Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

elo 13, 2012

Kanadan Sanomien päätoimittaja erosi yllättäen


Kesäkuussa toimintansa aloittaneen Kanadan Sanomien päätoimittaja erosi yllättäen Thunder Bayssä.

Kesäkuussa toimintansa aloittaneen uuden kanadansuomalaisen sanomalehden Kanadan Sanomien päätoimittaja Aarre Ertolahti on jättänyt paikkansa. – Kyllähän tämä meille yllätys oli, vaikka tiesimmekin Aarren suunnittelevan eläkkeelle siirtymistä, sanoo lehteä julkaisevan Vapaa Sana Press Inc:n hallituksen puheenjohtaja Tommi Korhonen.  61-vuotiaan Ertolahden toimipaikka sijaitsi Thunder Bayssä.

Kanadan Sanomat perustettiin jatkamaan julkaisuyhtiön kahden sanomalehden, 80-vuotiaan torontolaisen Vapaa Sanan ja Thunder Bayssä julkaistun Canadan Sanomien perinnettä.  Tommi Korhosen mukaan Kanadan Sanomat hakee nyt uutta päätoimittajaa.

Kanadansuomalaisten sanomalehtien on tiedetty painiskelleen talousongelmien kanssa viime vuosina. Thunder Bayn suomalaiset eivät ole halunneet luopua omasta suomenkielisestä sanomalehdestään, samoin oli laita Vapaa Sanan kanssa. Kanadan valtavat välimatkat eristävät suomalaisyhteisöt tehokkaasti ja yhteiset tapaamiset ovat ovat rajoittuneet lähinnä kesäisin pidettäviin suurjuhliin.

- Lehtien yhdistämistä oli suunniteltu jo vuosikausia ennenkuin saimme sen tehdyksi, Korhonen kertoo. Kömmähdyskin sattui heti alkuun kun tänä kesänä Thunder Bayssä pidetyille Kanadan suomalaisten kesäjuhlille tuotettu Kanadan Sanomat saapui tilaajille vasta juhlan jälkeen. Kanadan postilaitosta vaivannevat samanlaiset ongelmat kuin amerikkalaista USPS:ää – posti kulkee ajottain tavattoman hitaasti. Etenkin Thunder Bayn suomalaiset suivaantuivat myöhästymisestä, sillä uusi Kanadan Sanomat painetaan Torontossa. Thunder Bayssä painettu entinen Canadan Sanomat saapui tilaajille nopeammin.

Tommi Korhosen mukaan päätoimittajan posti on olennainen sanomalehden menestymiselle. Ilmoitusvolyymin  ja tilaajamäärän jatkuva lasku on vakava uhka siirtolaislehden taloudelle ja tulevaisuudelle.

– Lehtien yhdistämisen kautta saimme syöksykirteen katkaistuksi ja nyt olemme lähes vaakalennossa, Korhonen kuvailee taloustilannetta. Kanadan Sanomien ulkoasu on raikas ja monipuoliset  artikkelit kertovat vapaaehtoisten kirjoittajien perehtyneen aiheisiinsa.  Tällä hetkellä lehden toimituksessa ei ole yhtään palkattua toimittajaa vaan arkirutiinit hoitaa Suomesta hankittu harjoittelija.