Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

syys 12, 2013

Suomella uusi pääkonsuli Los Angelesissa, pääkonsulaatti muuttanut uusiin tiloihin


Uusi pääkonsuli Juha Markkanen (vasemmalla) ja Los Angelesin pääkonsulaatin  henkilökunta toivottavat lämpimästi tervetulleeksi asioimaan uudessa  toimipaikassa.Tasavallan presidentti Sauli Niinistön nimittämä uusi Los Angelesin-pääkonsuli  Juha Markkanen on aloittanut työnsä syyskuun alussa. Amerikan Uutiset sai  kunnian tavata ensimmäisenä tiedotusvälineenä uuden pääkonsulin heti  tuoreeltaan, neljäntenä työpäivänä, ja samalla myös tilaisuuden tutustua  pääkonsulaatin uusiin toimitiloihin ja henkilökuntaan.

Uusi pääkonsuli on pannut työssään heti hihat heilumaan, vaikka aikaero vielä  hieman painaa. Myös sopeutuminen täysin uuteen ympäristöön kaikkine käytännön  järjestelyineen, auton ja ajokortin hankinnasta alkaen, vaatii osansa. Vaimo ja  lapset  - kaksi kouluikäistä nuorta aikuista, 16-vuotias tytär ja 18-vuotias  poika - muuttivat ammattidiplomaatti Markkasen mukana edellisestä asemapaikasta  Tukholmasta uudelle mantereelle. Yhdysvallat on pääkonsulille ja hänen  perheelleen täysin uusi kokemus. Aiemmat työpaikat ovat olleet mm. Suomen  lähetystöissä Saksassa (Bonn), Japanissa (Tokio) ja viimeksi Ruotsissa  (Tukholma). Los Angeles ja Hollywood ovat tuottaneet heti yllätyksen suuren  maailman tyyliin: tyttären luokkakaveri on Kalifornian edellisen kuvernöörin ja  maailmankuulun filmitähden Arnold Schwarzeneggerin nuorin poika!


Markkanen kiittää edeltäjänsä, Kirsti Westphalenin työtä. - Hän loi kahdellakin  tavalla pohjan omalle toiminnalleni. Ensinnäkin hän sai paikallisten  amerikansuomalaisten jakamattoman tuen pääkonsulaatin säilyttämiseksi Los  Angelesissa. Sadat henkilöt allekirjoittivat vetoomuksen, joka toimitettiin  Suomen ulkoministeriöön ja jossa pyydettiin ettei pääkonsulaattia siirrettäisi  muualle eikä sen palvelutasoa supistettaisi huomattavasti, niin kuin oli jo  julkistettu. Ulkoministeriö otti asian todesta, ja tarkkojen  kustannusselvitysten jälkeen päädyttiin pitämään pääkonsulaatti koko  henkilökuntineen Los Angelesissa. Kompromissin ehtona oli muun muassa muutto  huomattavasti edullisempiin vuokratiloihin. - Tässä nyt sitten ollaan uudessa  osoitteessa ja paljon pienemmissä tiloissa, mutta hyvällä paikalla ja  ammattitaitoisella porukalla, myhäilee pääkonsuli Markkanen.Suomen Los Angelesin-pääkonsulaatin uudet toimitilat ovat osoitteessa 11900 West  Olympic Boulevard, Suite 580, Los Angeles, CA 90064. Puhelin on 1 310  203 9903.  Hyvät liikenneyhteydet ja runsaat pysäköintitilat helpottavat asiointia.

Se toinen suuri asia, jonka Markkanen sai perinnöksi edeltäjältään, onkin sitten  aivan erilainen juttu kuin pääkonsulaatin tavanomaiset mutta tärkeät  arkirutiinit, kuten passien kirjoittaminen sekä suomalaisten avustaminen  ongelmatilanteissa ja muu jokapäiväinen asiakaspalvelu. Se on uutta  suomalaisessa virallisessa ulkomaan edustuksessa. Se alkoi pikku hiljaa kautta  maailman eri tehtävissä työskentelevien suomalaisten - yksityisten ja yritysten  ja ulkomaan edustustojen - keskuudessa. Huomattiin, että suomalaisten on  pärjätäkseen pakko tehdä ulkomailla yhteistyötä keskenään ja hakeutua  yhteistyöhön myös muiden - jopa kilpailijoiden - kanssa. Sillä tavalla  verkostoitumalla tiedetään, missä maailma menee ja missä Suomi menee, ja  pystytään vastaamaan globaalin kilpailun haasteisiin.

Los Angelesissa, pääkonsulaatin aloitteesta, tällainen suomalais-kansainvälinen  verkostoituminen aloitettiin paikallisesti muutama vuosi sitten. Keskeisiksi  aloiksi valittiin Kalifornian ja Suomen vahvat yhteisen kiinnostuksen ja  osaamisen kohteet. Niitä on neljä: 1) luovat alat mukaan lukien digitaalinen  sisällön tuotanto, 2) koulutus ja oppimistulokset,  3) puhtaan  ympäristöteknologian tuotteet ja 4) biologinen tutkimus ja tuotekehitys. Suomen  pääkonsulaatti Los Angelesissa on tukenut maamme yrityselämän, kulttuuritahojen  ja muiden toimijoiden vienninedistämistoimintaa erityisesti näillä neljällä  alalla.
Pääkonsuli Juha Markkanen allekirjoittaa tämän uudenlaisen yhteistyön Suomen  ulkomaanedustustojen ja muiden suomalaisten ulkomailla toimijoiden kesken  täysin. Hanke tunnetaan maailmalla äskettäin julkistetulla nimellä Team Finland.  Se ei ole virallinen organisaatio, vaan ajattelu- ja toimintatapa, joka vasta  hakee muotoaan. Asiasta kiinnostuneita Markkanen rohkaisee ottamaan yhteyttä Los  Angelesin pääkonsulaattiin. Amerikan Uutiset palaa Team Finland-aiheeseen  tarkemmin myöhemmissä numeroissa.

Teksti ja kuvat:
Alpo Collanus,
San Diego, Kalifornia