Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

helmi 12, 2014

Yhteydenpito ulkosuomalaisiin muuttumassa


Suomi-Seuran puheenjohtaja professori Jarmo Virmavirta näkee yhteydenpidon ulkosuomalaisiin uutena haasteena, sillä siirtolaisuuden käsite on muuttunut EU-aikana.

- Kiinteiden yhteyksien säilyttäminen ulkosuomalaisiin on Suomen kannalta entistäkin tärkeämpää. Tähän kiinnitti erityistä huomiota myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö uudenvuoden puheessaan, sanoo vajaa vuosi sitten Suomi-Seuran puheenjohtajan nuijaan tarttunut professori Jarmo Virmavirta. Hän saapui Etelä-Floridassa asuvien suomensukuisten vieraaksi Suomi Talon pyynnöstä.

Jarmo Virmavirta valittiin Suomi-Seura ry:n puheenjohtajaksi huhtikuussa 2013 pidetyssä seuran vuosikokouksessa. Hän toimii myös Suomi-Seuran aloitteesta vuonna 1997 perustetun ulkosuomalaisparlamentin (USP) puhemiehenä. Siirolaisuudesta Virmavirralla on kokemusta Virosta, jonne perheen vei hänen vaimonsa työ vakuutusalan yrityksen palveluksessa.

- Ulkosuomalaisen käsite on uusiutunut. Enää kotimaasta poismuuttaminen ei ole niin lopullista kuin ennen. Tänä päivänä suomalaisia kuljettavat ulkomaille työ, opiskelu  ja eläkeläisvuodetkin. Tämä on seurausta kansainvälisten liikenne- ja tietoliikenneyhteyksien parantumisesta. Maapallo on kutistunut, hän toteaa.

Suurten siirtolaisvuosikymmenten (1900-1930) aikaan Suomen jätti lopullisesti useat sadat tuhannet suomalaiset. Liikkeeseen vaikutti kaksi vektoria: kotimaan työntövoima ja uuden maan vetovoima. Nyt ei vallalla ei ole kumpikaan – ellei sellaiseksi lueta Suomen korkeata veroastetta, joka saa tuhannet hyvinkoulutetut ja kielitaitoiset nuoret miettimään siirtymistä ulkomaille työhön ja asumaan.

- Suhteestamme Eurooppaan on nyt EU-aikakaudella tullut entistä tärkeämpi, professori korostaa ja viittaa kansalaisten vapaaseen liikkumiseen Euroopan alueella. Ennen EU:ta Yhdysvalloissa opiskeli stipendiaateina enemmän suomalaisnuoria kuin muissa maissa yhteensä. Nyt opiskelu Euroopan maissa on suosituinta.

Tilanne heittää uusia haasteita Suomi-Seuran toiminnalle.

– On tarkasteltava, mitkä ovat nykytilanteessa päätehtävämme. Pystymmekö esimerkiksi tiedotuksillisesti palvelemaan ulkosuomalaisia käytössämme olevien yhteydenpitovälineiden avulla, Virmavirta pohtii.

Suomi-Seura toimii eduskunnan myöntämän määrärahan turvin, ja nykyisen talousahdingon aikana julkisen sektorin on kutistettava toimintaansa maan velkaantumisvauhdin hillitsemiseksi. Määräraha ei puheenjohtajan mukaan tulevaisuudessa tule ole ainakaan kasvamassa.

- On hullunkurista ettei yhdistyksen olennaiselle osalle, ulkosuomalasia koskevaan lainsäädäntöön liittyviä asioita valmistelevalle Ulkosuomalaisparlamentille, ole erikseen osoitettu erikseen valtion varoja.. Ulkosuomalaisparlamentti toimii Suomi-Seuran oman rahoituksen varassa, Jarmo Virmavirta toteaa.

Teksi ja kuva:

 Mikko Koskinen

Lake Worth, FL

Lue Jarmo Virmavirran haastattelu kkonaisuudessaan Amerikan Uutisten 19. helmikuuta ilmestyvästä numerosta