Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 17, 2012

Käynti leipomossa on suomalaisille henkireikä


- Perinteinen pullapitko on yhä Floridan suomalaisten suosiossa, leipuri Jouko Vaskivuo sanoo.

Jouluinen kahvipöytä on helppo kattaa suomalaisilla herkuilla myös Etelä-Floridassa. Siitä pitää huolen leipuri Jouko Vaskivuo, jonka Lantanassa sijaitsevasta kotileipomosta Palm Beach Bakerystä löytyvät kymmenet pohjoismaiset leivonnaiset.

– En ole koskaan tarkkaan laskenut mutta repertuaariimme kuuluu ainakin 35-40 erilaista scandinaavista tuotetta. Ylivoimaisesti suosituimmat ovat kuitenkin hapanlimppu ja tavallinen pullapitko, hän naurahtaa.

Tätä nykyä Etelä-Floridassa toimii enää vain yksi suomalainen, Vaskivuon leipomo ja tämä näkyy ovensaranoiden kulumisena. Muista alueen suomalaisyrittäjistä poiketen hänen asiakuntansa on lähes täysin suomalainen, sillä sesongin aikana neljä viidestä asiakkaasta puhuu ensimmäistä kotimaista.  Aamuisin pienen myymälän ulko-ovelle kertyy pieni jonokin ja ulkona sijaitsevat kahvilapöydät ovat  täynnä vilkkaasti mielipiteitään vaihtavia suomalaisia ”parlamantin istunnoissa”.

- Pöydissä puhutaan monenlaisista asioista. Presidentinvaalien alla tietysti oli politiikka suosituin. Itse en ota kantaa asioihin, etenkään poliitiikkaan. Tuntuu siltä että kaikilla asioilla on suomalaisten joukossa puolustajansa ja vastustajansa, Vaskivuo hymähtää. Kaksitoista vuotta leipurina Lantanassa on avannut hänelle näkymän amerikansuomalaisuuteen ja ”lumilintujen” kotimaan kaipuuseen.

- Käynti täällä leipomossa on monelle suomalaiselle tärkeä henkireikä pitkän talviloman aikana. Nyt kun Lantanan silta on suljettu, kiertävät innokkaimmat tänne riutalta Lake Worthin kautta, leipuri toteaa. Lisämatkaa asiakkaille tulee yli 10 kilometriä.

Joulunalusaika on Palm Beach Bakeryssä kiireistä. Joulutortut, joululimput ja muut suomalaisen kahvipöydän leivonnaiset tekevät kauppansa. Leipomon maine on levinnyt myös muualle Yhdysvaltoihin ja tilauksia satelee. Toimitukset tapahtuvat postin välityksellä.

– Joulua varten on siitä tehdä tilaus vähintään viikkoa ennen, sillä posti kulkee juhlan alla normaalia hitaammin, Jouko Vaskivuo laskee. Haastattelupäivänäkin 30 hapanlimpun tilaus lähti pitkälle matkalle maan laitaan.

Suomalaisen leipomon merkitys Palm Beachien suomalaisille on tärkeä myös kulttuurillisesta syitä. Ajatusten vaihto ja kaupankäynti omalla kielellä sekä talvivieraiden ja amerikansiirtolaisten keskinäinen vuorovaikutus vahvistavat suomalaista synergiaa alueella. Palm Beach Bakeryn häviäminen katukuvasta olisi suuri isku alueen suomalaisille. Tästä ei kuitenkaan ole pelkoa, sillä Jouko Vaskivuon pojat ovat jo isänsä jäljillä. Mark, 25, on perinyt isänsä jauhopeukalon ja oppinut tämän niksit taikinan väännössä. Myös vuotta vanhempi Mike osallistuu leipomon pyörittämiseen - mutta vain kesäisin, sillä hänen varsinainen ammattinsa on jääkiekon pelaaminen. Tällä hetkellä Mike Vaskivuo vuolee euroja Grenoblen joukkueessa Ranskassa.

Jouluviikonlopun lähestyessä Jouko Vaskivuo toivoo, että paikalliset asiakkaat tekisivät tilauksensa mahdollisimman pian suuremman ruuhkan estämiseksi.

– Joulua varten tilaus oli tehtävä viimeistään keskiviikkona, muuten asiakas joutuu tyytymään siihen mitä vitriinistä sattuu kulloinkin löytymään.

Palm Beach Bakery on avoinna lauantaina 22.12. klo 8-15 sekä jouluaattona 24.12 klo 8-15.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen