Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

maalis 14, 2013

”...Himmetä ei muistot koskaan saa”


Rosvopaistin kunniavieraina olivat Suomen sotien jäljellä olevat veteraanit.

Suomi Talolla vietettiin Rosvopaistijuhlaa lauantaina 9. maaliskuuta jo 12. kertaa. Suomi Talon johto ja muutamat jäsenet olivat jälleen järjestäneet Finnairin lentävän henkilökunnan kanssa muistorikkaan tapahtuman Suomen sotien veteraanien ja lottien kunniaksi. Paikalla oli alle kymmenen paikallista veteraania mukana, joista pitkäaikaisimmat olivat rovasti Pentti Palonen ja Erkki Korby. Finnairin purseri Seppo Seuranen toimi reippaana ohjelman juontajana aloittaen ohjelman yhteisellä Sillanpään marssilaululla Eino Grönin johdolla. Marjatta Nieminen oli varmistanut, että pöytäkoristeet kuvasivat Suomen havupuita, valkosia hankia ja sinistä taivasta.

Suomesta oli tullut entiseen tapaan rosvopaistimesteri Veli Pekka Heikka puolisoineen huolehtimaan herkullisen lampaanpaistin onnistumisesta. Paisti hautui maakuopassa viisi tuntia, ja Suomi Talon tarjoilijat ja Finnairin tytöt kiidättivät kaikille herkulliset ruokalautaset eteen. Pastori Viveca Auer johti meidät ruokarukoukseen ja Marskin maljat kohotettiin  veteraanien ja lottien kunniaksi Marjatta Niemisen ja Seppo Seurasen näyttäessä esimerkkiä. Marjatta on ollut vastuussa jokaisessa rosvopaistitapahtumassa tarjoilun järjestelystä.

Tommi Lainkari soitti fanfaarina Sinitakkien marssin ja Tapio Salinin tervehdyksen jälkeen Eino Grön toi meille mieluista kuultavaa tuttujen sota-ajan laulujen sävelin Tommin säestäessä häntä. - Juhlapuheen piti alueemme kunniakonsuli Peter Mäkilä. Hän kertoi rosvopaistin historiasta ja sanoi tämän tilaisuuden olevan ainoan Suomen rajojen ulkopuolella.Rosvopaistin juontajana toimi Seppo Seuranen ja emäntänä Marjatta Nieminen.

”Suomi on nyt vapaa maa ja siitä saamme kiittää sotaveteraanejamme ja lottiamme. Nykyajan nuorten tulisi todella ymmärtää mitä kärsimyksiä he ovat menneet läpi vapautemme puolesta,” sanoi konsulimme. Hän toi myös suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronden tervehdyksen New Yorkista. Tuli esille, että on kulunut 375 vuotta siitä kun suomalaiset ja ruotsalaiset  tulivat Delawaren alueelle ensi kertaa. 

Hanuripartio soitti sota-ajan lauluja Merja Hulkkosen johdolla. Unto Aro näytti jälleen taitonsa runojen laatijana ja lausujana. Hän lausui  veteraanien urheasta työstä ja saunan parantavasta voimasta.

Paistimestari Veli Pekka Heikka toi hauskasti ”terveisensä kuopasta” kertoen paistaneeensa 330 paunaa australialaista lampaan lihaa. Paikkallinen Suomen Sotaveteraanit Amerikassa yhdistyksen puheenjohtaja Hans Nyholm toi tervehdyksen seuraltaan. Veteraanit saivat jälleen kiitokset vihollisen hyökkäyksien torjunnasta. ” Mitään paraatia ei heille ole ollut, mutta kotirintamalla kyllä rukoiltiin”, sanoi Hans. Tapio Salin kiitti kaikkia läsnäolleita sekä suurta  työntekijäjoukkoa, ja heidät kukitettiin ruusuin. Juhla päättyi vaikuttavaan Veteraanin iltahuuto-lauluun.

Suomi Talo sai vastaanottaa samalla yhden uuden vaakunan Kouvolan kaupungilta. Samana iltana jaksettiin vielä sulatella lampaanpaistia tanssiaisten merkeissä. Tommi Lainkarin kanssa toimivat solisteina Eino Grön, Jouko Hakkarainen, Sinikka Tenlen ja Janette Lorette. Ainakin Jouko Hakkaraisen toivotaan myös tulevan taas ensi kaudella Floridan yleisöä viihdyttämään.

Anja Laurila,

Lantana