Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

kesä 19, 2013

Tee retki ”Kuparimaan” historiaan ja luontoon!


Amerikansuomalaiset perustivat kaivoskaupunki Hancockin keskustaan Suomi  Opiston vuonna 1896. Nyt opinahjo tunnetaan nimellä Finlandia University.Kun 86-vuotiaalle Waino Niva sai viime syksynä tietoonsa, että yli sata vuotta vanha sauna pystytettäisiin uudelleen Finlandia Universityn Quincy Green`iin FinnFest 2013-juhlaa varten, hänen mieleensä juolahti vain yksi ongelma:
- Heidän pitäisi etsiä vähän vanhempia kavereita siihen hommaan, Niva totesi ja selvitti että vain hänen ikäisillään on tallella se aito ensikäden tieto tämän tyyppisistä rakenteista ja niiden pystyttämisestä.
- Ajassa täytyy ottaa pitkä askel taaksepäin jotta sauna osattaisiin pystyttää oikealla tavalla. Vain ne siirtolaiset, jotka aikoinaan muuttivat Suomesta tänne,  tiesivät kuinka tällaiset rakenteet  tehdään oikein alusta loppuun.
Niva voi kuitenkin olla rauhassa sillä kaikki     FinnFest 2013:n tekijät kunnioittavat Kuparimaan (Copper Country) perinteitä – tässä tapauksessa siis suomalaisia – ja että juhlan aikana niitä esitellään asianmukaisesti.
FinnFest 2013:n ohjelma esittelee Kuparimaan historiaa monin erilaisin kiertomatkoin, retkin ja esityksen. Retkikomitean puheenjohtaja  Anita Campbell kertoo, että ohjelmassa on viisi varsinaista tutustumismatkaa ja useita pienempimuotoisia retkiä paikkakunnan historiallisiin kohteisiin.
- Me haluamme todella korostaa Kupariin historiaa, Campbell sanoo. Ohjelmassa ovat matkat Keweenaw`in niemimaalla, Arne Alasen vetämä tutustumismatka maaseudun arkkitehtuurin pariin, venematka Jacobsvilleen sekä ekskursio työväenluokan entisiin oloihin työssä ja kotona. FinnFestillä voi myös tutustua paikkakunnan elämään ja historiaan trolley-ajeluilla ja patikkaretkillä sekä käydä myös alueen monilla hautausmailla.
- Retkiemme monipuolisuus osoittaa kuinka arvostamme ja kunnioitamme perinnettämme. On  tietysti selvää, että myös alueemme luonto on kuvankaunis. Sehän muistuttaa meitä juuri ”suomalaisuudesta”, minkä leiman haluammekin retkillemme antaa,  Anita Campbell sanoo.
Campbellin johtamaan retkikomiteaan kuuluu kahdeksan henkilöä, jotka kaikki eivät asu Kuparimaalla ympäri vuoden. Siksi tutustumiskohteiden kirjo on monipuolinen ja tarjoaa jokaiselle kävijälle jotakin.
- Kuparimaalla on paljon katsottava ja tarjottavaa, ja tätä arvostamme itse yli kaiken, Campbell totaa. FinnFest2013:n tarkkaan retkiohjelmaan voi tutustua tapahtuman internetsvivuilla www.finnfest2013.org.