Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

marras 22, 2012

Onnistunut FinnFunn –tapahtuma New Yorkin osavaltiossa


Villa Roma tarjosi FinnFunn-vieraille tyylikkäät puitteet tapahtuman onnistumiseksi. Päivällispöydässä FALAn (Finnish-American Lawyers Association) jäseniä, keskimmäisenä yhdistyksen puheenjohtaja Robert Alan Saasto.

New England - alueen ensi lumi oli juuri satanut kun ajelimme Connecticutista Catskills-vuoristoon juhlimaan 20. FinnFunn – tapahtumaa  9. - 11. marraskuuta. Monet meistä eivät olleet koskaan kuuleet Callicoon-nimisestä paikkakunnasta New Yorkin osavaltion pohjoisosassa, mutta Villa Roma lomahotelli osottautui yhdeksi parhaista paikoista FinnFunn-historian aikana. Anita ja Jack Smiley ovat tehneet juhlan eteen  työtä jo seitsemänä vuotena.  Taas nähtiin kuinka hienon tapahtuman he saivat aikaan tälläkin kerralla.

 Hotellin sisätilat muistuttivat paljon loistoristeilijöiden salonkeja, ruoka oli maukasta ja tarjoilu ammattitaitoista. Noin 150 suomalaista ja Suomen ystävää oli nauttimassa yhdessäolosta ja monipuolisesta ohjelmasta. 

Tori on aina suosittu paikka näissä tilaisuuksissa, niin tälläkin kertaa. Laura ja Veikko Malkamäki Ohiosta  olivat varanneet kahdeksan myyntipöytää ja tyytyväisinä totesivat sen olleen heidän parhaan myyntinsä koko FinnFunn tapahtumien aikana. Kaunista lahjatavaraa oli tarjolla monissa muissakin pöydissä. Iltaisin ennen juhlaillallista  vietettiin coctailtunti, joissa Sean Tate ja Richard Koski soittivat taustamusiikkia. Hanuriduo Bert Strömholm ja Brent Buswell soittivat tanssimusiikit ja muistelivat vuoden 2008 juhlavuottaan, jolloin heidät valittiin Finlandia Foundation Nationalin vuoden taiteilijoiksi. Mukava oli nähdä ja maistella suomalaista pullaa ja kahvia  valiajoilla käytäville asetetuissa pöydissä.

 Jack Smiley toimi monien ohjelmien tervetulleena juontajana, ja hänen kaskunsa tunnetaan kevyenä lisänä ohjelmien mukana. Glenda Dawn Goss on vuoden 2012 nimiluennoitsija Finlandia Foundation Nationalin valitsemana. Hänen esitelmänsä sisälsivät ainutlaatuista tietoa Jean Sibeliuksesta ja hänen musiikistaan ja sen arvostuksesta maailman laajuisesti. Finlandia hymni toi vedet monen kuulijan silmiin. Glenda on myös tietorikas kirjailija ja  musiikin opettaja.

 Paula Selenius Suomi Seurasta luennoi Suomen kulttuurista ja muotoilusta.  Hän kertoi mm. nykyisten muotisuunnittelijoiden kuuntelevan juuri mitä yleisö haluaa muodin maailmassa ja sen mukaan sitten suunnitellaan uutta tuotetta.  Suomi seura on 85 -vuotias yhdistys ja sillä on 10.000 jäsentä. Seuralla on runsaasti palveluita mm. paluumuuttajille, vero-, muutto- ja lakineuvontaa yms. Suomi kouluja on nykyään 150 ympäri maailmaa. Myös ulkosuomalaislehdet saavat pientä  tukea heltä ja seura lahjoittaa  20 kirjaa joka vuosi  täkäläisille kirjastoille.

