Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 23, 2013

FinnJet kiinnosti eniten Essenin automessuilla


Etelä-Floridan suomalaisalueelta kotoisin oleva FinnJet-autoluomus on tätänykyä maailman tunnetuin harrasteauto. Antti Rahkon (vas.) 10-vuotinen työ sai kiitosta nyt Euroopan suurimmilla automessuilla Essenissä. Manageri Jorma Puranen suunnitteleekin jo uusia esiintymisiä, tosin Moskovaan miehet eivät autoa ole viemässä.

Lakeworthiläisen Antti Rahkon autoluomus FinnJet kävi valloittamassa joulukuun alussa myös Euroopan. Essinissä pidettyjen maanosan suurimpien automessujen vetonaulaksi valittu taideteos täytti paikkansa loistavasti.

– Löysin syksyllä autoon uusia hienoja kromiosia ja Essenissä auto miellytti omaakin silmää, myhäili Antti Rahko vaatimattomaan pohjalaiseen tyyliinsä. Essenin automessuilla FinnJetiin tutustui lähes puoli miljoonaa kävijää. FinnJet on tätänykyä Yhdysvaltain tunnetuin show-auto, joka on voittanut jokaisen alan kilpailun missä on ollut mukana.

-Essenissä ei varsinaista kilpailua ollut, vaan autoa käytettiin vetonaulana messujen TV-mainonnassa, Rahko kertoo. FinnJetin mainosarvo on huomattu myös muualla maailmassa ja Essenin messujen jälkeen mm. Englannista on tullut kysely auton valjastamisesta mainostarkoituksiin yksinoikeudella.

- Tutustumme parhaillaan tarjouksen yksityiskohtiin, sanoo Rahkon managerina ja matkakumppanina  useita vuosia toiminut Jorma Puranen. Esseniin parivaljakko lähti matkakustannus- ja päivärahakorvauksilla.

- Saksassa kiinnostus FinnJetiä kohtaan oli valtava. Sanomalehti-, aikakauslehti- ja TV-juttuja siitä tehtiin useissa eri maissa. Eristyisen kiinnostuneita FinnJetistä olivat venläiset, jotka haluaisivat auton näytille Moskovaan ensi kesänä, Puranen kertoo. Tsekeissä Rahkon taideteoksesta tehtiin oma televisio-ohjelma. Yhdysvalloissahan FinnJetin on tehnyt tunnetuksi Discovery-kanava, joka on esittänyt autosta tehdyn dokumentin jo yli 250 kertaa.

-Alunperin sovittiin, että esityskertoja olisi neljä, Antti Rahko naurahtaa. FinnJet kiinnosti myös suomalaista mediaa ja mm. Helsingin Sanomat teki autosta kokosivun jutun.

Essenin jättimessuilla valkoiselle matolle palmujen katseeseen ajettu FinnJet joutui salamavalojen räiskeeseen. Purasen mukaan yhdeksän messupäivän aikana valokuvia otettiin satojatuhansia. FinnJet haluttaisiin nöytille myös Sturrgartiin maalis-huhtikuun vaihteessa, mutta tälle ajatukselle Antti Rahko ei lämpene.

- Paperisota esimerkiksi tullin kanssa oli jo nyt valtava. Sitä ei haluaisia käydä läpi kovin monta kertaa vuodessa, Rahko toteaa. Siitä syystä myöskään FinnJetin kuljettaminen Moskovaan ei taitelijaa kiinnosta.  Tälläkin hetkellä autoteos on yhä tullin hallussa Miamissa, mikä kertoo omaa kieltään viranomaisten suhtautumisesta erikoisiin kuljetuskohteisiin. FinnJetin rakennusprojekti on kestänyt jo kymmenen vuotta. Osia rakentajan mukaan FinnJetissä on jo noin 50 autosta.

Paradoksikin sisältyi FinnJetin joulukuiseen Essenin matkaan:

- Saksan maaperällä autolla ei saanut ajaa metriäkään, Rahko naurahtaa.