Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

helmi 9, 2014

Isänmaallinen henki täytti Suomi Talon


Yhteislauluna esitetty "Veteraanin iltahuuto" sai niin esiintyjien, henkilökunnan kuin juhlavieraiden silmäkulmat vettymään.

Vaikka Suomen sotien veteraanien rivit harvenevat vuodesta toiseen, täytti vahva isänmaallinen henki  13. kerran Lantanan Suomi Talolla järjestetyn  Rosvopaistijuhlan.

- Päätös taisteluun lähdöstä oli oikea, vaikka sen tekeminen poliittisille päättäjilleme olikin vaikea: sotaan oli lähdettävä yksin, ilman ulkopuolista apua, totesi juhlapuhuja professori Jarmo Virmavirta. Hän viittasi sodan jälkeen selvinneisiin faktoihin, joiden mukaan Venäjällä oli todellinen tarkoitus vallata Suomi.

- Mikäli emme olisi sotaan lähteneet, meille olisi käynyt kuten muille Baltian maille, Virmavirta sanoi. Suomen sotaveteraanien ja lottien kunniaksi järjestetty Rosvopaisti täytti jälleen ”haalin” jokaisen istuimen.

Suomi Talon ahkera keittiö suoriutua suururakasta jälleen kunnialla. Yksikään vieraista ei jäänyt nälkäiseksi.

Pitkään Suomen ulkopoliittiseen edustustoon kuulunut Jarmo Virmavirta tuntee Suomen ja erityisesti Baltian maiden historian asuttuaan muutaman vuoden ajan myös Virossa.

- Viime aikoina on selvinnyt kuinka suuri merkitys itsenäisyytemme säilyttämisessä oli virolaisilla heimoveljillämme. Ratkaisevien taisteluiden aikana he sitoivat suuren määrän venäläisiä joukkoja, professori Virmavirta valaisi. Hänen mukaansa myöhemmin Suomen  sotamenestyksen kulmakiviä oli Saksasta tullut aseapu, sillä suomalaisten oma asekanta venäläiseen verrattuna oli puutteellinen.

Amerikansuomaiset

oikea ”Team Finland”

Amerikansuomalaisten kunniaksi Jarmo Virmavirta luki sen maineen, jota he sodanaikasella avustustyöllään ja arkiaskareillaan uudessa kotimaassaan ovat luoneet.

- Suomi tunnettiin sodan jälkeen Yhdysvalloissa maana, joka maksoi sotavelkansa. Tätä mainetta tässä maassa asuvat suomalaiset ovat myös pitäneet yllä. He olivat sodan jälkeisen ajan Team Finland, juhlapuhuja kiiitteli.

-Ylipäätään Yhdysvallat on ollut suomalaisille tärkeä yhteiskumppani, sillä aina Euroopan Unionin syntyyn asti maassa opiskeli enemmän suomalaisia stipendiaatteja kuin maailman muissa maissa yhteensä.-Suomen poliittiset johtajat olivat rohkeita ja viisaita. Päätös sotaan ryhtymisestä ei ollut helppo, totesi professori Jarmo Virmavirta.

Veteraanit, lotat ja juhlavieraat tervetulleeksi toivottanut Suomi Talon puheenjohtaja Tapio Salin kiitteli paistimestari Veli-Pekka Heikkaa ja hänen puolisoaan Terttu Viisasta sekä talon taitavaa keittiötä suussasulaneesta ruuasta.

- Tänä vuonna rosvopaisti saa arvosanan sataplus, Salin totesi. Hän jakoi lämpimät kiitokset kaikille juhlan järjestelyihin osallistuneille jäsenille sekä erityisesti Finnairin lentävälle henkilökunnalle, joka vuodesta toiseen saapuu Suomi Talolle hoitamaan ruuan tarjoilun sutjakkaasti ja ammattitaidolla.

Hyvää ”tyykiä”!

Rosvopaistitapahtuman musiikillisesta annista vastasivat laulajat Eino Grön ja Tuija Saura, jotka esittivät tunteeseen vetoavia, tuttuja sävelmiä sota-ajalta. Saura toimi myös tilaisuuden juontajanana  humoristiseen ja ”armeijanomaiseen” tyyliinsä miehensä isotädin sota-aikainen Lotta-puku yllään.

- Hyvää ”tyykiä” tuntuu puku olevan, kun se on kestänyt aina vuodesta 1931, Saura kertoi. Säestäjinä toimivat director cantus Heikki Perttu ja Tommi Lainkari.

Valtiovallan tervehdyksen juhlaväelle toi Lake Worthin kunniakonsuli Peter Mäkilä. Rosvopaistin yhteydessä kuultiin myös historiikkiesitelmä 70 vuotta täyttävän Suomalaisen Turstiklubin toiminnasta. Talon sihteerinä toimiva tohtori Sirpa Aho oli käynyt läpi aina 1940-luvulta peräisin olevia kokouspöytäkirjoja, joista selvisi mielenkiintoisia ja humoristisiakin seikkoja ”haalin” ensiaskelista.

Myöhemmin illalla Suomi Talolla vietettiin yhdistyksen 70-vuotisjuhlaa, tosin pienemmissä puitteissa kuin alunperin oli suunniteltu. Suuren salin muuntaja rikkoontui juuri juhlan alla ja vieraat jouduttiin sovittamaan ns. pieneen saliin.

Vaikka rosvopaisti ei koskaan ole epäonnistunut Floridan leveysasteilla, sai se tänä vuonna arvosanan "sataplus". Kulinasristista annosta esittelee keittiön toimintaa jälleen kerran tomerasti johtanut Marjatta Nieminen.

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen

Lantana, FL

Lue lisää seuraavasta Amerikan Uutiset-lehdestä, joka ilmestyy  19. helmikuuta