Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

maalis 3, 2014

Lake Worthin suomalainen lepokoti täytti 40 vuotta


Lepokodin ensimmäisen hallituksen jäsen ja nykyinen asukas Sirkka Marigold korosti vapaaehtoistyön merkitys kodin toiminnassa. Seuraa hänelle pitivät lepokodin amerikkalaisasukkaat Harriet ja Bob Eckert

Lake Worthin amerikansuomalaisen Lepokodin virallisista avajaisista tuli lauantaina 1. maaliskuuta 2014 kuluneeksi tasan 40 vuotta. Maaliskuun ensimmäisenä 1974 ovensa avanneen Lepokodin nykyiset asukkaat ja työntekijät viettivät syntymäpäivää kodin ravintolassa kahvin ja syntymäpäiväkakun kera.

- Vapaaehtoisella työllä oli ratkaiseva merkitys Lepokodin perustamiselle ja sen alkuaikojen toiminnalle. Näin asian pitäisi olla tänäkin päivänä, sanoi Finnish American Rest Home, Inc:n ensimmäiseen hallitukseen kuulunut nykyinen asukas Sirkka Marigold, 93. 40-vuotisjuhlaa vietetään suomalaisessa lepokodissa monin tapahtumin aina vuoden loppuun asti.

 

Tällä lapiolla aloitettiin Lake Worthin suomalaisen hoitokodin rakentaminen1970-luvulla. Lepo- ja hoitokodin rakentamiseen osallistivat kaikki alueen suomalaisyhteistön rakennustaitoiset jäsenet vapaaehtoisina. Kuvasarja lepokodin seinällä kertoo ahkerien suomalaisten tarinan.

Ilmapallot, iloinen puheensorina ja Heikki Pertun suomalainen pianomusiikki täyttivät lepokodin ravintolan lauantai-iltapäivänä. Asukkaat muistelivat menneiden vuosien tapahtumia ja tempauksia. Unhoon oli monelta jäänyt sekin, että nykyisin suosittu Annan Majan kirpputori pidettiin nykyisessä huoltorakennuksessa.

- Muutamat asukkaat muuttivat lepokotiin jo vuoden 1973 puolella. Alkuaikoina myös asukkaat osallistuivat erilaisiin työtehtäviin vapaaehtoisina, kertoi tilaisuutta juontanut Pirjo-Leena Koskinen. Laki oli tuolloin väljempi kuin nykyisin, joka kieltää asukkailta kaikki työluonteiset aktiviteetit.

- Kun lain kirjain muuttui, muutamat asukkaat kiukustuivat asiasta ja kysyivät syytä. Kun heille selvitettiin, että osavaltio (state) kieltää aktiivityön, eräs asukas kysyi vihaisesti, ”kuka se steitin tänne käski”!

Tänä päivänä nimellä The Village on High Ridge toimiva lepokoti tarjoaa autetun asumisen palveluita (Lepokoti-Rest Home) sekä hoitopalveluita (Hoitokoti-Nursing Home), joiden toimintaa säätelevät Floridan osavaltion säätämät yksityiskohtaiset ja tarkat hoitolait.

Muutama vuosi sitten Lepokotiin pääsivät asumaan vain suomalaista alkuperää olevat , mutta suomalaisasukkaiden määrän alkaessa pudota koti avattiin kaikille. Nykyisin noin 80 prosenttia asukkaista on kuitenkin suomalaisia. Lepokodin henkilökunnasta on myös ylivoimainen enemmistö suomalaisia. Hoitokodissakin suomalaisten työntekijöitten osuus on merkittävä.

Lepokdin ravintolassa juhlittiin merkkivuotta kahvin, kakun ja ilmapallojen merkeissä - sekä muisteltiin vanhoja.

Teksti ja kuvat;

Mikko Koskinen

Lake Worth, FL