Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

heinä 31, 2013

Pokkitörmän pakeilta: Turhia pommeja


Suomea syytettiin -70 ja -80 –luvuilla suomettumisesta. Keskieurooppalaisten nimittely otettiin vastaan nieleskellen. Asia ei saavuttanut minkäänmoista hyväksyntää. Paitsi niissä piireissä, jotka tekivät kauppa tai politiikkaa neuvostoliittolaisten kanssa. Toki YYA-hengessä viilattiin monenkirjavia sopimuksia, mutta pääsääntöisesti kansa oli edelleen nationalistista. Pää pystyssä kulkevia, isänmaallisia suomalaisia.

Meno silloin oli varsin vaisua verrattuna venäläisten uuteen tulemiseen. Nyt ei tarvita YYA-sopimuksia, ei tasapainoilevia poliitikkoja tai votkaa ryyppääviä ”vientipäälliköitä”. Venäläisten nykyiseen valloitusretkeen tarvittiin vain markkinataloutta.

Enää ei riitä, että venäläiset ostavat Lappeenrannan, Imatran ja Saimaan ympäristön hienoimmat talot ja tilukset. Nyt ruplapohjainen raha rellestää jo ympäri maata. Omistajat vaihtuvat tiheään tahtiin. Helsingissä kuulee Stockmannin tavaratalossa jo enemmän venäjää kuin suomenkieltä ja Lapin laskettelukeskukset kihisevät venäläisiä turisteja hienoine maastoautoineen. Tuntuu, että maa on menetetty.

Ennen talot ja tilat myytiin rikkaille rantaruotsalaisille. Nyt ruotsalaisuudesta ei enää kukan puhu mitään. Vain pakkoruotsi puhuttaa.

Helsingin ylpeys Hartwall-areena myytiin venäläismiljardööreille ja nyt Suomen ehkä komeinta jääkiekkoseuraa Jokereita yritetään yhyttää öljypohattojen rahoittamaan itäeurooppalaiseen KHL-liigaan. Helsingissä paikallisvastustaja HIFK muuttuu Pietarin ZSKA:ksi, Tappara vaihtuu Moskovan Dinamoksi ja Oulun Kärppiä tuuraa Habarovskin maakaasujoukkue. On siinä helsinkiläinenkin ihmeissään.

Joutuu koko fanilauma kielikursseille. Tuomareille räyhääminen ei enää onnistu suomeksi. Ja pikajunalla Pietarista tuleva fanilauma kulkee Pasilassa kuin kotihallissa.

Mutta ei tämäkään ole vielä mitään.

Hirvittävän poliittisen sotimisen jälkeen eduskunnan antama uusin atomivoimalalupa on menossa venäläisten käsiin. Pohjanmaalle Pyhäjoelle voimalaa suunnitteleva Fennovoima Oy on onnistunut lyhyen historiansa aikana hukkaamaan lähes puolet pääomasijoittajistaan ja tilalle on ilmoittautunut venäläinen Rosatom, joka myös rakentaisi voimalan. Ensi vaiheessa venäläiset omistaisivat voimalasta noin kolmanneksen. Mutta jos kehitys menee lähihistorian mukaan, Suomi herää joku aamu siihen, että venäläiset omistavat koko laitoksen ja hinnoittelevat käyttösähkön.

Yhä lisääntyvä venäläisen rahan tulo Suomeen on näkyvä tosiasia. En väitä, että se olisi huonoa kehitystä. Rahaahan on virrannut eri eurooppalaisiin maihin milloin mistäkin ilmansuunnasta. Mutta täytyy siltikin todeta, että onpa se maailma muuttunut. Eihän siitä sota-ajasta ole kuin reipas sukupolvi ja taistolaisten vallankumoushöpinöistä tuskin puoltakaan.

Ja uskokaa pois, venäläisten viisumivapaudesta keskustellaan jo aivan ajankohtaisena asiana.

- Suomi on köyhä ja siksi jää, väitti joku menneen vuosisadan viisastelija. Ja niin se näkyy olevan. 

Rahaa halutaan. Tuli se mistä ilmansuunnasta tahansa. Markkinatalouden portit ovat levällään joka suuntaan. Eurooppalaisista väitetään tulevan historiansa aalloissa uiskenteleva hyvinvoivien maanosa, jota pyörittelevät merien takana olevat suuret valtiot.

 Amerikkalainen kirjailija ja kolumnisti Art Bachwald oli täysin oikeassa jo vuosikymmeniä sitten kirjoittaessaan toisen maailmansodan turhuudesta ja miehitettyjen valtioiden aseellisesta valvonnasta.

- Jos amerikkalaiset olisivat pudottaneen pommien sijasta American Express –luottokortteja, olisivat kaikki maat olleet sen määräysvallassa parissa vuodessa.

Jorma Yypänaho

Oulu, Suomi