Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 8, 2013

Pääkonsuli Jukka Pietikäinen vieraili Etelä-Floridassa


Pääkonsuli Jukka Piteikäinen (vas.) kävi tutustumassa Lake Worthin amerikansuomalaiseen lepokotiin. Kuvassa kunniakonsuli Peter Mäkilä, CNA Heidi Seppänen, LPN Nahomie Cherubin, lepokodin johtaja Pirjo-Leena Koskinen ja CNA Maie Murumaa.

Runsaat puoli vuotta sitten New Yorkin pääkonsulaatin vetovuoroon saapunut pääkonsuli Jukka Pietikäinen vieraili viikonloppuna Etelä-Floridan amerikansuomalaisten parissa. Vaikka tämän talven matkailusesonki alkaa olla ohi, ehti pääkonsuli tutustumaan suomalaishaalien Suomi Talon ja Kerhotalon toimintaan sekä vierailemaan amerikansuomalaisella lepokodilla The Village on High Ridge. Oppaana pääkonsulin ”etelän vierailulla” toimi Lake Worthin kunniakonsuli Peter Mäkilä.

- Näin aikoina meidän on nojauduttava  entistä enemmän kunniakonsuliverkostoomme, sillä Suomen valtio on asettanut säästöohjelmia ulkomaanedustustoilleen myös täällä Yhdysvalloissa, pääkonsuli Jukka Pietikäinen totesi. Muun muassa Tekes vähentää yhden henkilön Washingtonin suurlähetystöstä. Kunniakonsuleilla on hallussaan korvaamattoman arvokkaat paikalliset kontaktiverkostot, joita edustustot aktiivisesti hyväkseen. Myös kauppakamarit  ovat aivan olennaisia yhteistyökumppaneita edustustoille Yhdysvalloissa. Suomen viralliset edustustot sijaitsevat Washingtonissa (suurlähetystö), New Yorkissa (pääkonsulaatti) ja Los Angelesissa (pääkonsulaatti).

Suomen valtion säästöt ovat viime aikoina lyhentäneet maan lähetystölistaa ja kaventaneet toiminnassa olevien edustustojen budjetteja. Los Angelesin pääkonsulaatti oli alunperin suljettavien listalla, mutta muutto edullisempiin tiloihin pääkonsuli Kirsti Westphalenin johtamalle toimistolle mahdollisuuden jatkaa tärkeää työtään Suomen ja suomalaisuuden hyväksi länsirannikolla.

- Myös me olemme nyt etsimässä edullisempaa tilaratkaisua, Jukka Pietikäinen kertoo. New Yorkin pääkonsulaatti toimii tällä hetkellä YK:n välittömässä läheisyydessä sijaitsevalla UN-Plazalla. Hänen mukaansa Suomen edustustojen määrä 300-miljoonaisessa maassa on  toimintojen kannalta minimi.

–Yhdysvalloissa tilanteessa edustustoja  auttaa  Suomen 37 kunniakonsulin verkko ja esimerkiksi Floridassa Peter Mäkilän vetämä konsulaatti viettää työntäyteisiä päiviä etenkin talvikauden aikana.

Vuonna 1985 diplomaatin uran aloittanut Jukka Pietikäinen on työskennellyt suurlähettiläänä Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa, Uruguayssä ja Paraguayssa. Virkakomennukset ovat johtaneet hänet myös Kolumbiaan, Espanjaan, Meksikoon ja Sveitsiin, eikä myöskään USA ole hänelle ensi tuttavuus. Hän työskenteli vuosina 1997-2000 Suomen Pysyvän YK-lähetystön palveluksessa New Yorkissa.

- Säästötoimista huolimatta pääkonsulaatti hoitaa kaikki kansalaisia koskevat viranomaisasiat aivan normaalisti. Mitä muuhun pääkonsulaatin tehtäväkenttään tulee, on suomalaisten yritysten viennin ja kansainvälistymisen  tukeminen noussut toiminnan keskiöön , pääkonsuli Pietikäinen toteaa. Tarve tähän on hänen mukaansa suuri, sillä Suomen vienti Euroopan Unionin alueella on pudonnut 60 prosentista alle viidenkymmenen.

- Suurin syy on tietysti talouden hiipuminen koko EU-alueella. Yhdysvaltojen talous on sitävastoin kääntynyt nousuun ja markkinat vetävät.

Pääkonsuli Jukka Pietikäisen vierailu amerikansuomalaisten The Village on High Ridge-lepokodilla sujui leppoisissa merkeissä. Hän tapasi talon suomalaista henkilökuntaa ja keskusteli asukkaiden kanssa. Kotimainen kahvi maistui ja talon leipurin Reino Iskaniuksen leipomat herkut saivat kiitosta. Kierroksen oppaana toimi lepokodin johtaja Pirjo-Leena Koskinen.

Tiistaina Jukka Pietikäinen osallistui Floridan suomalaisen kauppakamarin järjestämään tilaisuuteen.

Teksti ja kuva

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL