Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

loka 15, 2012

Jättimäisen kalansilmän arvoitus ratkesi


Kalatutkijat ovat selvittäneet Fort Lauderdalessa viime viikolla hiekkarannalle huuhtoutuneen suuren silmämunan arvoituksen. Kyseessä on miekkakalan silmä. Kalojen silmiin erikoistuneen ruotsalaistutkijan Dan-Eric Nilssonin mukaan asiasta ei ole epäselvyyttä. Floridalaisrannalta löytynyt silmä oli halkaisijaltaan noin yhdeksän senttimetriä.

- Näin suuria silmiä on vain valailla, jättiläismustekaloilla ja miekkakaloilla, Nilsson sanoo.

- Mustekalojen silmät eivät kestä irrottamista, vaan ne painuvat kasaan muistuttaen vetelää muovipussia, Nilsson kertoo.  Hänen mukaansa  valaiden silmät muistuttavat löytöä enemmän, mutta olennaisena erona on sininen värikalvo eli iiris. Niitä ei valailla ole, mutta miekkakaloilla on.

Kalatutkijat ovat käyneet sähköpostin välityksellä vilkasta keskustelua silmän alkuperästä. Keskustelun lopputulos on selvä: kyseessä on täytynyt olla täysikasvuinen, yli kolmen metrin pituinen miekkakala.

On mahdotonta tietää, miten yksinäinen kalansilmä päätyi hiekkarannalle. Nilssonin mukaan kalojenkaan silmät eivät itsekseen pullahda ulos kuopastaan ja irtoa. Todennäköistä on, että kala on jäänyt kalastajan pyydykseen. Kalastaja on jostain syystä irrottanut silmän, joka sitten on päätynyt mereen ja aikanaan huuhtoutunut aaltojen mukana rantaan.

Tutkijan mukaan miekkakaloilla on erittäin kehittynyt näkökyky. Ne voivat nähdä tarkasti yli sadan metrin päähän huolimatta siitä, että uivat 60 kilometrin tuntinopeudella. Miekkakalat voivat myös lämmittää silmiään, jotta ne erottaisivat saaliin kaukaa kylmässäkin vedessä.