Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 6, 2013

NHL-kiista ratkesi välittäjän avulla


Minnesota Wildin Mikale Granlund pääsee vihdoin näyttämään taitonsa NHL-jäällä. Farmiliiga AHL:ssä Grandlund on ehtinyt jo hullaannuttaa joukkueensa Houston Aerosin kannattajat.

Pohjois-Amerikan jääkiekkoliiga NHL:n 112 päivää kestänyt työsulku on päättynyt. NHL ja pelaajayhdistys NHLPA pääsivät sopimukseen varhain sunnuntaiaamuna 16 tuntia kestäneiden neuvotteluiden jälkeen. Raamisopimus on kymmenvuotinen. NHL-sivuston mukaan sopimuksen yksityiskohtia ei vielä saatu kirjoitettuun muotoon, mutta lähteiden mukaan NHL-sarja on valmis alkamaan 19. tammikuuta. Stanley Cupin voittajan pitäisi selvitä kesäkuun loppuun mennessä.

Perussopimuksen julkistajat olivat NHL:n komissaari Gary Bettman ja pelaajayhdistys NHLPA:n  toimitusjohtaja Donald Fehr.

- Perussopimuksesta on päästy yhteisymmärrykseen mutta yksityiskohtien hiomisessa riittää vielä paljon työtä, Gary Bettman ilmoitti tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa sopimus on kummankin osapuolen, NHL:n hallituksen ja pelaajayhdistyksen, ratifioitava asianmukaisessa järjestyksessä. Bettman ei varmistanut sarjan aloittamispäivää eikä pelattavien otteluiden määrää.

– Palaamme mahdollisimman nopeasti näihin asioihin, hän totesi.

- Tässä järjestelmässä neuvottelut voivat muodostua hyvin vaikeiksi ja ne saattavat kestää pitkäänkin, totesi puolestaan pelaajien edustaja Donald Fehr. Viime viikkoina oli väläytelty myös pelaajayhdistyksen purkamista, jolloin pelaajat olisivat voineet haastaa NHL:n oikeuteen laittomasta työsulusta. NHL-kausi 2012-13 on ollut jäissä siitä asti, kun osapuolten välinen edellinen työehtosopimus päättyi syyskuun 15. päivä. Myös edellistä, vuonna 2005 tehtyä sopimusta edelsi työsulku.

NHL ehti perua työsulun vuoksi yli puolet eli reilut 600 kauden otteluista. Työsulun on arvioitu maksavan kiistan osapuolille peräti 20 miljoonaa dollaria päivässä. NHL:n ja NHLPA:n viimeisimmän kiistanaiheen kerrotaan olleen kauden 2013-14 palkkakaton suuruus. NHL halusi palkkakustannuksiin 60 miljoonan dollarin ja pelaajayhdistys 65 miljoonan dollarin kattoa. Sportsnetin tietojen mukaan osapuolet päätyivät lopulta 64,3 mijoonaan.

Neuvottelutulos katsotaan olevan suurelta osin viime viikon keskiviikosta lähtien välittäjänä toimineen Scot Beckenbaughin ansiota. Gary Bettman antoi erityiskiitoksen Beckenbaughille erinomaisesta työstä. Donald Fehr lupasi, että pelaajat palaavat työhönsä mahdollisimman pikaisesti sarjan käynnistämiseksi pikimmiten.

NHL-liigassa pelaa tänä vuonna nelisenkymmentä suomalaista, joista osa on pelannut Suomen SM-liigaa työsulun aikana. NHL:n suomalainen tulokaspolvi sitävastoin on haistellut farmisarja AHL:n ilmaa. Suurimman kiinnostuksen kohteeksi farmisarjassa on noussut Minnesota Wildin palkkaama Mikael Granlund, joka nyt ensi kertaa pääsee näyttämään taitojaan NHL-jäällä.