Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 29, 2013

Karjala-viikko korvaamaan Suomi-päivät


Floridan Karjalaisten puuhakkaat Nina Kojonkoski ja Eija Lindholm ideoivat Karjala-viikon kuultuaan Suomi-päivien lakkauttamisesta. Lindholm on teettänyt puolisonsa Kain suvun kohtalosta kertovan valokuvataulun, joka on esillä Muistojen näyttelyssä Suomi Talolla.

Karjalaiset on aina tunnettu vilkkaina ja aikaansaavina ihmisinä. Nämä piirteet näyttäytyvät nyt myös Etelä-Floridan suomalaisalueelta, jossa karjalaisten puuhanaiset ryhtyvät  tuumasta toimeen ja pistivät pystyyn helmikuussa juhlittavan Karjala-viikon.

- Kun kuulimme ettei Suomi-päiviä enää järjestetä, heräsi meille ajatus karjalaisen juhlan järjestämisestä, naurahtavat Nina Kojonkoski ja Eija Lindholm yhteen ääneen. Runsasohjelmaista Karjala-viikkoa vietetään Lake Worthissä ja Lantanassa 8.-17.2.2013. Viikon vetonaulaksi on kutsuttu Suomen Tangokuningas (1991) Jaska Mäkynen Nelostie-orkestereineen.

Suomi-päivien taru loppui , ainakin toistaiseksi, viime vuonna kun juhlan viime vuosina pystyttäneet Suomi Talo ja Kerhotalo (American Finnish Club) kieltäytyivät kunniasta vapaaehtoisen työvoiman puutteen takia. Viikon kestäneen suomalaisjuhlan suurin tapahtuma oli viikonlopun kaksipäiväinen Tori-tapahtuma, joka keräsi tuhansittain kävijöitä. Karjala-viikolla ei varsinaista toria järjestetä, mutta juhla saa silti oman huipennuksensa.

- Vilkkain yleisöpäivä tullee olemaan lauantai 9. helmikuuta, jolloin vietämme Suomi Talolla Karjalaista Lounastapahtumaa. Pöydät notkuvat silloin karjalaisista herkuista ja Muistojen Näyttelyssä voivat vieraat tutustua jäsenistömme keräämään Karjalasta tuotuihin muistoesineisiin ja vanhoihin valokuviin, Nina Kojonkoski kertoo. Illalla Suomi Talon parketilla pyörähdellään vauhdikkaasti  Jaska Mäkysen tahtiin. Myös Vapauden Hinta-sotamuseo on avoinna koko päivän. Suomi Talolla voi tuolloin ostaa myös Finnish Treasuresin tuottamia suomalaisia suosikkituotteita.

Puuhanaiset ovat ideoineet ainakin yhden tapahtuman jokaiselle Karjala-viikon päivälle. Muutamat niistä ovat tuttuja jo Suomi-päiviltä kuten lentopalloturnaus (sunnuntaina 10.2.) ja kalastuskilpailu ”Karjalainen Kalavale” maailman parhailla urheilukalastus vesillä Lantanan edustalla (keskiviikko  13.2.). Kalastuskilpailu tosin myytiin loppuun jo ensimmäisinä päiviä sen tultua alueella julkisuuteen.

Karjala-viikolla voivat Etelä-Floridan suomalaiset opetella Suomi Talolla myös aitojen karjalaipiirakoiden valmistustaidon mestarileipuri Veijo Railasvuon opastuksella (tiistai 12.2.). Kurssi maksaa vain 10 dollaria, mihin hinta sisältyvät myös piirakoiden valmistuksessa tarvittavat aineet. Jokainen osanottaja saa omat piirakat kotiin herkuteltavaksi.

Myös Karjala-tuntemusta kasvatetaan viikon aikana sillä Teksasista saapuu luennoimaan professori, tri. Helena Halmari (perjantai 15.2.).

– Hän on perehtynyt laajasti karjalaisten taustaan ja historiaan sekä tehnyt laajaa tutkimustyötä heidän parissaan, Nina Kojonkoski valottaa.

Viikon vauhdikkainta tapahtumaa vietetään lauantaina 16.2., jolloin Suomi Talolla nähdään mitä merkillisempiä ilmestyksiä ”Wiipurin Ilot” – naamiaistansseissa.

- Naamiaistanssit ovat kuuluneet joka vuosi talvisesongin ohjelmistoomme. Tuntui  siis luonnolliselta siirtää tämä tapahtuma Karjala-viikon ohjelmistoon, Nina ja Eija kertovat.

Floridan Karjalaiset on vuosien ajan ollut Etelä-Floridan suurin ja toiminnallisesti vahvin järjestö, huolimatta siitä että aikoinaan Amerikkaan siirtolaisiksi lähteneiden selkeä enemmistö oli kotoisin Pohjanmaalta.

- Ilmeisesti me karjalaiset tunnemme voimakasta yhteenkuuluvuutta, koska vanhempamme ja sukulaisemme joutuivat jättämään aikoinaan kauniin Karjalan, Nina Kojonkoski tuumaa. Tällä hetkellä Floridan Karjalaisilla on 165 jäsentä, joiden ahkeruus ja sitoutuneisuus vapaaehtoistyöhön on ollut merkillepantavaa kaikissa Etelä-Floridan suomalaisalueella järjestetyissä tapahtumissa. Puheenjohtajana toimii Ray Heinonen.

Pitäisikö sodassa menetetty Karjala saada Suomelle takaisin?

- Ehdottomasti, vakuuttavat Nina ja Eija yhteen ääneen. Jutun kirjoittaja on samaa mieltä.

 

Mikko Koakinen

Lake Worth, FL