Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 7, 2014

Mikonmitalla: Huutava vääryys!


Suomen sosiaalinen media olisi myös halunnut Sean Bergenheimin Sotshin olympiajoukkueeseen.

Jääkiekkoiija Sean Bergenheimin jättäminen pois Sotshin olympiajoukkueesta oli meille floridansuomalaisille täysi yllätys ja isku päin naamaa. Yksi NHL:n tämän hetken kuumimmista maalitykeistä olisi ansainnut ehdottomasti paikan leijonarivistössä - etenkin kun hänen aisaparinsa, 18-vuotias Aleksander Barkov valittiin joukkueeseen. Viime kuukaudet parivaljakko on pyörittänyt sekaisin kaikki NHL:n tähtipuolustukset ja kirjannut kovat tehot ottelusta toiseen. Ei voi kuin ihmetellä, kuinka pienellä Suomella on varaa tällaiseen menettelyyn?

Keskustellessani syksyllä Sotshin joukkueesta Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummolan kanssa, sain vaikutelman että Sotshin joukkueen pääosa valittaisiin Euroopassa pelaavista suomalaiskiekkoilijoista, lähinnä KHL-miehistä. Näin ei kuitenkaan käynyt sillä esimerkiksi hyökkääjistä yhdeksän työskentelee NHL-joukkuiden palkkalistoilla ja vain viisi vuolee tilinsä Euroopassa. Jos suhteen pitää olla tämä, olisi Bergenheimin kuulunut saada esimerkiksi Carolinan Tuomo Ruudun paikka.

Olympiavalinnat, etenkin jääkiekossa, ovat Suomen urheilukansaa lähinnä ja aiheuttavat aina kuuman keskustelun. Kun katsotaan suurempaa kuvaa, olympiakisat on nähtävä mainiona näyteikkunana ja markkinointimahdollisuutena itse urheilulajille. Taitavasti Suomen jääkiekkoilua jo 40 vuosikymmentä johtanut Kale Kummola tietää tämän. Mukaan pitää siis valita kiintiö Suomessa ja lähialueilla pelaavia kiekkoilijoita, jotta lajin markkina-arvo säilyisi kotimaisessa sarjassa.  Konsepti onkin toiminut, sillä Suomi on ylittänyt itsensä ja menestynyt loistavasti olympiakiekossa modernina kiekkoaikana.

                                                            X X X

Kalervo Kummola hattu sai uuden sulan viikonloppuna, Suomen nuorten jääkiekkomaajoukkue taisteli upeasti MM-kulta Malmön kiekkopyhätössä. Se, että finaalivastustaja oli arkkivihollinen Ruotsi, nosti ekstaasin huippuunsa. Rasmus Ristolaisen taistelumaali jatkoajalla oli osoitus suomalaisesta peräänantamattomuudesta ja kyvystä selviytyä tiukoistakin tilanteista. Sehän nähtiin jo talvi- ja jatkosodan aikoihin. Ruotsi nimittäin oli MM-finaalissa se peliä hallitseva, hyökkäävä puoli.

- Aivan uskomaton suoritus! Tätä ei tältä joukkueelta odotettu, totesi Kale Kummola allekirjoittaneelle odotellessaan kultajoukkueen paluuta Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Itse hän jakoi joukkueellen MM-kullat Malmössä ja saapui kotimaan kamaralle aikaisemmin. Kun valaisin Kalelle Panthersin huippuketjun Bergenheim-Barkov-Boyes uskomatonta tehoa ja pistesumaa viime viikkojen aikana, hänen mielenkiintonsa kohdistui nimenomaan Bergenheimin suorituksiin. Juuri ennenkuin ehdin herkullisimpiin osiin raportissani, Kale sanoi: - Sorry Mikko, nyt pitää mennä. Pojat astuivat juuri koneesta ulos.

Jälkikäteen oli helppo päätellä, että Barkovin valinta oli varma mutta Bergenheimista keskusteltiin. Se, että maajoukkueen päävalmentaja Erkka Westerlund oli viikonloppuna Floridassa tarkkailemassa Panthersien tehokaksikkoa, ei sittenkään nostanut Bergenheimia Sotshin koneeseen. On huutava vääryys, ettemme pääse todistamaan ”Killer Bs”-duon riehumista olympiajäällä!

Vaikka maanantaina ilmoitettu Suomen olympiajoukkue onkin lähestulkoon odotetun mukainen, yhden muutoksen olisin tehnyt myös joukkueen peräpäähän. MM-kultaa Suomelle laukoneen Buffalo Sabres-pakin Rasmus Ristolaisen olisin palkinnut uroteostaan ja valinnut NHL:stä maitojunalla Suomeen palannutta Lasse Kukkosta. Hänen pelitaitonsa eivät ole lähelläkään vaadittua olympiatasoa ja mies valitaankin maajoukkueeseen vain siksi että hän on luonteeltaan ”kiltti, hymyilevä ja avulias”.

No, hienoja piirteitä nekin nuoressa miehessä.

Mikko Koskinen

Amerikan Uutiset

Lake Worth, FL