Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 8, 2013

Eversti Alpo K. Marttisen elämänkertakirja on valmistunut


Muuna muassa talvisotataideon Yhdysvaltoihin tuonut Alpo K. Marttisen elämänkertakirja valottaa sotasankarin elämää monesta eri näkökulmasta.

Yksi siirtolaishistorian merkittävimmistä amerikansuomalaisista on eversti Alpo K. Marttinen, jonka urotyöt Suomen sodissa ja sen jälkeen ura Yhdysvaltain armeijassa ovat puhuttaneet suomalaisia vuosikymmenten ajan. Nyt Marttisen värikkäästä elämästä on julkaisu 640-sivuinen elämänkerta. Kirjoittaja on dosentti ja historian yliopistolehtori Pasi Tuunainen Itä-Suomen yliopistosta.

Aihe oli Tuunaiselle tuttu aikaisemman kirjallisen tuotantonsa perusteella, mutta päästyään tutkimuksessaan lähellä Marttisen monivivahteista elämää, häntä häkellytti.

- Luulin, että tiesin paljon tästä miehestä, mutta kun pääsin ensimmäisenä tutkijana hänen yksityisarkistoonsa, huomasin olleensi väärässä, tutkija sanoo. Hänelle oli yllätys, kuinka monessa asiassa Marttinen oli elämänsä aikana mukana.

- Käsitys Marttisesta aktiivisena poliittisena toimijana yllätti ja syventyi kovasti, Tuunainen sanoo. Marttinen kirjoitteli mm. amerikansuomalaisessa työväenlehdessä vastustaen voimakkaasti kommunismia, jonka vastustamisesta oli hänelle tullut päätehtävä.

- Kommunismi on myrkkyä, joka myrkyttää ihmisen aivot, Marttinen kirjoitti. Hän oli täysin eri mieltä suomalaispoliitikkojen kanssa ja katsoi, että Neuvostoliitolla oli kuristusote Suomesta. Hänen suuri ideansa oli vapaus ja pohjoismainen yhteiskuntajärjestys, joka piti säilyttää  Suomessa kaikin voimin.  Marttisen kommunisminvastaisuus juonsi juurensa vuoden 1918 vapaussodasta, jolloin hän 9-vuotiaana joutui todistamaan sodan tapahtumia. Nuorena Marttisen suunnitelmiin kuului ryhtyminen papiksi kahden veljensä tavoin.

Kuten tunnettua, sotien jälkeen Suomessa nostettiin oikeusjutut ns. asekätkentämiehiä vastaan. Yhdeksi päätekijöistä mainittiin eversti Alpo K. Marttinen, joka päätti paeta maasta. Hänen mukaansa lähti ryhmä hänen alaisiaan sota-ajalta. Mutkikkaiden vaiheiden jälkeen Marttinen päätyi miestensä kanssa päätyi Yhdysvaltoihin. Ryhmä on saanut myöhemmin nimen ”Marttisen miehet”.

Dosentti Pasi Tuunaisen kirja perustuu laajaan tutkimusaineistoon ja lähdeteoksiakin kirjassa on mainittu noin 100 sivun verran. Hänen mukaansa Martttinen itse suunnitteli jossain vaiheessa omaelämänkertaa, mutta todisteita tai aineistoa kirjaa varten ei ole löytynyt hänen jäämistöstään.

Kirjaa voi tiedustella Amerikan Uutisten toimituksesta, puh. (561)255 3364 tai e-mail: amuutiset@aol.com