Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

kesä 21, 2013

FinnFest-juhla pirstaloitumassa pienempiin kokonaisuuksiin


Yliopistomaailmaa edustava FinnFestUSA:n puheenjohtaja Marianne Wargelin haluaa palastella ja teemoittaa FinnFest-tapahtuman nuorempien sukupolvien saamiseksi mukaan juhlaan.

30-vuotista taivaltaan Yhdysvaltojen perinteisimmällä suomalaisalueella Houghton-Hancockin ”Kuparimaassa” juhliva FinnFest on saamassa uuden, modernin formaatin.

-FinnFestiä tullaan viettämään seuraavina vuosina pienemmissä puitteissa ja jonkin erityisteeman puitteissa, kertoo kansallisen keskusjärjestön FinnFestUSA:n puheenjohtaja Marianne Wargelin Amerikan Uutisille. Avajaispuheessaan puheenjohtaja paljasti, että seuraava amerikansuomalaisten juhla pidetään vuonna 2014 hänen kotikaupungissaan Minneapolisissa.

Syyt FinnFest-formaatin muutokseen ovat lähinnä taloudelliset, mutta myös ohjelma kaipaa puheenjohtaja Wargelinin mielestä uudistumista.

-Eri puolilla maata toimivat amerikansuomalaisjärjestöt eivät ole enää halukkaita järjestämään näin suurta juhlaa. Siksi FinnFest on paloiteltava pienempiin osiin ja teemoitettava aiheiden mukaan. Haluamme mukaan myös nuoremmat sukupolvet ja he haluavat nähdä ja kuulla tämän ajan ohjelmanumeroita, Wargelin toteaa. Nyt Hancockin FinnFest tarjoaa ennätysmäiset 300 eri ohjelmallista tilaisuutta suomalaisesta ruuanvalmistuksesta kamarimusiikkiin ja sauvakävelyyn.  Kävijän on usein vaikeata päättää mihin tilaisuuteen kulloinkin osallistua päällekkäisyyksien takia.

Ensi vuoden elokuussa järjestettävän uudentyyppisen FinnFestin teema keskittyy puheenjohtajan mukaan 150 vuotta sitten alkaneen modernin amerikansiirtolaisuuden juhlimiseen. Esillä on myös Jean Sibelius, joka teki Suomea tunnetuksi Yhdysvalloissa usean vuoden ajan.

Kymmenvuotisen puheenjohtajuutensa aikana Marianne Wargelin on nähnyt nykyajan haasteet ja tämän päivän siirtolaisten ja heidän jälkeläistensä tavan elää. FinnFest on keskittynyt tähän mennessä suomalaisperinteen ylläpitämiseen valtavalla mantereella, mutta nyt puheenjohtaja haluaa tuoda voimakkaammin myös nyky-Suomen ja sen saavutukset esiin.

-Tällainen suurjuhla voitaisiin silti järjestää tulevaisuudessakin mutta harvemmin, ehkä 3-5 vuoden välein, hän toteaa.

FinnFestUSA:n edustajat esittelevät Hancockin Tori-osastolla FinnFestin nimissä myös ensi vuoden elo-syyskuun vaihteessa tehtävää matkaa Helsinkiin, Pietariin ja Moskovaan. Venäjän suurkaupunkien väli kuljetaan laivalla. Kaksiviikkoinen kiertomatka maksaa osallistujalle noin 5000 dollaria.

Teksti ja kuva:

Mikko Koskinen

Hancock, MI