Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

maalis 10, 2013

Päävalmentaja Henrik Dettman odottaa Murphyn veljeksiä Suomeen


Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettman kävi tapaamassa Murphyn koripalloveljeksiä Erikiä ja Alexia, jotka pelaavat USA:n yliopistokoripallon huippujoukkueissa. - Veljesten perustaidot ovat huippuluokkaa, kiitos koripalloa pelanneiden vanhempien, Dettman toteaa.

- Voi hyvinkin käydä niin, että Murphyn veljekset Erik (210 cm) ja Alex (205 cm) pelaavat samassa joukkueessa jo tänä vuonna, naurahtaa Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettman 10-päiväisen USA:n matkansa päätteeksi. Legendaarinen suomalaisvalmentaja kävi tutustumassa Murphyn amerikansuomalaiseen perheeseen ja lupaavien koripalloveljesten nykykuntoon.

- Etenkin vanhemmasta Erikistä olisi maajoukkueelle jo nyt suurta hyötyä, Henrik Dettman toteaa. Erik Murphy, 23, pelaa viimeistä vuottaan University of Floridan riveissä, 19-vuotias Alex on Duken koripallojoukkueen keltanokka, jonka otteet jo ensimmäisenä pelivuotena ovat herättäneet laajaa huomiot. Veljeksillä on sekä USA:n että Suomen passit, sillä perheen isä Jay Murphy on amerikkalainen. Naantalista kotoisin oleva Päivi-äiti suomalainen.

Muutaman vuosikymmenen lamasta toipunut Suomen koripallo on noussut jo lähelle Euroopan huippua. Vuonna 2011 pelatuissa Liettuan EM-kisoissa suomalaiset sijoittuivat yhdeksänneksi, mikä on Suomen koripallohistoriassa toiseksi paras sijoitus. Vuonna 1967 Suomi oli EM-kuutonen omissa kotikisoissaan. Vuonna 1977 Belgian EM-kisoissa Suomen sijoitus oli kymmenes. Nyt EM-kisojen laajennuttua 24 maan suurtapahtumaksi,  Suomi on päässyt maanosan kirkkaimmille estradeille näyttämään taitoaan. Ja tulosta on tullut.

- Slovenian EM-turnauksen alkulohkossa pitää voittaa vähintään kaksi ottelua paikan varmistamiseksi  12 parhaan joukossa, kolmella voitolla jatkoonpääsy olisi jo varma, Henrik Dettman laskeskelee. Suomen alkulohko on tosin kivikova, sillä vastaan tulevat  Venäjä, Kreikka, Italia, Turkki ja Ruotsi. Päävalmentaja ei kuitenkaan heitä kirvestä kaivoon.

- Riippuu paljon siitä, minkälaisilla koostumuksilla maat EM-kisoihin lähtevät. Esimerkiksi Italian NBA-tähdet Marco Belinelli ja Andrea Bargnani eivät välttämättä paranna joukkueen suoritustehoa, mikäli he Sloveniaan ilmestyvät, Dettman laskeskelee.

Suomen maajoukkueen permanentti on ollut kasassa jo useita vuosia. Ainoastaan joukkueen korinalustan tukipilari, 37-vuotias Hanno Möttölä on ollut kentiltä poissa jo pitkään jalkavaivojen takia. Hänen tilalleen Dettmanilla on kuitenkin kortti takataskussa.

- Erik Murphy on hyvin samantyyppinen pelaaja kuin Hanno. Hän puolustaa hyvin isoja miehiä vastaan tekemättä virheitä, on kova levyripelissä ja kaiken lisäksi harvinaisen hyvä kolmen pisteen heittäjä, päävalmentaja luettelee. Erik Murphy on viimeiset kaksi vuotta ollut UF:n paras pistemies, jolle myös NBA saattaa näyttää vihreätä valoa ensi kesänä.

- Katsotaan nyt, miten Erikin käy NBA-draftissa. Jos hänet varataan, meidän on mietittävä kuinka hoitaisimme hänen valtavat vakuutusmaksunsa EM-kisapelejä varten, Dettman naurahtaa.

Mikko Koskinen

Miami, FL

Lue lisää päävalmentaja Henrik Dettmanin mietteitä Suomen koripallosta 13.3. ilmestyvästä Amerikan Uutiset-lehdestä.