 Professori Donald Carbaugh (Massachusetts) luennoi kulttuurien  erilaisuuksista viestinnässä ja ajatusten vaihdossa, joista hän on kiinnostunut myös suomen kielessä. Patti Folsom Rhode Islandista on kirjastoalan ja sukututkimuksen monipuolinen tuntija, ja hän kertoi tietokoneajan avusta sukututkimuksissa. Lakimies Robert Saasto New Yorkista näytti tekemänsä videon Imatra seuran historiasta ja toiminnasta.  Dr. Sean Tate Connecticutista  piti mielenkiintoisen esitelmän Suomen koulusysteemistä videon avustuksella. Hän valotti pitkälle nykykoulutuksen parantamishankkeita ja vertasi Yhdysvaltain ja Suomen koulujärjestelmän erilaisuuksia. Sean kertoi, että Suomen hyvän koulutuksen salaisuus on opettajien korkea koulutus ja oppilaiden arvostus. Suomessa arvostetaan opettajia lääkäreiden ja lakimiesten tasolla ja oppilaita ei testata juuri ollenkaan.  Opettajiin luotetaan täysin, koska he ovat korkeasti koulutettuja asiantuntijoita, ja ymmärtävät ja opettavata lapsia  ja nuoria ajattelemaan oikein heti pienestä pitäen. 

Anita Smiley piti erittäin informoivan esityksen Suomen matkailusta. Hän on järjestämässä jo 19. ryhmämatkaansa Suomeen tulevana kesänä. Kaikki sen kokeneet kiittelevät matkojen hyvin onnistuneeksi joka kesä, ja monet toistavatkin kokemuksensa.  Monille amerikkalaisille on avautunut uusi maailma vieraillessaan Suomessa näillä matkoilla.  Marcia ja Matti Huhta Connecticutista ovat monenlaisen  tanssin taitajia, ja he antoivat tanssin opetusta vanhoille ja uusille "asiakkaille". Marcia on oppinut suomalaisen miehensä kanssa todella arvostamaan Suomen taidetta ja kulttuuria.

Maria Kizirian on suomalainen pitkälle kehittynyt pop-laulaja, soittaja, säveltäjä ja sanoittaja Los Angelesista . Hän on Finlandia Foundation Nationalin tämän vuoden  taiteilija.  Nautimme hänen moderneista suomalaisista ja amerikkalaisista pop-lauluistaan ja joustavasta esiintymistaidostaan. Maria on todella edustava suomalaisen musiikkikulttuurin edustaja Yhsysvalloissa.  Anja ja Mauno Laurila pitivät palaverin tekemästään kirjasta "Memories of Finnish Harlem 1888 - 1955", ja vastasivat moniin kysymyksiin Harlemin suomalaisten hirstoriasta ja kirjan tutkimustyöstä.

Oli hyvä nähdä mukana pitkäaikaiset FínnFunn kävijät Helvi ja Richard Impola New Paltzista, NY. Heiltä kävi tanssi ja liikunta entiseen tapaan sairauksienkin jälkeen ja lauloipa Richard vielä Bert Strömholmin säestyksellä.  Monet Finnish American Heritage Societyn jäsenet ja ystävät olivat lahjoittaneet arvokkaita arpavoittoja, joiden mukana oli mm. tuore kalkkuna Connecticutin paikalliselta farmilta. Sen voitti Marcia Huhta.

 Juhlapäivien lopuksi pidettiin päätöskokous. Paikalle tultiin jo tuntein, että tämä olisi viimeinen FinnFunn- tapahtuma. Läsnäolleiden joukosta suurin osa oli sitä mieltä, että tätä tapahtumaa tulee jatkaa edelleen. Asiasta keskusteltiin pitkään, ja Marcia Huhta Moosupista (CT)  oli valmis johtamaan komiteaa, joka katsoo mitä asian eteen voisi tehdä. Hänellä on jo muutamia vapaaehtoisia suunnittelemassa ja aluksi etsimässä paikaa, missä voisimme kokoontua samoissa merkeissä, ja sen jälkeen suunnitellaan mahdollista ohjelmaa yms. Tästä lähtien nämä tapaamiset varmaankin tehdään erilaisissa ja pienemmissä merkeissä kuin tähän asti on tehty. Perästä kuuluu! 

 Vuoden 2012 FinnFunn oli kaikin puolin miellyttävä ja antoisa viikonloppu meille kaikille osallistujille.

 

                                                                                       Anja Laurila,

Connecticut