Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

loka 3, 2012

Suomalaisuutta ei juhlita keväällä 2013 Etelä-Floridassa


Floridansuomalaisten suurimman vuosijuhlan Suomi-päivien perinne katkeaa vuonna 2013.

Etelä-Floridan suomalaisalueen suurin tapahtuma talvikaudella, Suomi-päivät (Finlandia Days), etsii yhä järjestäjää.

– Kutsuimme keväällä paikallisten järjestöjen edustajia palaveriin mutta asiasta kiinnostuneita ei saapunut paikalle. Tunnustelut ovat jatkuneet nyt syksyllä mutta tämäkään ei ole tuottanut tulosta, sanoo Lake Worthin kunniakonsuli Peter Mäkilä.  Suomi-päivät on järjestetty helmikuussa turistisesongin ollessa vilkkaimmillaan.  Nyt näyttää siltä, että ainakaan ensi vuonna Suomi-päiviä ei Lake Worth/Lantana-alueella järjestetä lainkaan.

Peter Mäkilän ajatuksena on ollut Suomi-päivien järjestelyvastuun siirtäminen Lena Hartikaisen luotsaamalle Etelä-Floridan suomalaiselle kauppakamarille (Finnish-American Chamber of Commerce, FACC).  

– Suomi-päivien voitaisiin palkata vetäjä projektiperiaatteella, Mäkilä kaavailee. Historia on kuitenkin osoittanut, että olipa juhlaisännän roolissa kuka tahansa, ilman vapaaehtoisvoimia sen järjestely ei onnistu. Järjestely vaatii tuhansia työtunteja ja satapäisen vapaaehtoisjoukon onnistuakseen.

Peter Mäkilälle Palm Beachin piirikunnan suomalaisyhteisö on ollut tuttu aina 1960-luvulta lähtien. – Talkoohenkea on alkuperäisistä suomalaissiirtolaista löytynyt aika. Nyt heidän joukkonsa pienenee ja voimansa vähenee kovalla vauhdilla. Missä ovat nuoret, Mäkilä kysyy.

Finlandia Days-tapahtuma sai alkunsa 1980-luvun alkupuolella. Järjestäjinä toimivat alueen puuhakkaat siirtolaiset, joiden avuksi riensivät suomalaiset järjestöt  vapaaehtoisjäsenineen. Floridansuomalaisten suurin voimannäyttö tapahtui vuonna 2004, kun Suomi-päivien sijaan alueella järjestettiin valtakunnallinen FinnFest-tapahtuma. Siirtolaisten vieraaksi saapui tuolloin myös Suomen presidentti Tarja Halonen. Tapahtuma keräsi yli 7000 kävijää juhlaviikon aikana. Pääorganisaattorina oli tuolloin St.Andrewsin luterilaiskirkon pastori Timo Hukka, joka sai  vapaaehtoistuen useilta alueen suomalaiseuroilta.

Tämän jälkeen vetovastuu on vaihtunut parikin kertaa kunnes Lake Worthin kaupunki astui kuvaan ja nosti kaupungin keskustassa sijaitsevan juhlapaikan, Bryant-puiston vuokrahinnan kestämättömän korkealle. Kaupungin lasku kahdesta juhlapäivästä nousi reilusti yli 10 000 dollarin. Viime vuosina Suomi-päiviä on vietty alueen ”suomalaishaalien”, Suomi Talon ja Kerhotalon suojissa. Keväällä 2012 talot kuitenkin päättivät lopettaa yhteistyönsä ja suomalaisjuhla jäi ilman isäntää.

Peter Mäkilän toiveissa vielä on, että keväällä 2013 Suomi-päiviä voitaisiin vaikka pienemmässäkin mittakaavassa, esimerkiksi erilaisin katutapahtumin Lake Worthin keskustassa  ja että ”haalit” voisivat erikseen järjestää ohjelmaa nimen alla. Suomi Talon vetäjä Tapio Salin ei kuitenkaan lämpene ajatukselle.

– Meillä on kauden aikana riittävästi omaakin ohjelmaa ja viikonloput on varattu jäsenseurojemme käyttöön, hän toteaa.