Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

heinä 30, 2012

Muumit esiintyvät Tucsonin FinnFestillä!


Maailmallakin suositut muumit saapuvat jälleen FinnFesteille viihdyttämään amerikansuomalaisia.

Muumit saapuvat jälleen Amerikkaan viihdyttämään perheen pienimpiä – ja suurempiakin. Muumit esiintyvät FinnFest 2012-tapahtumassa Arizonan Tucsonissa 6-8. marraskuutta. Edellisen kerran suuren suosion saanut tamperelaislähtöinen Muumi-ryhmä esiintyi San Diegon FinnFestillä 2011. Muumit ovat kirjailija Tove Janssonin luomia hellyttäviä satuhahmoja, jotka muodostavat omalla saarellaan asuvan suurperheen.  Muumit ovat saaneet suuren suosion eri puolilla maailmaa, mm. Japanissa, Englannissa ja Kiinassa.

Muumit asuvat omassa laaksossaan vuorien ympäröiminä. Muumimaassa on järviä, jokia, niittyjä, ja metsiä. Monilahjakkuus – piirtäjä ja kirjailija - Tove Jansson kasvoi kahden veljensä kanssa hänen kuvanveistäjäisänsä studiossa. Vaikutteita Toven uralle antoi myös hänen äitinsä, joka oli graafinen taiteilja.  

Toven suuri intohimo oli kertoa lapsille satuja ja piirtää niihin liittyviä kuvia. Janssonin ensimmäinen kirja julkaistiin juuri talvisodan alla vuonna 1939. Tove Jansson oli ruotsia puhuva suomenruotsalainen, joka eli koko ikänsä Suomessa.  Hän sai kirjailijaurallaan paljon tunnustusta ja palkintoja, ei ainoastaan lapsille mutta myös aikaisille suunnatusta tuotannostaan.

Muumi-hahmot eivät kiinnosta pelkästään lapsia vaan myös ne puhuttelevat myös aikuisia.  Muumien monisäikeinen perhelämä kuvastaa ihmisten vastaavaa kaikkien vivahteineen, ongelmineen ja niiden ratkaisuineen. Jansson tarjoaa ratkaisut useihin filosofisiin kysymyksiin, jotka tulevat esille myös ihmisten yhteiskunnassa.  Muumit pohtivat mm. sellaisia käsitteitä kuin ystävyys, yksinäisyys ja vapaus.

Tove Jansson itse vietti suurimman osan elämäänsä Suomenlahdella sijainneella saarella, paossa fanejaan ja valokeilaa. Hän julkaisi kaikkiaan 13 Muumi-kirjaa. Japanissa Muumi-kirjoja on myyty jo miljoona kappaletta. Japanilaiset ostivat oikeudet myös Muumi-sarjakuvaan vuonna 1954. Japanilaiset aloittivat myös televisiossa Muumi-sarjan vuonna 1972 joka sai suosion myös Englannissa BBC:n ansiosta.

Tule tutustumaan Muumeihin Tucsonin FinnFestille 6-8. marraskuuta 2012. Lisätietoa tapahtumasta saa: www.2012finnfestusa.org.