Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

maalis 28, 2014

Peter Mäkilä on aina valmis auttamaan


Suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde saapui Washingonista Floridaan palkitsemaan kunniakonsuli Peter Mäkilän ja tämän pyytettömän työn kunniakonsulina. Oikealla Arja Mäkilä.

- Peter Mäkilä ei koskaan ole kieltäytynyt tarjoamasta apuaan silloin kun sitä on tarvittu, kiitteli suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde kiinnittäessään Suomen Leijonan I Luokan Rintamerkin Lake Worthin ansioituneen kunniakonsulin rintaan. Atlantis Country Clubilla pidettyyn juhlalliseen tilaisuuteen osallistui Lake Worthin ja Lantanan kaupunginjohto, merkittäviä suomalaisyrittäjiä sekä yhteistyökumppaneita. Eniten kyyneliin asti Peter Mäkilää liikutti se, että hänen Kanadassa asuvat lapsensa saapuivat juhlistamaan tilaisuutta Floridassa asuvien lasten ja lastenlasten lisäksi.

Peter Mäkilän jo 13 vuotta kestäneelle kunniakonsuliuralle on sattunut monenlaisia tapahtumia, joiden selvittelyssä on tarvittu tietoa, taitoa ja hyviä henkilökohtaisia suhteita Palm Beach Countyn ja osavaltion viranomaisiin.

- Maailmalla sijaitsevista Suomen edustoista Lake Worth teki viime vuonna kolmanneksi eniten hätäpasseja. Tänä vuonna näitä tapauksia on ollut jo seitsemän, Mäkilä toteaa. Hänen neuvonsa matkailijoille kuuluu, että ”pitäkää erikoisen hyvä huoli passistanne matkan aikana!” Suomen passin arvoksi pimeillä markkinoilla on arvioutu noin 5000 dollaria, joten punakantinen Suomen europassi kiinnostaa varkaita.

Tarkistakaa vielä kerran

- Hätäpassin tekeminen ei tapahdu käden käänteessä. Me emme voi sitä myöntää vaan siihen tarvitaan lupa Suomen poliisilta. Lisäksi tarvitaan henkilöllisyystodistus, valokuvat ja 200 dollaria, Mäkilä toteaa. Prosessi voi kestää 2-3 päivää ja silloin matkustaja usein on jo myöhästynyt paluulennolta.

- Passin katoaminen havaitaan yleensä vasta matkan loppuvaiheessa ja silloin saatetaan olla jo myöhssä. Kehotankin usein meille soittavia hätääntyneitä suomalaisia tutkimaan tavaransa, asuntonsa ja autonsa ”vielä kerran” passin löytämiseksi. Tämä on usein auttanut ja passi lopulta löytynyt, kunniakonsuli naurahtaa.

”Lake Worth tuttu jo 50 vuoden takaa”

Lake Worthin kunniakonsuliksi ryhtyminen oli Peter Mäkilälle ikäänkuin paluuta vanhaan, sillä hän oli tutustunut alueeseen jo lähes 50 vuotta sitten. Vuonna 1965 Mäkilä saapui Alho Drivella asuneen enonsa Niilo Alhon luokse käydäkseen vuoden amerikkalaista oppikoulua Lake Worth High Schoolissa. Vuosi meni ja Mäkilä sai tuntuman Etelä-Floridan suomalaisyhteisöön.

- En tiedä olivatko suomalaiset niin eripuraisia kuin tänä päivänä sillä liikuin lähinnä nuorten parissa, Peter Mäkilä muistelee. – Mutta siistiä ja rauhallista oli kaikkialla – ja suomalaiset, joita tuli jatkuvasti suurin joukoin lisää, oli Lake Worthin dominoivin asukasryhmä. Sen voi ehkä todeta, että silloin puhallettiin enemmän yhteen hiileen kuin tänä päivänä.

Teksti: Mikko Koskinen

Kuva: Olli-Pekka Koskinen

Lue artikkeli kokonaisuudessaan 2.huhtikuuta 2014 ilmestyvästä Amerikan Uutiset-lehdestä.