Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

syys 27, 2013

"Obama-care”-vakuutusten myynti alkaa lokakuun alussa


Vakuutusasiantuntija Miko Puro valaisi USA:n uuden terveydenhoitolain tuomia muutoksia Etelä-Floridan suomalaisyrittäjille.

Tammikuussa voimaan tuleva Yhdysvaltain uusi terveydenhoitolaki "Affordable Healthcare Act" eli ns. Obama-care, tuo suuren muutoksen amerikkalaisten elämään. Lain tavoitteena on saada jokainen kansalainen terveydeysvakuutuksen piiriin ja alentaa näin maan terveydenhoidon kustannuksia. Vakuutusten myynti alkaa 1. lokakuuta 2013.

- Tietoa uudistuksista on saapunut pienissä erissä ja viime päivinä olemme päässeet tutustumaan yksityiskohtiin, sanoi alan suomalainen asiantuntija Miko Puro Etelä-Floridan suomalaisyrittäjille suunnatussa tilaisuudessa Boynton Beachissa Floridassa.

Yli 15 vuotta vakuutusalalla työskennelleen Miko Puron käsityksen mukaan hyvätuloista terveydenhoitovakuutukset tulevat hivenen kallistumaan samoin kuin keskiluokankin. Uudistuksesta hyötyvät pienituloiset, jotka voivat saada kattavan terveysvakuutuksen jopa 150-200 dollarin kuukausihintaan.

Uusi terveydenhoitolaki edellyttää, että jokaisella amerikkalaisella on 1.1.2014 lähtien terveysvakuutus. Vakuutuksen hankinta-aika alkaa 1. lokakuuta 2013 ja kestää kuusi kuukautta. Vakuutuksia myyvät yhteisellä ”markkinapaikalla” kaikki merkittävimmät terveydenhoitoalan vakuutusyhtiöt. Mikäli kansalainen tai pysyvän asumisoikeuden omaava ei hanki terveysvakuutusta 31.3.2014 mennessä, hän ei pääse enää uuden terveysvakuutusjärjestelmän piiriin ao. vuonna ja hänelle määrätään sakko joka maksimissaan on 1% hänen vuosituloistaan. Mikäli henkilö ei hanki terveysvakuutusta vielä vuoden 2014 aikanakaan, nousee sakko 2% vuosituloista.

- Järjestelmässä otetaan huomioon henkilön vuositulot, joiden mukaan määräytyy hänen vakuutusmaksunsa suuruus. Liitovaltio (tai osavaltio) maksaa avustusosan henkilön vakuutusmaksusta mikäli hänen vuositulonsa eivät yllä tietylle tulotasolle, Puro keroo.

Hänen esittämässään suuntaa-antavassa laskelmassa henkilö oli 40-vuotias, joka ansaitsee 40 000 vuodessa. Hänen terveysvakuutusmaksunsa olisi 5400 dollaria vuodessa, mistä määrästä valtio maksaa vakuutusyhtiölle 1600 dollarin korvauksen. Näin vakuutuksenottajan omaksi maksuosuudeksi jäisi 3800 dollaria (n. $316/kk). Hän esitti vastaavan laskelman myös nelihenkiselle perheelle.

Finnish-American Chamber of Commerce Floridan alaosaston järjestämässä parituntisessa tilaisuudessa Miko Purolle satoi kymmenittäin kysymyksiä. Pienyrittäjille, jotka eivät kuulu ryhmäterveysvakuutusten piiriin, järjestelmä tuo kaivatun muutoksen edullisen terveysvakuutuksen muodossa.

- Myös nuorille järjestelmä käynee edulliseksi. Yksi eniten uudistuksesta hyötyvistä ryhmistä on kansalaiset, joilla on jo olemassa oleva sairaus. Heille nykyisessä järjestelmässä ei ole myyty terveysvakuutusta lainkaan tai hinta on ollut tähtitieteellinen. ”Obama-care” -järjestelmään liittyessään henkilön terveystietoja tai –historiaa ei kysytä lainkaan, Miko Puro toteaa.

Hänen mukaansa amerikkalaiselle yhteiskunnalle muutos on niin suuri ja monimutkainen, että omaa terveysvakuutuksensa tasoa harkitsevan kannattaa ottaa yhteyttä valtuutettuun neuvojaan (licensed navigator), joka antaa uudistuksesta luotettavaa tietoa ja auttaa henkilöä hankkimaan hänen kannaltaan sopivimman vaihtoehdon. Kansalainen voi ostaa terveysvakuutuksen internetissä julkaistavalta ”markkinapaikalta” suoraankin, mutta ohjeet ja vakuutuksen ehdot saattavat jäädä epäselviksi ostajalle.

Miko Puro on Etelä-Floridan suomalaisalueella toistaiseksi ainoa suomea puhuva ”navigator”. Hänen palveluksensa ovat vakuutuksenottajalle maksuttomia.

Lue lisää suuresta terveydenhoitouudistuksesta

Amerikan Uutisten seuraavasta numerosta, joka julkaistaan 9. lokakuuta 2013.

Amerikan Uutiset

Mikko Koskinen

Boynton Beach, FL

 

.