Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 5, 2012

Marja Kaisla ja Yvonne Lockwood FFN:n valitut vuodelle 2013


Philadelphialainen pianisti Marja Kaisla valittiin FFN:n Vuoden Esiintyjäksi 2013.

Finlandia Foundation National on valinnut pianisti Marja Kaislan Vuoden Esiintyjäksi (Performer of the Year) ja amerikansuomalaisen käsityöperinteen tutkijan Yvonne Lockwoodin Vuoden Luennoitsijaksi (Lecturer of the Year) vuodelle 2013. Valitut kiertävät ensi vuoden aikana eri puolilla Yhdysvaltoja sijaitsevien Finlandia Foundationin  jäsenosastojen vieraina edistämässä amerikansuomalaista  kulttuuria, taidetta ja perinnettä.

Suomessa syntynyt Marja Kaisla on opiskellut painonsoittoa aina kolmivuotiaasta lähtien. Hän on suorittanut opintonsa Sibelius Akatemiassa Helsingissä ja Pietarin Konservatoriossa. Hänen opettajinaan ovat toimineet sveitsiläien György Sebök ja philadelphialainen Susan Starr.  Vuodesta 1987 lähtien Philadelphiassa asuneen Kaislan repertuaari sisältää klassista musiikkia Gershwiniltä, Rachmaninoffilta ja Art Tatumilta, sekä kokoelman ”White Nights of the Scandinavian Composers”.

Soolouransa lisäksi hän on esiintynyt jäsenenä Trio Excelsiorissa. Muusikko on osallistunut myös ruotsalaisten ja suomalaisten 375 vuotta sitten tapahtuneen Yhdysvaltoihin muuttamisen kunniaksi järjestetyn muistojuhlan suunnitteluun Delaware Valleyssä.

Michiganilainen Yvonne Lockwood on FFN:n kuudes Vuoden Esiintyjä. Aikaisemmin Michigan State-yliopistossa kansanhistorian kuraattorina työskennellyt Lockwood esittelee tutkimustensa tuloksia ja käsityötaidon perinnettä, taitoja ja työtapoja amerikansuomalaisen taustansa näkökulmasta. 

Hänen kirjansa ”Finnish Rag Rugs (Suomalaiset rättimatot); taidetta, perinnettä ja etnistä jatkuvuutta” kertoo kansankultuurin materialisesta kehityksestä, kutomisesta, puutöistä, ruuanlaitosta ja muista käsitöistä ja näiden rooleista amerikansuomalaisten parissa. Lockwood tutkii, miksi jotkut perinteet ja menetelmät säilyivät ja toiset kuolivat, jotkut niistä vain tullakseen myöhemmin herätetyksi henkiin.