Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

huhti 8, 2014

Karl ”Kalle” Nikula siunattiin haudan lepoon


Floridan Laulumiesten kuoro kunnioitti Karl "Kalle" Nikulan muistoa esittämällä Finlandia-hymnin.

Karl (Kalle) August Nikula, yksi Etelä-Floridan suomalaisalueen merkittävimmistä vaikuttajista 1970-luvulta lähtien, siunattiin haudan lepooon Lake Worthin St.Andrew`sin  Luterilaisessa Kirkossa maanantaina 7. huhtikuuta 2014. Kalle Nikulan (15.10.1922 – 31.3.2014) suomensiirtolaisten hyväksi tekemän elämäntyön tuloksia ovat mm. Suomi Talo ja Lake Worthin amerikansuomalainen Lepokoti, joiden hallituksissa Nikula työskenteli yhteensä yli 30 vuotta.

Talvisodan jälkeen vuonna 1940 Oulusta Yhdysvaltoihin muuttanut Karl Nikula osallistui toiseen maailmansotaan Yhdysvaltain armeijassa palvellen 10. Vuoristo-divisioonassa (10th Mountain Division). Maailmansoan jälkeen Nikula liittyi USA:n Kauppalaivastoon, jossa hän palveli Korean sodan aikana ja sen jälkeen. Kunniakkaan uran jälkeen hän erosi laivaston palveluksesta.

-Isä oli ylpeä suomalaisesta syntyperästään, mutta myös erityisen otettu Yhdysvaltain kansalaisuudestaan. Hän kertoi usein tuttaville ja sukulaisille, että hänellä on vain yksi ja ainoa kotimaa ja se on Yhdysvallat, kirjoittaa hänen poikansa Lauri Nikula muistosanoissaan.

Suomi Talon puheenjohtaja Tapio Salin (vas.) muisti Kalle Nikulaa tämän 90-vuotispäivänä ja ojensi edeltäjälleen kunniakirjan tunnustuksena tämän pitkäaikaisesta ja arvokkaasta työstä "suomalaishaalin" vetäjänä.

Vuonna 1955 Kalle Nikula avioitui newyorkilaisen Helga Helena Nikulan (os. Kuivalahti) kanssa. Avioliitto kesti 47 vuotta Helgan kuolemaan asti. Pariskunnalle syntyi poika Larry (Lauri) E. Nikula, josta isä oli koko ikänsä ajan erityisen ylpeä. Lauri pestattiin yliopistosta valmistumisen jälkeen Yhdysvaltain hallituksen palvelukseen, missä tehtävissä hän on työskennellyt USA:n edustajana eri puolilla maailmaa. Laurin lisäksi Karl Nikulaa jäi kaipaamaan nuorempi veli Veikko Nikula,79,  perheineen.

Kalle ja Helga Nikula muuttivat Etelä-Floridan suomalaisalueelle vuonna 1977. Riepeäotteisena ja aikaansaavana henkilönä Kalle Nikula otti vastuuta suomalaisalueen eri yhdistyksissä ja eteni nopeasti yhdeksi yhteisön vastuunkantajista. Suomi Talon puheenjohtajana hän toimi peräti 17 vuotta ja Lepokodin hallituksen jäsenenä 15 vuotta. Vuonna 1993 Suomen tasavallan presidentti Martti Ahtisaari myönsi Karl August Nikulalle Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan kunniamerkin hänen uutterasta ja pitkäaikaisesta työstään suomalaisyhteisön hyväksi.

- Isä sanoi usein, että on kahdenlaisia ihmisiä: niitä jotka tekevät työn ja niitä, jotka ottavat kunnian siitä. Isä kuului ensinmainittuun ryhmään, totesi Lauri Nikula muistopuheessaan.

Karl Nikulan siunasi haudan lepooon pastori Charles R. Mory ja raamatun säkeitä luki pastori Viveca Auer. Muistotilaisuuden musiikki on vaikuttavaa, sillä esiintyjinä kuultiin laulutaiteilija Eino Gröniä ja tenori Raimo Sirkiää, joka esitti Kalle Nikulan suosikkisävelmän ”Palaja Sorrentoon”.

– Kallella itselläänkin oli heleä ja kaunis tenoriääni, Sirkiä muisteli.

Kalle Nikulan muistoksi Floridan Laulumiesten kuoro esitti tunteikkaan ja juhlavan Finlandia-hymnin director cantus Heikki Pertun johdolla. Karl Nikulan muistoa saapui kunnioittamaan lähes kaksisataa sukulaista ja ystävää.