Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 27, 2012

Ennen Penniä oli Finni!


Kalmar Nyckel toi ensimmäiset suomalaissiirtolaiset Amerikkaan maaliskuussa 1638. Tapahtuman 375-vuotisjuhlaa vietetään ensi keväänä Wilmingtonissa (DE) ja Philadelphiassa. Kuvassa uudelleenrakennettu Kalmar Nyckel-purjelaiva.

Useille amerikkalaisille on englantilaisen William Pennin tarina tuttu. Hän saapui Amerikkaan vuonna 1682 alueelle, jota nykyisin kutsutaan Pennsylvaniaksi. Mutta kuinka moni tietää, että 44 vuotta aikaisemmin samalle rannikolle saapuivat suomalaiset, ”Finnit”, jotka perustivat nykyiseen Wilmingtoniin (DE) pysyvän siirtolaiskunnan ruotsalaisten kanssa? Ensi vuonna tapahtumasta tulee kuluneeksi 375 vuotta ja sen kunniaksi järjestetään juhlapäivä ”Jubilee Day” 11. toukokuuta 2013 Philadelphiassa ja Wilmingtonissa.

Kaksi suurta purjelaivaa, Kalmar Nyckel ja Fogel Nyckel,  saapui Amerikan rannikolle 28. maaliskuuta 1638. Kapteenina toimi hollantilainen Peter Minuit. Laivojen miehistö koostui kuitenkin ruotsalaisista ja suomalaisista, jotka saapuivat tutkimusmatkalle uudelle mantereelle. Suomi oli tuolloin Ruotsin vallan alaisena ja useat suomalaisista olivat muuttaneet Ruotiin ennen päätöstään osallistua matkalle valtameren yli.

Perimätiedon mukaan useat suomalaisista  olivat siirtyneet kotimaastaan Ruotsiin metsätöihin, joten he tiesivät kuinka saada elantonsa metsästä ja kuinka raivata metsät pelloiksi kaskeamalla. Kaikki toimi hyvin siihen asti kun ruotsalaiset havaitsivat tarvitsevansa puuta teollisuusyritystensä polttoaineeksi. Ja ”pirun suomalaiset” polttivat kaiken savuna ilmaan. Olisiko parempi laivata heidät takaisin Atlantin yli Eurooppaan? Todennäköisesti kaikki siirtolaiset olivat kuitenkin oman onnensa seppiä uudessa maassa ja saivat tehdä työtään oman tahtonsa ja seikkailunhalunsa mukaan.

Pohjoismaiset siirtolaiset pitivät uudesta ympäristöstään. Heidän siirtolaiskuntansa menestyi ja kukoisti.  Suomalaisilla ja ruotsalaisilla tiedetään myös olleen erinomaiset suhteet alueen alkuperäiseen intiaaniväestöön.

Suurlähetystöt yhteistyössä

Toukokuun 11. päivänä 2013 järjestettävä ”Jubilee Day” ensimmäisten siirtolaisten kunniaksi on nyt kerännyt  Wilmingtonin ja Philadelphian siirtolaisista koostuvan innostuneen järjestäjä joukon Suomen ja Ruotsin suurlähestystöjen myötävaikutuksella. Juhlallisuuksiin odotetaan saapuvan myös maiden ylintä johtoa.

Alustavan suunnitelman mukaan juhlapäivä aloitettaisiin Philadelphiassa pidettävällä seminaarilla, jossa esiteltäisiin Suomen ja Ruotsin nyky-yhteiskuntia ja niiden saavutuksia esimerkiksi koulutuksen ja korkean teknologian aloilla. Juhlapäivä jatkuisi vierailuilla historiallisille paikoille kuten Suomalaiselle Monumentille (The Finnish Monument) Chesterissä, Wilmingtonin Vanhalle Ruotsalaisielle Kirkolle ja kauniiseen Fort Christina-puistoon, jonka alueella ensimmäiset suomalaiset ja ruotsalaiset maahanmuttajat astuivat maihin Amerikassa.

Yksi mielenkiintoisimmista yksityiskohdista on myös purhjehtiminen Kalmar Nyckel-aluksesta rakennetulla tarkalla kopiolaivalla. ”Jubilee Day” on suunniteltu päättyväksi yhteiseen illalliseen.