Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

elo 14, 2013

Hiljaisuus näyttely Suomen suurlähetystössä


Taiteilijat vasemmalta: Dave Carlson, Simo ja Tuike Alitalo, Alex von Oss, Kulttuurineuvos Anneli Halonen; takana: sound designer Eric Leonardson sekä Esa Vesmanen.

Suomen Suurlähetystössä Washington DC:ssa on vuosien varrella ollut monia näyttelyitä, mitkä ovat esittäneet  taidetta, kirjallisuutta, arkkitehtuuria  jne.  Kun kutsu  tuli näyttelyyn nimeltä “The Silence” (Hiljaisuus), tuli ihmeteltyä, että mitähän se esittää ja voikohan siellä avajaisissa edes jutella?  Tähän mennessä en myöskään ollut  vielä saanut Kittilä-lehteäni, missä kerrottiin Hiljaisuus

Festivaalista Villa Magiassa, Kaukosessa, mikä noterattiin valtakunnallisesti 5000 euron valtionavustuksella.

Kulttuurineuvos Anneli Halonen ja hänen ystävänsä, Kuraatori  Alex von Oss olivat suunnitelleet tätä “The Silence” näyttelyä  jatkeena viime syksyiselle luennolle, minkä tunnettu arkkitehti, Professori Juhani Pallasmaa piti hiljaisuudesta arkkitehtuurissa.  Tässa näyttelyssä taas tuotiin esille miten eri tavoin, äänilaitteiden,  videon,  taiteiden (maalaus & veistos) ja ns “soundscapin” kautta hiljaisuuden voi kohdata ja miten se inspiroi.

Anneli kutsui vieraita nauttimaan ja keskittymään esitettaviin luonnon ääniin, veden kuvioihin sekä äänettömiin taideteoksiin. Alex toi esille mielipiteensä, että hiljaisuus ei valttämättä tarvitse olla ääneton ja, että sen voi kohdata monessa eri tilanteessa. Hiljaisuus on usein kekseliäisyyden ydin sekä johdatus spiritualliin.

Yksi mielenkiintoisimmista projekteista oli  Äänitaiteilija Simo Alitalon ja hänen vaimonsa Kuraattori Tuike Alitalon äänitaide”Kuulumia”, mikä johdatti kuulijan Sallan Paloperan kylään, siellä veden hiljaiseen solinaan ja hiljaisuuteen, mitä vain kuikan valitus korosti. Tämä kuuluma toi silmien eteen ihanan hiljaisen maiseman –  näkymän.

David Carlson ja Betsy Stuart olivat luoneet videon nimeltä  “Water Quilt” (Vesi Peitto) mikä esitti veden liikehdintää hiljaiseti virtaavana,liplattavana purona, kohisevana  koskena ja vaikka sitä hiljaisuudessa katseli melkein kuuli veden äänet ja solinan silmillä.

Sisustus Arkkitehti Esa Vesmasen “Balance”-äänituoli houkutteli rentoutumaan ja kuuntelemaan äänityynyjen kautta luonnon ääniä tai hiljaista musiikkia.

Edellä mainitut olivat vain osa tästä mielenkiitoiseta näyttelystä, mikä toi tietoisuuden siitä kuinka hiljaisuus kokoaa tutustumaan ja keskustelemaan esittävän taiteen äärelle.

“Kaikk’ on niin hiljaa mun ympärilläin, kaikk’ on niin hellää ja hyvää”…kirjoitti Eino Leino.

Yhdyn näihin sanoihin sydämestäni ja tulen etsimään tilaisuuksia, missä voin tutustua ja keskustella  taiteesta hiljaisuuden inspiroimana.

 

Washington D.C.

Amerikan Uutiset

Marianne Pärssinen