Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

helmi 23, 2014

Kuorokin paranee vanhetessaan


Floridan Laulumiehet saivat juhlaan Kanadan "vahvituksia" Torontosta, Sudburystä ja Thunder Baystä. Yhteiskuoroa johtivat Heikki Perttu (vas.) ja Martti Hyhkö (oik.) vuorotellen.

Sanotaan että viini paraneee vanhetessaan. Onko kaikkien laatujen kohdalla näin, sitä ei liene todistetun. 45 vuoden ikään ehtineen Floridan Laulumiesten kohdalla esitysten taso kuitenkin kohenee iän karttuessa. Suomi Talolla pidetyssä juhlakonsertissa floridansuomalaisen mieskuoron esitykset saivat raikuvat aplodit salintäyteiseltä yleisöltä. Etenkin tunteella ja antaumuksella kanadalaisten ”virkaveljien” kanssa esitetty Finlandia-hymni sai monen silmäkulmat kostumaan.

- Floridan Mieslaulajat on perinteisesti ollut merkittävä osa Amerikan Laulajia. Kuoro on nyt kooltaan suurin yhdistyksessämme ja mikä harvinaista, se pystyy jo neliäänisiinkin esityksiin, kiitteli Sudburyn pakkasista ja lumisesta talvesta Floridaan saapunut Amerikan Laulajien puheenjohtaja Niilo Saari. Illan tasokkain esitys kuultiin kuoron uuden jäsenen Esko Airikan esittämänä. Hänen soolona laulamansa ”Panis Angelicus” (Cesar Franck) sai yleisöltä illan suurimmat suosionosoitukset.

Mestari työnsä ääressä. Director Cantus Heikki Perttu säesti ja johti kuoroja helituntisen juhlan ajan - jatkaen työrupeamaansa sitten iltatanssien muusikkona.

Erityiskiitoksen sai kuoron johtaja, säveltäjä-sanoittaja Heikki Perttu, jonka työtä arvostaa myös Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Pertulle myönnettiin director cantus-arvonimi 13. joulukuuta 2013.

– Arvonimen saaneiden joukko on todella pieni, Saari kuvaili Heikki Pertulle osoitettua kunnianosoitusta.

Vuonna 1963 Ohion osavaltioon Ylistarosta muuttaneen Heikki Pertun urasta kertoi tarkemmin myös valtiovallan tervehdyksen tuonut kunniakonsuli Peter Mäkilä.

- Heikki Perttu on säveltänyt yli 30 teosta, jotka on Suomessa TEOSTO-suojattuja. Hän on johtanut Floridan Laulumiehiä jo kymmenen vuotta. Viimeisten kolmen vuoden ajan Heikki on hoitanut myös Lake Worthissä sijaitsevan St.Andrew`s- kirkon kanttorin tehtäviä, Mäkilä kertoi.

Juhlakonsertissa kuultiin Heikki Pertun säveltämä ja sanoittama herkkä ”Asevelihymni” sekä iloinen kupletti ”Hermanni mä kuoromies”, jonka esitti kuoron vahvistettu kvartetti.

Juhlan herkullisesta ruuasta ja tarjoilusta vastasi Suomi Talon kokenut vapaaehtoisten kaarti – sillä poikkeuksella, että pöytäviiniien tarjoilun hoitivat smokkipukuiset kuorolaiset itse. Yli nelituntiseksi venähtäneen juhlan onnittelupuheet rajoitettiin minimiin. Ehkä mieluisimman puheen piti kuoron naisjaosto Peipposten puheenjohtaja Arlene Tervakoski, joka onnitteluiden yhteydessä ojensi kuorolle 1000 dollarin shekin.

- Meille ei tule ongelmia sen käyttämisen kanssa, ilmoitti Laulumiesten puheenjohtaja Aimo Tervakoski veitikkamaiseen tyyliinsä.

Teksti ja kuvat:

Mikko Koskinen

Lantana, FL