Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 5, 2013

Floridan uusi ajokorttilaki kumottiin


Vakuutusyrittäjä Peter Mäkilä on tyytyväinen kun Floridan tammikuun alussa voimaan saatettu ajokorttilaki kumottiin keskiviikkona. Turistit eivät tarvitse enää kansainvälistä ajokorttia osavaltion alueella.

Tammikuun alussa voimaan astunut Floridan uusi ajokorttilaki, joka edellytti matkailijoilta kansainvälistä ajokorttia, eli vain kolme kuukautta. Keskiviikkona 3. huhtikuuta osavaltion senaatti kumosi uuden lain luvuin 38-0. Kumoamisen pääperusteena oli, että laki oli Genevessä vuonna 1949 solmitun kansainvälisen liikennevalvontalain vastainen. Yhdysvallat oli yksi lain allekirjoittajista. Myöskään Florida State Patrol ei suostunut noudattamaan lakia liikennevalvonnassaan.

- Uusi  laki oli suuri virhe Floridan poliitikoilta. Alunperinkin se tuotiin esiin ja ajettiin läpi liian hätäisesti. Varsinkin kanadalaiset nousivat asiasta takajoilleen, sillä heistä peräti kymmenen prosenttia vierailee tai viettää pitemmänkin aikaa talvisin Floridassa, toteaa vakuutusalalla yli 40 vuotta työskennellyt Peter Mäkilä Lake Worthistä. Tilastojen mukaan kanadalaiset tuovat Floridaan matkailutuloja vuosittain peräti 6 miljardia dollaria.

Uusi ajokorttilaki aiheutti ongelmia erityisesti  autojen vuokrauksessa, sillä laki edellytti matkailijalta kansainvälistä ajokorttia oman maansa ajokortin lisäksi. Suomessa kansainvälisen ajokortin voi hankkia Autoliitosta 36 euron hintaan.

- Etelä-Floridan suomalaiset autonvuokraajat eivät tiettävästi  ole vaatineet vuokraajilta kansainvälistä ajokorttia vaan tekivät sopimukset suomalaisen ajokortin perusteella, Mäkilä kertoo.  Hänen mukaansa kansainvälinen ajokortti jäänee tulevaisuudessa tarpeettomaksi muutenkin, sillä uusiin suomalaisiin ajokortteihin painetaan myös englanninkielinen teksti  ”Drivers Licence”.

Vakuutusyrityksensä lisäksi Suomen kunniakonsulin tointa Lake Worthin ”suomalaiskaupungissa” hallitseva Peter Mäkilä ymmärtää tammikuussa voimaan ajetun lain alkuperäisen tarkoituksen.

– Floridaan tulee vuosittain suuri joukko ihmisiä etelän suunnasta, eivätkä heidän henkilö- tai ajodokumenttinsa ole aina selkeitä, monenlaisiin asiakkaisiin ja tilanteisiin vakuutus- ja konsulitoimissaan joutunut Mäkilä toteaa.

Yhdysvalloissa ajokortti on ylivoimaisesti käytetyin henkilötodistus. Matkailija voi hankkia myös amerikkalaisen ajokortin. Ajokorttiprosessi vaatii kuitenkin aikaa ja rahaa, sekä tietysti Floridan liikennelain tuntemuksen. Vielä muutama vuosi sitten matkailijan hankkima Floridan ajokortti oli voimassa yhtäjaksoisesti kuusi vuotta. Nyt matkailijan ajokortti raukeaa hänen lähtiessä maasta.

Autojen vakuutustoimintaan ja –hintohin ajokorttilain muutokset eivät ole vaikuttaneet.

- Matkailijat maksavat yleensä autovakuutuksista enemmän kuin osavaltion asukkaat, koska heille ei ole kertynyt bonuksia. Suomalaiset voivat kuitenkin alentaa hintaa hankkimalla kotimaisesta vakuutusyhtiöstään bonus-todistuksen. Hinta putoaa vielä hivenen, mikäli matkailija ajaa floridalaisen ajokortin, Peter Mäkilä sanoo.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL