Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 20, 2012

Äänestysvilkkaus yllätti Suomi Talolla


Konsulivirkailija Tarja Silverman kiitteli amerikansuomalaista äänestysintoa.

Äänestysvilkkaus Suomen presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella yllätti myös Lantanan Suomi Talolla.
- Oli aika vilskettä neljä päivää. Äänestäjät olivat innokkaita ja hyvällä tuulella. Juttua riitti niin, että innokkaimpia keskustelijoita oli kehotettava menemään kahvilan puolelle vaalirauhan turvaamiseksi, naurahtaa New Yorkin pääkonsulaatista saapunut konsulivirkailija Tarja Silverman. Suomi Talolla kävi noin 900 äänestäjää mikä on tuplasti enemmän kuin edellisissä vaaleissa.

Tarja Silvermanin mukaan äänestysinto oli vallannut suomalaiset myös muissa Yhdysvaltain itäisissä osavaltioissa. New Yorkin pääkonsulaatin alaisuuteen kuuluvalla itäisillä alueella oli äänestäjiä kaikkiaan runsaat 2000, mikä on niinikään kaksi kertaa enemmän kuin aikaisemmissa vaaleissa. Viime maanantaihin mennessä presidentinvaalien ennakkoääniä oli kaikkiaan annettu yli miljoona, mikä on noin neljännes koko äänestäjämäärästä.
Suomen presidentinvaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 22. tammikuuta. Mikäli yksikään ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella 50% kannatusta, osallistuu kaksi eniten ääniä saanutta toiselle kierrokselle. Toisen kierroksen ennakkonäänestyspäivät ovat 25.-28.1. Konsulaatin mukaan äänestyspaikat ja kellonajat ovat samat kuin ensimmäisen kierroksen äänestyksessä.
- Mikäli presidentinvaaleissa käydään toinen kierros, äänestäjien määrä voi tästä vielä nousta, Tarja Silverman veikkaa.

Suomi Talolla nähtiin yllätysvieraita Pakistanista, kun suurlähettiläs Osmo Lipponen saapui Cheryl-vaimoineen äänestämään. Osmo Lipponen toimi pääkonsulina New Yorkissa 2004-2008, ja vieraili tuolloin usein Etelä-Floridan suomalaisalueella.

Myös passeja haettiin ahkerasti Lake Worthissa
Vaalien yhteydessä Lake Worthin kunniakonsulaattiin oli tuotu myös New Yorkin konsulaatin siirrettävä passilaite passinuusijoita varten. Myös passiasioissa riitti konsulaatin virkalijoilla kiireitä.

- Kaikki passinhakuajat oli varattu etukäteen. Lake Worthista passia kävi hakemassa nyt 23 Suomen kansalaista, joista kaukaisimmat tulivat aina Teksasista ja Georgiasta asti. Hakijat olivat ylipäänsä todella tyytyväisiä palveluumme. Siirrettävä passilaite helpottaa monen suomalaisen vaivaa tässä asiassa, Tarja Silverman kertoo.
Seuraavan kerran passia voi hakea Lake Worthin kunniakonsulaatista Suomi-päivien aikana 11.-19. helmikuuta. Ajan voi varata konsulaatin puhelinnumerosta (561) 582 2335. Viiden vuoden biopassi maksaa lähetyskuluineen noin 170 dollaria. Sen toimitusaika on noin kaksi viikkoa.

Lantana, Florida
Amerikan Uutiset
Mikko Koskinen