Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

joulu 9, 2013

Häpeätahra Suomen 96. Itsenäisyyspäivän vietossa


Suomen 96. Itsenäisyyspäivän vietto Etelä-Floridassa alkoi Lake Worthin suomalaiselta lepokodilta, jonka asukkaat ja henkilökunta saapuivat juhlistamaan entisen kotimaan tärkeintä päivää.

Suomen 96. Itsenäisyyspäivää vietettiin Etelä-Floridan suomalaisalueella perinteisin menoin. Aamukahdeksalta Suomen ja Yhdysvaltain liput vedettiin salkoihin Lake Worthin suomalaisella lepokodilla ja kaksi tuntia myöhemmin Suomi Talolla. Perinteinen kirkkojuhla St. Andrew`sin luterilaiskirkossa keräsi alueen sotaveteraanit yhteen ja illalla Suomen itsenäisyyttä juhlittiin ”haaleilla”, Kerhotalolla ja Suomi Talolla.

Jos viettivät amerikansuomalaiset entisen kotimaansa suurta päivää arvokkaasti, kuultiin Atlantin takaa häpeällisiä ja masentavia uutisia. Suuri nuorisojoukko yritti tunkeutua presidentti Sauli Niinistön järjestämään Suomen Itsenäisyyspäivan juhlaan Tampereella. Vahva polisii vartio esti kuitenkin katkaistuin jääkiekkomailoin varustautuneet huligaanien aikeet tunkeutua sisälle Tampere Taloon. Tapahtuma heitti kuitenkin varjon itsenäisen Suomen ylle: mihin rauhallisena tunnettu maa on nyt matkalla?

On sangen harvinaista, että sodanjälkeisessä Suomessa mieltä osoitetaan väkivaltaisesti ja aseistautuneina. Olkoonkin, että vaikka jääkiekkomaila ei ole aseista tappavimpia, saatiin niillä nyt Tampereella kauppojen ikkunat rikki ja mikä vakavinta, haavoitettua poliisien hevosia. Poliisin haaviin jäi mielenosoittajista 28 henkilöä, joista yhä muutama on kuulusteltavana poliisin suojissa.

Hyökkääjien osoittama raivo virkavaltaa kohtaan on yhteiskunnallisesti vakava suunnanmutos muutoin rauhallisessa Suomessa. Asiantuntijoiden mukaan kysessä oli ”orkestroitu” tapahtuma, missä muutama agitaattori saa houkutelluksi samoinajattelevia mukaan agressioon. Tampere Talolle hyökänneiden on todettu olleen kotoisin Tampereelta ja Helsingistä.

Väkivaltaisen mielenosoituksen motiiviksi on mainittu luokkaviha, jonka kulminoitumana ”lätkäkansa” kävi Suomen Itsenäisyyspäivänä taisteluun maan varakkaampaa kansanosaa vastaan. On itsestään selvää, että hyökkääjien polittiinen tausta on äärivasemmistolainen ja että malli toiminnalle löytyy Venäjän 1917 vallankumouksesta. Nykynuoriso on historianläksynsä lukenut ja tulkinnut kukin omalla tavallaan.

Suomalaiseen yhteiskuntaan on vuosien varrella syntynyt yhteiskunnallisesti syrjäytyneiden työttömien nuorten luokka, joka on koko ikänsä elänyt erilaisten tukien varassa. Hyökkäyksen ajankohdan selittää syksyllä hallituksen piirissä käyty keskustelu yhteiskunnan eri tukien leikkauksista.  On selvää, että tukien karsiminen saa tämän kansanosan hermostumaan. Se, että nyt nuoriso marssii barrikadeille, on Suomen oloissa ennenkuulumatonta.

Asiantuntijan mukaan Tampere Talon tapaus ei jää viimeiseksi väkivaltaiseksi mielenosoitukseksi  Suomessa. Ensi vuonna eri kansanosia koskevat tukien leikkaukset saatetaan voimaan ja väkivallan kaduilla voidaan odottaa vain kasvavan. Historiallisesta perspektiivistä tarkastellen mielenosoittajat ovat oikeassa. Kaikissa läntisissä teollisuusmaissa tuloerot eri kansanluokkien välillä ovat viime vuosina olleet kasvusuunnassa. Tilanne on tasapainoitettavissa vain yhteiskuntien keskiluokkia vahvistamalla.

 

Mikko Koskinen

päätoimittaja

Amerikan Uutiset