Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

tammi 12, 2014

Lepokodin kuulumisia: Annan Majan kirpputorilla on säpinää


Lepokodin suomalainen pulla on käynyt tutuksi myös amerikkalaisille vieraille.

Lauantaiaamuisin kerran kuukaudessa talvisesongin aikaan kannattaa mennä Lepokodille, jos haluaa tavata ihmisiä, varsinkin suomalaisia. Aikamoiset säpinät oli käynnissä myös 11. tammikuuta  jo heti aamuvarhaisesta asti. Kello kahdeksan alkavat myyjäiset olivat jo vartin yli kahdeksan keränneet autoja parkkipaikan täyteen! Onneksi Lepokodilla on riittävästi maa-aluetta Annan Majan ympärillä, jonne voi myös näin erikoistilanteissa autonsa parkata.

Sisällä oli tunnelmaa kuin ennenvanhaan laulun linja-autossa, puheensorina kuului jo ulkopuolelle. Sisäpuolella tuli vastaan heti niin paljon tuttuja kasvoja, ettei tiennyt mihin suuntaan tervehdyksiä huutelisi.

Lepokodin myyjäiset, kirpputori tai ’ rummage sale’, miten sitä kukin haluaa kutsua on suosittu perinne. Pitkin vuotta tienoon asukkaat soittelevat Lepokodille ja kysyvät, milloin on seuraavat myyjäiset. Eivät ainoastaan suomalaiset kysele, myös amerikkalaiset ovat kinnostuneita myyjäisistä. Niillä onkin pitkä perinne, juuret juontavat aivan Lepokodin perustamisen alkuaikoihin. Lepokotihan on perustettu talkoovoimin ja rahat kerätty myyjäisillä. Tapahtumana se on viihdyttävä kokemus, mutta takana on totista työtä ja auttamisen halua.

Annan Majan myyntiä pyörittävät vapaaehtoiset, joiden pyyteetön työ on jo vuosikymmeniä tukenut suomalaisyhteisölle rakasta Lepokotia. Lepokodin Ystävät-yhdistys ylläpitää varastoa, ottaa vastaan lahjoituksia ja huolehtii sitten tavaran myynnistä. Tuotto menee lyhentämättömänä Lepokodin ja Hoitokodin asukkaiden hyväksi. Lepokodin Ystävät ovat perinteisesti kustantaneet joululahjat asukkaille. Asukkaiden virkistystoiminta kuten retket ja ravintolakäynnit ovat saaneet rahallista tukea Lepokodin Ystäviltä. Tekstiilejä, kuten pyyheliinoja, verhoja ja päiväpeitteitä sekä muita vuodevaatteita on hankittu valtavat määrät vuosien mittaan juuri Ystävien lahjoitusten turvin.

Myyjäisten repertuaariin kuuluu kaikenlaista tavaraa vaatteista, astioista ja koruista huonekaluihin. Ovella tuli vastaan Lepokodin sairaanhoitaja kantaen pientä kodinkonetta, olisiko ollut mikoroaaltouuni vai joku muu sentapainen. Tyytyväinen tuntui olevan löytämäänsä. Ei sovi unohtaa myöskään suomalaista pullaa, jota nytkin oli saatavana. Yleensä pulla myydään loppuun ensimmäisen puolentunnin aikana ja siksipä ne, jotka pullapitkon vetämänä sinne menevät, tietävät mennä ajoissa jonottamaan!

Lepokodin Ystävien riveissä on edelleen henkilöitä, jotka ovat olleet mukana lähes alusta asti, koko nelikymmenvuotisen taipaleen ja yhä jaksavat olla mukana myyjinä. Nuorempaa väkeä jo tarvittaisiin mukaan toimintaan. Jos joku on kiinnostunut Ystävien toiminnasta, voi ottaa yhteyttä seuran puheenjohtajaan. Hän on Pirkko Karttunen-Venetjoki. Kysyä voi myös Lepokodilta, aina löytyy joku, joka on toiminnassa mukana ja voi ottaa uuden jäsenen siipiensä suojaan.

Teksti ja kuva:

Pirjo-Leena Koskinen

Lake Worth, FL