Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

kesä 7, 2012

Venäjän armeijan päällikkö toi tylyt terveiset Suomelle


Kenraali Nikolai Makarov varoitti Suomea liittymästä NATOon.

Suomessa vieraileva Venäjän asevoimien yleisesikunnan päällikkö Nikolai Makarov toi tiistaina Suomelle tylyt Moskovan terveiset. Venäläiskenraali ei halua Suomen haikailevan Nato-jäsenyyden perään vaan tarjoaa päinvastoin tiiviimpää yhteistyötä Venäjän kanssa. Makarov luennoi Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa Helsingissä. Presidentti Sauli Niinistö  tyrmäsi Makarovin puheet.

 – Makarov on huonosti perehtynyt asioihimme, Niinistö sanoi Mäntyniemessä torstaina..

Nikolai Makarovin puheita on yleisesti  pidetty viestinä Venäjän korkeimmalta johdolta.

- Venäjän ja Naton sotilaallinen yhteistyö etenee hyvin ja on molemmille osapuolille hyödyllistä. Suomen ja Naton välinen yhteistyö uhkaa sen sijaan Venäjän turvallisuutta. Suomen ei pidä haikailla Naton jäsenyyttä, vaan sen pitäisi mieluummin tiivistää sotilaallista yhteistyötä Venäjän kanssa, Makarov totesi esitelmässään.

Makarov syytti Suomea siitä, että se tukee Georgian revansistisia pyrkimyksiä palauttaa Etelä-Osseatia ja Abhasia. Hän asetti myös kyseenalaiseksi Suomen oikeuden järjestää sotaharjoituksia omalla alueellaan, Itä-Suomen sotilasläänissä.

- Ketä vastaan ne oikein on suunnattu, hän kysyi.

Naton ohjuspuolustushanketta kommentoidessaan kenraali Makarov esitti kartan, jossa Venäjän ja Naton etupiirin raja kulkee kylmän sodan rajan tavoin Itämerellä ja Pohjanlahdella. Suomi ja Baltian maat näyttivät lukeutuvan Venäjän etupiiriin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi kenraali Nikolai Makarovin torstaina aamupäivällä Mäntyniemessä. Niinistö moitti kenraalia huonosta perehtymisestä Suomen linjaan. Nikolai Makarov käväisi Mäntyniemessä vierailulla, jonka virallisen ohjelman mukaan piti olla "kohteliaisuuskäynti."  Kovin pitkään ei kohteliaisuuksia kuitenkaan vaihdettu, vaan presidentti Niinistö kävi kameroiden edessä suoraan asiaan.

- Kenraali on pitänyt puheen. Aloittaisin vähän siitä, Niinistö avasi tapaamisen.

Tapaamisen muu osa pidettiin julkisuudelta piilossa, mutta vieraan poistuttua presidentti Niinistö kertoi moittineensa tätä heikosta perehtymisestä asioihin. Niinistö sanoi myös muistuttaneensa, että Venäjä itse tekee osittain vielä läheisempää yhteistyötä Naton kanssa kuin Suomi.

- Hän olisi voinut tutustua voimassaolevaan selontekoon, hallituksen ohjelmaan tai vaikkapa sitten minun parin viikon takaiseen haastatteluuni televisiossa, jotta tämä nato-kantamme olisi hänelle kirkastunut, Niinistö sanoi. Niinistön mukaan kenraalin puheet perustuvat väärään analyysiin. Sen enempää hän ei halunnut Makarovin puhetta tulkita.

- Totesin kenraalille sen, että väärä analyysi johtaa helposti myös vääriin johtopäätöksiin. Minä otan myös itse opikseni tästä sen verran,  etten lähde tulkitsemaan kovin paljon. Siinä voi tehdä vääriä analyysejä; Niinistö sanoi.

Niinistö ei ottanut kantaa siihen, edustavatko Makarovin puheet myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin näkemyksiä. Kenraali Makarov ei juuri selitellyt kannanottojaan. Hän tyytyi toteamaan, että on hyvänä, että asiasta keskustellaan. Puolustusministeri Stefan Wallin (r.) tapasi myös Makarovin. Wallin tähdensi, että Suomi tekee turvallisuus-ja puolustuspolitiikkaansa koskevat ratkaisut itsenäisesti.