Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

kesä 20, 2013

FinnFest 2013 avattiin Hancockissa musiikin merkeissä


Elise Besonen sai raikuvat aplodit FinnFest 2013-tapahtuman avajaisissa kaunnista esityksestään "Sunnuntaiaamuna (On Sunday Morning).

Amerikansuomalaisten suurin vuosittainen tapahtuma FinnFest 2013 avattiin keskiviikkona 19. kesäkuuta Hancock-Houghtonissa (MI). Illalla Michigan Technical Universityn Rozsa-halliin pidettyyn musiikkipainotteiseen avajaistapahtumaan kerääntyi peräti 1200 juhlavierasta. Vieraat toivotti tervetulleiksi FinnFest 2013:n järjestelytoimikunnan puheenjohtaja James Kurtti.

-          On suuri kunnia ottaa teidät vastaan, sillä tämä on jo 30. Finnfest kautta siirtolaishistoriamme. Monet muut kansallisuudet eivät olisi ehkä pitäneet perinteistään kiinni niin lujasti kuin me suomalaiset, Kurtti totesi.

FinnFestUSA Inc.n hallituksen puheenjohtaja Marianne Wargelin toi puheessaan esiin suomalaisten kaivostyöläisten synkän menneisyyden alueella. Vuonna 1913 jouluna Italian Hallilla tapahtunut murhenäytelmä vaati 73 uhria, joista suurin osa oli suomalaisia.

-          Suomalaisssirtolaiset ovat osoittaneet peräänantamattomuutensa kautta historian. Heistä on vuosien ja sukupolvien mittaan tullut oikeita amerikkalaisia (solid americans), mutta he silti he jaksavat vaalia entisen kotimaan arvoja, kulttuuria ja perinteitä, Wargelin sanoi.

Suomen valtiovallan tervehdyksen FinnFest-vieraille toi ulkoasianministeriön valtiosihteeri Pertti Torstila. – FinnFest on palannut nyt kotiin, sillä tämä alue (Hancock-Houghton) on amerikansuomalaisuuden synnyinsija, Torstila totesi tervehdyspuheessaan. Hän muistutti juhlavieraita myös nyky-Suomen hyvinvoinnista ja arvostetusta asemasta maailman maiden joukossa.

Suomen tasavallan presidetin puolison Jenny Haukion erikoisterveiset toi dokumenttituottaja Raimo Salo. Kirjeessään Haukio kiitti erityisesti Suomen sotien aikaisia lottia, joiden vapaaehtoinen työ sotaponnistusten aikana oli korvaamaton apu ylivoimaa vastaan taisteleville suomalaissotilaille. Haukion kirjeestä kävi ilmi, että asia oli hänelle erittäin läheinen ja tuttu sillä Haukion täti oli toiminut sotien ajan lottana.FinnFestissä esitetään Salon tuottama ainutlaatuinen dokumentti Lotta Svärd-järjestön toiminnasta Suomen sotien aikana.

Avajaisten pääpaino oli kohdistettu suomalaiseen musiikkiin. Suurimmat aplodit sai Karjalan tasavallasta kotoisin oleva kansanmusiikkiryhmä Sattuma. Avajaisten juontajana toimi maalaiatalon emäntää Katri Saarta esittänyt Kris Kyrö.

Mikko Koskinen

Hancock-Houghton, MI