Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 1, 2012

Suomen 95. Itsenäisyyspäivää juhlittiin FFFC:n gaala-illassa


Kunniakonsuli Peter Mäkilä seurasi suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronden ja tohtori Glenda Dawn Gossin keskustelua.

Finlandia Foundation Florida Chapterin vuosigaalaa vietettiin Suomen 95.Itsenäisyyspäivän merkeissä West Palm Beachin Airport Hilton-hotellissa. Arvovaltaiseen vierasjoukkoon kuuluivat mm. Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde, FFFN:n puheenjohtaja Anita Smiley sekä suuri joukko muualta Floridasta saapuneita yhdistyksen jäseniä. Kaikkiaan juhlimaan saapui noin kaksisataa vierasta.

- Vaikka Suomi vielä muutama kymmenen vuotta sitten oli köyhä maa, tänä päivänä ei tarvitse olla vaatimaton. Olemme nyt useilla elämänaloilla maailman kärkimaiden joukossa, totesi suurlähettiläs Koukku-Ronde tervehdyksessään.

Suurlähettiläs loi puheessaan lyhyen katsauksen Suomen kehitttymiseen teknologian kärkimaaksi maailmassa.

– Näin itsenäisyyspäivän yhteydessä on hyvä muistuttaa, erityisesti nuorta sukupolvea, että hyvinvointimme ei ole tullut ilmaiseksi. On tarvittu valtava määrä kovaa työtä, hän totesi. Hän kiitti Finlandia Foundation Nationalia ja sen eri puoililla Yhdysvaltoja toimivia chaptereitä hyvästä työstä amerikkalais-suomalaisten suhteitten parantamiseksi.

– Paitsi suurlähestystö ja konsulaalit sekä kunniakonsuliverkosto, Yhdysvalloissa toimii suuri joukko menestyviä suomalaisyrityksiä ja huippuluokan suomalaisia tutkijoita.

Syyskuussa 2011 suurlähettilään tehtävän Washingtonissa vastaanottanut Ritva Koukku-Ronde on Suomen ensimmäinen naispuolinen suurlähettiläs Yhdysvalloissa. – Itse asiassa taidan olla myös ensimmäinen skandinaavinen naispuolinen suurlähettiläs, hän naurahti puheensa lomassa.

FFFN:n puheenjohtaja, Connecticutista kotoisin oleva Anita Smiley ilmaisi puheesaan tyytyväisyytensä järjestönsä kasvuun.

– Viime viikolla Mainen osavaltiossa aloitti toimintansa 45. Chapterimme. Nyt jäsenlukumme ylittää jo 6000, puheenjohtaja totesi tyytyväisenä. Hän esitti kuitenkin huolensa siitä, haluaako nuorempi sukupolvi jatkaa vanhempiensa perinteitä suomalaisen kulttuurin ja kielen vaalimiseksi.

-  Tämän asian varmistamiseksi myönnämme kymmenille nuorilla tuhansia dollareita stipendeinä vuosittain, hän totesi. Finlandia Foundation Nationalin taustalla toimii Paloheimo-säätiö, joka lahjoittaa yhdistyksen toimintaan dollarin jokaisesta yhdistykselle myönnetystä dollarista. Yhdistyksen Kalifornian Pasadenassa perustaneen  konsuli Yrjö Paloheimon perintö elää yhä voimakkaana. Ensi vuonna FFFN viettää 60-vuotisjuhlaansa.

Gaala-illan perustellisimmasta esityksestä vastasi  tänä vuonna FFFN:n Vuoden Luonneoitsijaksi valittu tri Glenda Dawn Goss. Hänen luentonsa aiheensa oli Jean Sibelius ja ”Heräävä Suomi”. Värikkäästi Suomen historian suurimman säveltäjäprofessorin  taustaa valottanut Goss kertoi Sibeliuksen kehittymisestä säveltäjäksi Hämeenlinnassa 1800-luvun loppupuolella.

Koska Sibelius asui rautatien välittömässä läheisyydessä, sen äänet ovat Gossin mukaan vaikuttaneet hänen musiikkiinsa. Esimerkiksi  Sibeliuksen vuonna 1899 säveltämä Finlandia-hymni, joka oli protesti Venäjän sortovaltaa vastaan, antaa viitteitä tästä. Sävellyksen alkusoitossa on kuultavissa junan pillin kaltaisia ääniä, tohtori Goss totesi.  Hän viittasi myös Sibeliuksen musiikin merkitykseen Yhdysvalloissa, jossa säveltäjä vietti pitkiä aikoja musiikin parissa.

– Palatessaan Amerikasta takaisin kotimaahan, Sibelius oli täynnä uusia ideoita joista syntyivät hänen seuraavat sinfoniansa, tohtori Goss totesi.

Artikkeli ja kuvat:

Mikko Koskinen