupausten mukaisesti. Lasten ehdoton suosikki oli Muumit, joiden hellyttävät hahmot vetosivat myös vanhempaan festivaaliväkeen. Kaikkiaan FinnFest2011 tarjosi runsaat 350 erilaista tapahtumaa talouden, kulttuurin, koulutustoiminnan ja viihteen ja perheen piiristä. Päällekkäisyyksien takia kaikkiin tilaisuuksiin ei ymmärrettävasti riittänyt yleisöä ja muutamat esitykset jouduttiin peruuttamaan.

Muumien Pikkumyy taisi pelottaa 1-vuotiasta Anastasia-tyttöä isoäidin kainalossa.

FinnFestin yhteydessä pidetiin myös kaksi talousalan seminaaria. Suomen panostusta CleanTec-teollisuuden sektorilla käsiteltiin torstaina, perjantaina oli vuorossa ICT Business Forum. Ensimmäinen seminaari oli menestys ja avannee suomalaisyrityksille myöhemmin ovia Yhdysvaltojen markkinoille. ICT:n osanottajamäärä ja ohjelmat kutistuivat viime hetkillä ja seminaari pidettiin typistettynä perjantaina iltapäivällä.

Suomi ja suomalaisuus saivat FinnFestin yhteydessä runsaasti julkisuutta Etelä-Kaliforniassa, sillä San Diegon pormestari Jerry Sanders oli julistanut elokuun “Suomen kuukaudeksi” kaupungissaan. Yksi juhlan näkyvimmistä ja kansasainvälisesti tunnetuimmista taustahenkilöistä oli vuoden 1952 Miss Universum Armi Kuusela-Williams, joka palkittiin San Diegon kunniakirjalla perjantai-illan Gala-illassa. Samalla elokuun 12. päivä 2011 julistettiin “Armi Kuusela”-päiväksi San Diegossa.

 

Laulava luutnantti herätti Toivo Kärjen eloon

Suomalaisen viihdemusiikkihistorian suurin nimi Toivo Kärki heräsi eloon San Diegossa. Amerikansuomalaisten vuosijuhlan jokaisena viitenä päivänä kuultiin säveltäjälegendan ennenkuulemattomia sävellyksiä. – Niin uskomattomalta kuin kuulostaakin, Kärjen sota-aikaista tuotantoa on löytynyt hänen poikansa Kalervon arkistoista – ja peräti toista sataa sävellystä, uutta Kärkeä FinnFest2011-tapahtumassa tulkinnut Tenoriluutnantti Raimo Salo kertoo.

"Tenoriluutnanttina" tunnettu kyyjärveläinen Raimo Salo esitti Toivo Kärjen vastalöytyneitä sota-aikaisia sävelmiä FinnFestin eri tilaisuuksissa. Saloa säesti harmonikkataituri Teijo Rekonen.

Kyyjärjeläinen Raimo Salo on Kärjen aarteesta syystäkin innoissaan, sillä Kärjen perikunta on valinnut hänet esittämään säveltäjäsuuruuden kadonneita kappaleita. “Tenoriluutnanttina” tunnetun Raimo Salon uusi CD “Olit Karjala kaunein maa” ilmestyy kauppoihin tänä syksynä Suomessa ja Yhdysvalloissa. Levy sisältää 14 uutta Toivo Kärjen sota-aikana (1941-1944) rintamalla tekemää sävellystä sekä Liljankukan, yhden Kärjen suosituimmista sävellyksistä.

- On ihmeellistä, että Muolaassa ja Syvärillä sodan kestänyt kärki ei tuo katkeruutta tai ahdistusta esiin sävellyksissään. Kappaleet ovat lähinnä rakkaudesta kertovia lauluja, sodasta niissä ei ole tietoakaan. Olisikohan säveltäjän mieli herkistynyt rintamalla ja paennut ankeista oloista musiikin maailmaan, Salo pohtii.

Kuinka Suomen Ilmavoimien yliluutnanttina päivätyönsä jo tehnyt Raimo Salo pääsi tutustumaan Toivo Kärjen ennekuulemattomaan tuotantoon, on mielenkiintoinen tarina.

- Olin esiintymässä Hämeenlinnan Toivo Kärki-tapahtumassa vuonna 2005, kun Topin poika Kalervo Kärki tuli tapaamaan minua esitykseni jälkeen. “Vedit isän kappaleet komeasti”, hän kiitteli ja kysyi kiinnostaisiko minua “vintiltä” löytyneet Toivo Kärjen uudet sävellykset, muistelee Salo.

Harrastuksekseen laulanut ja kitaraa soittanut kyyjärveläinen innostui heti äärettömästi asiasta.

- Toivo Kärki kuuluu suomalaisen viihdemusiikin keulahahmoihin kautta aikain. On historiallinen kulttuuriteko tuoda hänen unohtuneetkin sävellyksensä esiin, toteaa evp-yliluutnantti toteaa.

Tikkakoskella Ilmavoimien palveluksessa päivätyönsä tehnyt Raimo Salo sai myös kapellimestariystävänsä innostumaan. – Musiikkimajuri Tomi Väisänen ryhtyi projektiin mukaan tuoden peliin koko Iltavoimien Big Bandin. Keski-Suomen Liitto ja Toivo Kärjen perikunta ovat kaikki olleet tukemassa vahvasti uuden CD:n tuotantoa, Salo kiittelee.

Historiallisten dokumenttien TV-tuottajana ja kuvaajana nykyisin toimiva Raimo Salo on kiertänyt viime vuosina ympäri Suomea taitavan säestäjänsä Teijo Rekosen (harmonikka) kanssa

tehden tunetuksi Kärjen uutta tuotantoa. Parhaat kappaleet on sovitettu myös Ilmavoimien Big Bandille.

- Olisi hienoa päästä takaisin tänne Yhdysvaltoihin esiintymään, vieläpä Ilmavoimien Big Bandin kera, esimerkiksi seuraaville FinnFesteille ja muille amerikansuomalaisten asauinalueille, Salo vihjaisee seuraaville suomalaisjuhlan järjestäjille. Big bandin kuljettaminen Suomesta Yhdysvaltoihin maksaa, mutta puuhakkaan Salon suunnitelmissa on aloittaa varainkeruu uutta matkaa varten välittömästi.

- Hienointa olisi tietysti päästä esittämään Toivo Kärkeä amerikkalaisen suurbandin kanssa yhdessä!

San Diego, California

Amerikan Uutiset

Mikko Koskinen