Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

marras 14, 2012

FinnFest 2012 antoi toivon pilkahduksen


Viimeistä paikkaa myöten täyttynyt seminaari keräsi osallistujikseen  USA:n koulutuksen ja opetustoimen ammattilaisia. Tohtori Pasi  Sahlbergin luentoa seurasivat myös Suomen Yhdysvaltain - suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde, ja Los Angelesin -pääkonsuli  Kirsti Westphalen, jonka aloitteesta koulutusohjelma viime vuonna  ensi kertaa otettiin FinnFestin yhteyteen.

Aurinkoinen sää ja hyvä tunnelma olivat päällimmäiset kokemukset   tämän vuoden FinnFest -tapahtumasta, joka järjestettiin juhlan 29- vuotisessa historiassa nyt ensi kertaa Tucsonissa, Arizonassa.  Tapahtuman poikkeuksellinen ajankohta syksyllä vähän ennen  Thanksgiving-pyhiä  ja lyhyt, vain noin vuoden pituinen valmistelu-  ja markkinointiaika vaikuttivat varmasti yleisömäärää vähentävästi.  Järjestäjät olivat kuitenkin realistisia, ja ilmoittivat jo  etukäteen, että tavoitteena on laadukas festivaali ja noin 500 nelipäiväiseen tapahtumaan lipun ostavaa henkilöä.

Jos tapahtuman talousarvio perustui ennustettuun yleisömäärään,  FinnFest 2012:n talous on hyvässä mallissa. Ennakkotietojen mukaan  kaikiksi neljäksi päiväksi rekisteröityneiden vieraiden määrä oli  tavoitteiden mukainen eli jotakuinkin 500 henkilöä. Iloinen yllätys  järjestäjille oli yksittäisten päiväkohtaisten rekisteröintien määrä,  joka kohosi arviolta 200-300:aan henkilöön, ehkä suuremmaksikin.  Tähän on syynä järjestäjien lupaama laadukas ohjelmatarjonta, joka  toi paljon paikallista väkeä erillistapahtumiin.

Suomalainen koulujärjestelmä kiinnosti

Kenties suosituin erillistapahtuma oli koko yhden festivaalipäivän  pituinen Suomen ja USA:n koulujärjestelmiä käsittelevä seminaari. Sen  avajaisiin jouduttiin lisäämään istumapaikkoja, ja täpötäydessä  salissa oli runsaat 120 kuulijaa. Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs  Ritva Koukku-Ronde ja Suomen Los Angelesin -pääkonsuli Kirsti  Westphalen - jonka määrätietoisesta aloitteesta koulutusseminaari  otettiin FinnFestin yhteyteen viime vuonna San Diegossa ensimmäistä  kertaa - olivat läsnä kouluseminaarissa. Suuri osa yleisöstä oli  paikallisia opetusalan ja koulutoimen ammattilaisia, ja he  osallistuivat hyvin aktiivisesti yleisohjelman jälkeen iltapäivällä  pidettyihin syventäviin istuntoihin.

Tampereelta vahva edustus Tucsonissa

Kun tapahtuman nimi on FinnFest, sopii kysyä, missä olivat Suomesta  tulleet suomalaiset? Heitä oli paikalla runsaat 50 henkilöä.  Ohjelmansuorittajia ja esiintyjiä oli tästä joukosta vajaa puolet. Se  toinen, hieman isompi puolisko Tucsonin tapahtumassa vierailleista  suomalaisista edustaa uudistuvaa FinnFestin ohjelmapolitiikkaa, jolle  luotiin pohja viime vuonna San Diegossa. Silloin otettiin ohjelmaan  rinnakkaistapahtumat, joissa luotiin yhteyksiä suomalaisen ja  yhdysvaltalaisen yrityselämän kesken. Tänä vuonna teemaa jatkettiin.  Tampereen kaupungista oli tullut Tucsoniin peräti 30 hengen ryhmä,  johon kuului kaupungin edustajien lisäksi yrittäjiä ja  yliopistoväkeä. He antoivat hyvän kuvan tämän päivän Suomesta.

Kaikki siis hyvin FinnFestin kohta kolmikymppisessä valtakunnassa? Ei  ollenkaan. Tucsonin järjestäjät - vapaaehtoiset - saivat upealla  työllään ja vastustamattomalla palveluasenteellaan aikaan hienon,  joskin pienimuotoisen tapahtuman, jossa kuitenkin ilmenivät jo  pitkään vallinneet ongelmat. Niistä eivät ole vastuussa Tucsonin  FinnFestin järjestäjät, vaan vastuussa on FinnFest USA.

FinnFest USA:n ote lipsuu

Ensinnäkin tapahtuman valmisteluaika oli kohtuuttoman lyhyt, vain  runsas vuosi. Tapana on ollut, että järjestelyihin varataan kolme  vuotta. Tämä on tarpeen, koska useimmilla järjestelytoimikunnilla ei  ole aiempaa kokemusta suurten kansallisten - puhumattakaan  kansainvälisten - juhlien järjestämisestä. Tästä kolmen vuoden  säännöstä livettiin viime vuoden San Diegon tapahtuman yhteydessä.  Aikaa jäi järjestäjille käytännössä vain vajaat kaksi vuotta. Se on  lyhyt aika ammattilaisillekin - saati noin tusinan hengen kokoiselle  sekalaiselle seurakunnalle, joista kaikki eivät ennestään tunne  toisiaan edes nimeltä ja joista useimmilla ei ole hajuakaan mitä  FinnFest on.

(Lue lisää FinnFest 2012-tapahtumasta tuoreimmasta Amerikan Uutiset-lehdestä.)

Teksti ja kuva:

 Alpo Collanus,

San Diego, CA