Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 26, 2013

Sairaana työhön pakotettu sairaanhoitaja jättää Lepokodin


Finnish-American Rest Home Inc:n jäsenkokous pidetään Annan Majalla lauantaina 27.4. klo 13 PM. Jäsenistö on voittoa tavoittelemattoman yrityksen korkein päättävä elin, joka mm. päättää yrityksen säännöistä. Nykyhallituksen osoittauduttua kykenemättömäksi johtamaan yritystä menestyksekkäästi, pikainen sääntömuutos olisi tarpeen.

Suomalaistyöntekijöiden joukkopako Lake Worthin amerikansuomalaisesta lepokodista The Village on High Ridge (ent. Finnish-American Rest Home) jatkuu. Perjantaina itsensä sanoi irti suomalainen sairaanhoitaja, joka oli viime lauantaina pakotettu työskentelemään sairaana. Äskettäin FARH:n ovat jo jättäneet toinen pitkäaikainen suomalaishoitaja sekä aktiviteettijohtaja Anne Cline. Lepokodista lähtevät myös eläkkeelle siirtyvät henkilöstöpäällikkö  Maila Smith ja lepokodin johtaja, ALF Administrator Pirjo-Leena Koskinen. Irtisanoutumiset ovat seurausta FARH:n hallituksen siunaamasta amerikkalaistamispolitiikasta, jota johtavat vasta kaksi kuukautta talon palveluksessa olleet toimitusjohtaja James Thompson ja sairaahoidon johtaja Lois Kaplan.

Hoitokodin suomalaishoitaja (RN) oli sairastunut lauantaiaamuna. Koska hän tiesi, kuinka vaikeata sijaistyövoiman hankkiminen on, oli hän tullut velvollisuudentunnosta työhön. Hänen huono vointinsa paheni kuitenkin työvuoron aikana siten, että kävely kävi mahdottomaksi. Hän pystyi työntämään lääkkeidenjakokärryä vain siten, että asetti alleen tuolin ja sitä siirtämällä kykeni liikkumaan eteenpäin.

Hoitaja  ilmoitti puhelimitse sairauden pahenemisesta uudelle sairaanhoidon johtajalle Lois Kaplanille, joka on myös koulutukseltaan ”registred nurse” (rekisteröity sairaanhoitaja). Lain mukaan yhden tämän koulutustason hoitajan on oltava päivävuorossa. Kaplan käski suomalaishoitajan hankkia itselleen sijainen tai jatkaa työtään. Itse hän sanoi olevansa matkoilla. Tämän jälkeen suomalaishoitaja soitti  James Thompsonille, jonka kommentti kuului että ”ethän sinä puhelimessa kovin sairaalta vaikuta” ja käski jatkaa työvuoroa.  Hän oli myös moittinut hoitajaa kun tämä oli tullut sairaana työhön.

Koska sairaanhoitaja tiesi johtokaksikon erottaneen työntekijöitä pienistäkin syistä, hän päätti tehdä työvuoronsa sairaana  loppuun. Hän pelkäsi, että johto olisi sanonut hänet heti irti käyttäen syynä ”työpaikalta luvatta lähtemistä” (abandon the job). Mietittyään viikon tapahtunutta suomalaishoitaja päätti  kuitenkin itse sanoutua irti tehtävästään.

FARH:n kaksi vuotta sitten uudistetun henkilöstöpolitiikan mukaan isrtisanominen voidaan tehdä vasta kolmen kirjallisen varoituksen jälkeen. Lois Kaplan on osoittanut, ettei hän noudata talon sääntöjä. Hän on irti sanonut useita työntekijöitä Hoitokodin palkkalistoilta mutta palkannut tämän jälkeen uutta henkilökuntaa omasta tuttavapiiristään.

Sekä Thompson että Kaplan nauttivat huomattavasti suurempaa palkkaa kuin virkojen aikaisemmat haltijat, mikä vaikuttaa oudolta talon äärimmilleen viiritetyn säästöohjelman kannalta. Johtokaksikko on ollut avokätinen myös itse palkkaamilleen henkilöille. FARH:n johtokunnan jäsenet eivät tiettävästi ole näistä asioista selvillä. Yrityksen rahastonhoitajana toimii hallituksen jäsen Bea Haapanen, joka on antanut täyden tukensa johtokaksikolle ja tämän toimenpiteille.

Useat suomalaistyöntekijät, Lepokodin johtaja Pirjo-Leena Koskisen esimerkkiä noudattaen, ovat viimeisen vuoden aikana siirtyneet  vapaaehtoisesti tekemään nelipäiväistä työviikkoa säästääksen talon kustannuksia. Uuden johdon palkkapolitiikkaa heidän on nyt vaikeata niellä.

Hoitokodin sairaanhoidon johtajalle on tällä viikolla palkattu myös apulainen, minkä viran edellinen haltija sanottiin irti alkuvuodesta. Irtisanomisen perusteena oli, että virka lakkautetaan tarpeettomana. Mikäli nyt virka perustetaan uudelleen, on edellinen irtisanominen lainvastainen. Myös useat muut irtisanomiset ovat vaarassa joutua oikeudenkäsittelyyn laittomina. FARH:n hallitus on enemmistön voimin pessyt kätensä hyväksymällä Thompsonin ja Kaplasin toiminnan.

Keskiviikkona amerikansuomalaisessa lepokodissa vieraili asukasasiamies (ombudsman),  joka on Floridan osavaltion asettama virkamies. Hänen tehtävänsä on valvoa lepo- ja hoitokotien asukkaiden ja omaisten etuja. Tarkastus Hoitokodilla venähti tavallista pidemmäksi. Amerikan Uutisten saamien tietojen mukaan  muistutuslista oli pitkä. Uusintatarkastus on ensi tiistaina. Vuosikymmenten saatossa Finnish-Amerikan Rest Home on aina saanut tarkastuksessa puhtaat paperit asukkaiden hoidosta. Vielä kolme vuotta sitten valtion tarkastuksessa FARH:n Hoitokoti sai hoidon tasostaan täydet viisi tähteä.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen