Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 3, 2012

Suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde: Valo tunnelin päässä näkyy jo


Suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde toi Washingtonin terveiset Etelä-Floridan amerikansuomalaisille sekä Suomesta kiinnostuneille amerikkaisille yrityksille.

Suomen suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronden viesti Palm Beachin piirikunnan yrityselämän edustajille  oli selkeä:

- Euroopan tämän hetken talousongelmille ei ole nopeata ratkaisua. Ongelmia on ollut ennenkin ja aina ne ovat saaneet ratkaisunsa. Nyt valo jo näkyy tunnelin päässä. Varmaa on, että euro säilyy, hän totesi perjantaina pidetyssä Finnish-American Chamber of Commerce Floridan järjestämässä seminaarissa West Palm Beachissa. Hänen mukaansa Suomi on erittäin sitoutunut Euroopan Unioniin ja seisoo sen  talousratkaisujen takana.

Runsaan vuoden Suomen Yhdysvaltain suurlähettilään virkaa hoitaneen Ritva Koukku-Ronden matka Etelä-Floridan amerikansuomalaisten pariin oli ensimmäinen. Runsas 30-vuotinen diplomaatin ura eri puolilla maailmaa sekä Euroopan unionin hallintoelimissä on luonut suurlähettiläälle avaran näkökulman globaaliin talouteen ja Suomen asemaan maailman markkinoilla.

- Monilla elämän aloilla me suomalaiset olemme kansavälisessä kärjessä. Emme kymmeninsinä, emme edes viidensinä vaan ykkösinä. Tässä asiassa ei kannata olla liian vaatimaton, suurlähettiläs Koukku-Ronde totesi  viitaten mm. Suomen koulujärjestelmään ja maailmalla menestyviin yrityksiin. Tätä seikkaa eivät suomalaiset ole suurlähettilään mielestä hyödyntäneet riittävän painokkaasti markkinoinnissaan.

Yrityselämästä hän otti esimerkiksi Wärtsilän, joka rakentaa peräti joka kolmannen laivanmoottorin maailmassa.

- Tehtäväni on auttaa entistä ueampia menestyviä suomalaisyrityksiä Yhdysvaltojen markkinoille. On myös muistettava, että Suomi erinomainen ja turvallinen sijoituskohde. Maan olot ovat vakaat ja sijainti Venäjän naapurina on erinomainen, Koukku-Ronde korosti.

Washingtonin terveisinä suurlähettiläs esitti näkemyksen, jonka mukaan Yhdysvaltojen ja Euroopan kauppayhteistyö on lämpenemässä.

- Mitä Yhdysvaltain ja Suomen kahdenvälisiin suhteisiin tulee, ne ovat erinomaiset. Kaupankäynti Yhdysvaltojen kanssa on Suomen kannalta nyt edullista, hän totesi.

Laivanrakennus kurimuksessa

FACC Florida-chapterin vetäjä Lena Hartikainen oli tyytyväinen seminaari-iltapäivän tuloksiin.

– Avainsana nykyajan kaupunkäynnissä on verkottuminen ja ilman näitä tilauuksia moni kontakti jäisi saamatta, hän hymyili. Merihenkisen business-iltapäivän ohjelmaan kuului lounaan lisäksi kahden maailmanlaajuisen suuryrityksen, Caribbean Cruise Linen ja Marinetekin, edustajien puheenvuorot.

- Laivanrakennusteollisuus on tänä päivänä kurimuksessa ja telakat eri puolilla maailmaa - erityisesti Euroopassa ja Kiinassa - tekevät konkursseja, maalasi maailman suurimman cruise-yhtiön suomalainen varatoimitusjohtaja Harri Kulovaara alan synkkää kuvaa. Globaalin talouden heikko kehitys heijastuu erityisen voimakkaasti  laivanrakennus- ja risteilyteollisuuteen.

- Yhtiömme toiminta perustuu kuitenkin jatkuvaan tuotekehitykseen. Vaikka laivojen koko on kasvanut viimeisten vuosikymmenten aikana jatkuvasti, kehitystä ei sanele laivojen koko, Harri Kulovaara totesi. Esimerkiksi viihtyvyys, palvelu ja turvallisuus ovat alueita, joita voidaan kehittää edelleen. Hänen mukaansa muutama vuosi sitten maailman ulapoille Suomessa rakennetut Oasis-alukset ovat nyt katto risteilyalusten koolle. Silti nämä jättiläiset ovat kasvattaneet risteilyalusten kokoluokan keskiarvoa.

Varatoimitusjohtaja Harri Kulovaaran mukaan Caribbean Cruise Linen menestys viime vuosikymmeniä on perustunut suomalaiseen laivanrakennukseen. Hänen mukaansa yhtiön kaikkia laivoja ei suinkaan ole rakennettu Suomessa mutta perustana on silti ollut alan suomalainen tieto-taito ja kokemus.

- Laivanrakennus  on pitkäkestoinen  prosessi. Koska kehitystä on tapahduttava jatkuvasti, on ideoita oltava paljon. Silti yksi periaate on ylitse muiden:  ”Execution is the key”, Kulovaaraa totesi. Suurin kehitys viime vuosina on liittynyt energian säästöön.

– Tavoitteenamme on ollut että jokainen uusi laiva on 15% edellistä energiaystävällisempi. Tässä olemme onnistuneet, Harri Kulovaara sanoo.

Italialaisen Costa Concordia-aluksen karille ajo viime syksynä Italiassa toi tummia pilviä koko risteilyteollisuuden ylle.

- Ensinnäkin on todetta, että laivan ei koskaan olisi pitänyt olla siellä missä onnettomuus sattui. Mutta kaikkeen businekseen liittyvät omat riskinsä. Koska riskitöntä yrittämistä ei ole, joudumme mekin niitä ottamaan. Riskit on kuitenkin kartoitettava ja hallittava. Me panostamme kaikkemme matkustajiemme turvallisuuteen. Me maluamme olla maailman paras cruise-yhtiö ja siksi myös edellytämme sitä itseltämme, Kulovaara vakuutti.

Hänen mukaansa on mahdollista, että turvallisuutta edistävän rakennustekniikkansa ansiosta Caribbean Cruise Linen alus olisi ehkä selviytynyt haverista pienemmän vaurioin eikä kaatunut kyljelleen.

Kelluva satama valtaa maailmaa

Suomalaisen Marinetek-yhtiön toimitusjohtaja Ilkka Seppälä esitteli yhtiönsä maailmanlaajuista toimintaa Phillips Pointin ravintolan noin 60-päiselle yleisölle. Penthouse-ravintolasta on upea näkymä kaupungin uuteen ”Waterfront”-puistoon ja pienvenesatamaan, jossa valkokylkiset veneet kelluivat Atlantin aallokossa.

-Katsokaa ikkunasta ulos niin näette parhaiten työmme jäljen, kehotti Ilkka Seppälä seminaariyleisöä. Marinetekin ehdotus voitti muutama vuosi sitten West Palm Beachin ranta-alueen suunnittelu- ja rakennuskilpailun ja nyt työn jälki on kaikkien nähtävissä. Voitto toi Marinetekille myös muita urakoita Etelä-Floridasta ja muun muassa Riviera Beachin uusi pienvenesatama on edustaa yhtiön kädenjälkeä.

Marinetekin tuoteidea perustuu ponttoonitekniikkaan, jolla on rakennettu satamia jo 40 eri maahan. Ehkä tunnetuin Marinetekin aikaansaannos on Dubaissa sijaitsevan Palm Jumeirahin satama, joka rakennettiin palmunlehvien muotoon. – Se projekti veikin peräti viisi vuotta, Ilkka Seppälä kertoi. 

Hänen mukaansa pontooniteknikkaa luontoystävällisempää satamaratkaisua ei ole, koska kaikki rakenteet kelluvat veden päällä.

–Kysyntää kokonaisten saarten rakentamiseksikin on jo ollut, toteaa Seppälä, joka itse asuu ponttoonitalossa Suomenlahden aalloilla Espoossa. Maailmanlaajuiset markkinat ovat innovatiiviselle suomalaisyritykselle apposen auki, sillä esimerksi miljardin asukkaan Intiassa ei ole vielä yhtään pienevenesatamaa! Seppälän yrityksen suurin haaste tulevaisuudessa on Kiina, jonne pää on jo avattu.

- Vaikka Kiinan markkinat ovat meille lähes rajattomat, tuntuu suunnitelmien hyväksyntä ja lupien saanti kestävän toivottoman pitkään. Siksi esimerkiksi Yhdysvallat on meille otollisempi vientimaa, Ilkka Seppälä totesi.

Ensi vuonna markkinoille on suunniteltu tuotavaksi myös vedenpäälle rakennettuja lasten leikkipuistoja. Marinetekin yhteistyökumppaneina tässä projektissa ovat Angry Birds-pelien tuottaja Rovio ja leikkipuistorakentaja Lappset.