Suomi Talo
All County Funeral Home and Crematory
KK Car

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto

kesä 24, 2014

Mikonmitalla: Jalkapallo on kuningas


Tuiranväylän jalkapallopojat 1950-luvun lopulla kun Pele valloitti kaikkien sydämet Tukholman MM-kisoissa 1958. Paras kaverini Rinku on toinen oiealta, itse istun kolmantena samasta suunnasta. Muiden kavereiden nimet ovat jo jääneet unholaan.

Siitä lähtien kun Brasilian 17-vuotias ”musta helmi” Pele iski itsensä maailman jalkapallotaivaalle Tukholmassa vuonna 1958, olen ollut lajin vankkumaton kannattaja – ja harrastajakin. Pele, jonka oikea nimi meidän tuolloin alakoululaisten pettymykseksi olikin Edison (Edson) Arantes do Nascimento, kikkaili Ruotsin nurin MM-finaalissa lukemin 5-2. MM-kultajoukkueessa pelasivat myös legendaariset Didi ja Vava, joiden mukaan ristityt ja kuimista valmistetut jalkapallokengät piti olla jokaisella vähänkin itseään kunnioittavalla pikkupojalla.

Minä olin aina Vava ja kaverini Rinku (Juha Ring) oli Didi. Pelen nimeä ei uskaltanut omia kukaan Oulun Toivoniemen hiekkakentän pikkupojista. Kunnioitus maailman parasta jalkapalloilijaa kohtaan oli liian suuri. Hiekka vain pöllysi kun joka päivä porhalsimme pallon perässä rutikuivalla kentällä. Onneksi äitimme olivat ymmärtäväisiä ja pesivät mukisematta kauttaaltaan likaantuneet pyykkimme illasta toiseen.

 

                                                    X X X

Me pojat saimme elää ihanaa jalkapallounelmaa usean vuoden ajan. Liityimme Oulussa pelattavaan Nappulaliigaan, jonka eri kaupunginosista kerätyt joukkueet saivat maailman suurseurojen nimet. Itse sain pukea ylleni täysin valkoiset – ja aluksi puhtaatkin – housut sekä paidan, sillä joukkueeni oli maailman paras jalkapalloseura Real Madrid. Olimme kuitenkin haastajan asemassa Heinäpäästä kerättyä Arsenalia vastaan, sillä heidän riveissään pelasi kaupungin lupaavin jalkapallojuniori Jarmo ”Jamppa” Tuominen. Hänellä oli vain yksi ongelma, valitako ura urheilun vai viihteen parista. Jamppa oli myös loistava laulaja.

Varttuessame kävi selväksi, että jalkapallolijoita meistä kolmesta ei tullut kenestäkään. Rinku tarttui jääkiekkomailan varteen ja nykyisin hän on yksi Suomen tunnustetuimmista jääkiekon juoniorivalmentajista. Oulun Kärppien menestys viime vuosikymmeninä pohjautuu Rinkun huolella tekemään valmennustyöhön. Myös NHL on rikastunut ainakin tusinasta hänen kasvattamastaan pelaajasta, joista nykyisin Mikael Granlund (Minnesota Wild) on paras esimerkki.

Jamppa Tuomisesta tuli puolestaan suomalaisen  iskelmätaivaan tähti. Hänen kanssaan kävimme rippikoulun Karjasillan kirkossa. Tunneilla istuimme aina vierekkäin, sillä meillä oli yhteiset tyttöystävät odottamassa kirkon ulkopuolella. Jampan elämänsä päättyi traagisella tavalla Kanarian saarilla muutama vuosi sitten. Oma kiinnostukseni kohdistui koripalloon, jossa voitin yhdeksän SM-mitalia 18 vuoden aikana. Onnistuin myös rikkomaan Suomen kaikkien aikojen korintekoennätyksen (1985) sekä pääsin edustamaan Suomea 138 maaottelussa mukaan lukien kolmet Olympiakarsinnat ja yhdet EM-kilpailut.

Kiitos Pelelle, suurelle esikuvallemme!

                                                    X X X

Ei liene ihme, että viimeiset kaksi viikkoa olen kuluttanut TV-ruudun ääressä katsellen Brasiliassa pelattavia MM-kisoja. Yhtään ottelua en ole jättänyt väliin. On tunnustettava, että nyt pelattava MM-turnaus on kaikkien aikojen paras. Otteluiden taso on huikea ja olemme saaneet päivittäin siunata hämmästyttävällä taidolla tehtyjä maaleja. Mikä yllättävintä, marginaalit 32 maan turnauksessa ovat käsittämättömän pienet. Heittopussia Bralisian MM-nurmelta ei löydy.

Viisi MM-kultaa voittanut isäntämaa Brasilia on nähdyn perustella yhä suosikki, mutta enää vain lievästi. Hollanti ja Saksa voivat tehdä historiaa, sillä vuodesta 1930 lähtien pelatuissa MM-kisoissa ei yksikään eurooppalainen maa ole selviytynyt voittajana Etelä-Amerikan puolella pelatuissa kisoissa. Mestaruushaaveita elättelevät myös täysvireeseen päässeen Lionel Messin Argentiina ja kisojen keskimitaltaan lyhkäisin joukkue Uruguay,  joka voitti MM-kultaa vuosina 1930 ja 1950.

Positiivisesti yllättävimmän esityksen Brasiliassa on tehnyt Yhdysvallat, joka kaiken kokeneen valmentajansa Jurgen Klinsmannin opastuksella on rynnimässä pudotuspeleihin. Tätä kirjoitusta rustatessa lohkon viimeinen kierros on pelaamatta ja vain matemaattinen ihme vie jenkeiltä jatkopaikan. Käsittämättömien asioiden joukkoon on luettava myös amerikkalaisen urheiluyleisön kiinnostus MM-jalkapalloa kohtaan: USA-Portugali-ottelua seurasi 25 miljoonaa amerikkalaista TV-katsojaa kun esimerkiksi koripallossa NBA-finaalien keskiarvo oli vain 15 miljoonaa ja baseballin finaalien World Series`in 14 miljoonaa katsojaa.

Jalkapallo on kuningas tässäkin maassa.