Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

helmi 17, 2014

Sääkin suojeli suomalaisviikkoa


Puputyttö Pirjo Peterin syliin päässyt puolivuotias Jimi Tikkanen edusti seuraavaa amerikansuomalaisten polvea - vaikka onkin kansalaisuudeltaan aito amerikkalainen.

Sinivalkoiset värit liehuivat iloisesti tuulessa Lake Worthin Lehto Lane-kadulla kun Amerikansuomalaista Viikkoa (Finnish American Week) vietettiin Kerhotalolla. Viikon ohjelmatarjonta oli monipuolinen tarjoten suomalaista kulttuuria sen monissa muodoissa; taidetta, musiikkia, tanssia, ruuanvalmistusta ja elokuvia. Kuten suomalaispäivien perinteeseen kuuluu, päätettiin juhla Tori-tapahtumaan.

- Meille järjestäjille oli iloinen yllätys, että lauantaipäivä keräsi runsaat tuhat vierasta, kertoi Tori-järjestelyistä miehensä Veikon kanssa vastannut Laura Malkamäki. Sunnuntaina kävijöiden määrä jäi muutamaan sataan, mutta juhlan henkeä se ei pilannut.

Kertalon toripiha täyttyi lauantaina vieraista, jotka saivat nauttia suomalaisesta ohjelmasta ja kauniista säästä.

Laura Malkamäen mukaan idea Kerhotalon oman Suomi-juhlan järjestämisestä heräsi  vuosi sitten. Suomalaisia lahjatavaroita myyvän liikeen omistajina Malkamäet ovat kiertäneet ympäri Yhdysvaltoja erilaisissa siirtolaistapahtumissa. He ovat aktiivisti olleet järjestämässä myös oman Ohion suomalaisyhteisön tapahtumia viime vuosina.

- Kerhotalon johto innostui asiasta. Jaoimme tehtävät siten, että ohjelmapuolen hoitaa ”haali”, ja me pystytämme Tori-tapahtuman, Laura Malkamäki totesi. Alustava varaus myös vuoden 2015 suomalaisviikosta Kerhotalolla on jo tehty.

Viikko-ohjelman suunnittelusta ja järjestelyistä vastasi Kerhotalon ohjelmapäällikkö Anita Tarvainen. Viikolla nähtiin paikallisten taitelijoiden Tula Antikaisen ja Stig Rosenlundin töitä, kuultiin useita esitelmiä ja nähtiin suomalaisia elokuvia. Karjalanpiirakoita opeteltiin tekemään maanantaiaamuna ja keskiviikkona käytiin kalassa yli 50 vieraan voimin paikallisella Lady-K-aluksella. Voi sitä siimojen sotkua...

Tori-tapahtuman kävi avaamassa lauantaina Lake Worthin pormestari Pam Triolo city manager Michael Bornsteinin ja kunniakonsuli Peter Mäkilä kanssa. Päivän kohokohtia olivat kansallispukunäytös, kansantanssiryhmä Katrillien esitys, Reijo Ruotsalaisen soiva saha-kappaleet  sekä Tanssivien Ladyjen viehättävät pyörähtelyt ulkolavalla.

Koko viikkoa siunasi Floridan tyypillisen kuiva ja aurinkoinen talvisää, joka etenkin viikonloppuna hyväili piha-alueen terassilla istuneita vieraita koko päivän.